Kaunas. Maisto kokybės sistema svarbi ūkininkams, nes suteikia pranašumą prieš konkurentus ir galimybę padidinti pelną. Kas ir kaip keitėsi nuo tada, kai sistema pradėjo veikti mūsų šalyje?
Dar prieš tapdamos Europos Sąjungos (ES) narėmis, kaimyninės valstybės naudojo įvairius maisto kokybės ženklus, pavyzdžiui, „Pagaminta Latvijoje“, „Pagaminta Lenkijoje“ – taip siekė suteikti prioritetą saviems produktams.
Į Bendriją įstojus daugiau valstybių, tokius ženklus, kaip „Pagaminta Latvijoje“, imta laikyti diskriminaciniais, todėl jie pakeisti arba panaikinti. Europos Komisija leido šalims pačioms nusistatyti konkrečius reikalavimus pagal poreikius ir gamybos sąlygas, tik reglamentais apibrėžė bendruosius reikalavimus, keliamus nacionaliniu lygmeniu pripažintoms maisto kokybės sistemoms.
Lietuvoje tuo metu plačiai dar nenaudoti nei išskirtiniai ženklai, skirti vietos maisto gamintojų produktams žymėti, nei maisto kokybės sistema. Todėl nutarta kurti nacionalinę maisto kokybės sistemą, vadovaujantis kitų šalių patirtimi.
Nacionalinė maisto kokybės sistema Lietuvoje
Mūsų šalyje nacionalinė maisto kokybės sistema įteisinta 2007-aisiais. Pagal ją gaminami produktai, kurių kokybė pranoksta ES ir nacionalinių teisės aktų nustatytus saugos, gyvūnų ir augalų sveikatos, gyvūnų gerovės, aplinkosaugos reikalavimus, taip pat (arba) tie, kurie turi ypatingų savybių.
Daug metų pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintus produktus (NKP) sertifikavo vienintelė įstaiga „Ekoagros“, tačiau 2022 m. ši teisė suteikta ir privačiai sertifikavimo įstaigai „Ekoliuks“. Maisto gamintojas, gavęs NKP sertifikatą, turi teisę produkciją ženklinti atitinkamu NKP ženklu: „Nacionalinė kokybė Lietuva“.
Juo žymimi sertifikuoti, aukštesnės nei įprastos kokybės maisto produktai, atitinkantys bendruosius ir specialiuosius NKP specifikacijos reikalavimus.
„Kokybė“. Juo ženklinami tie nacionalinės kokybės produktai, kurie atitinka bendruosius, specialiuosius ir papildomus (dar aukštesnius) reikalavimus.
Ekologiška produkcija
Ekologiška produkcija turi būti žymima ekologiškų produktų ženklu. Tai galioja visiems Lietuvos rinkai tiekiamiems supakuotiems, ekologinės gamybos reikalavimus atitinkantiems ir sertifikuotiems ekologiškiems produktams. Visuomenė domisi sveikesniu maistu, todėl vis dažniau skaito etiketes. Taigi, produktai, turintys ekologiškumą patvirtinantį ženklą, sulaukia didesnio vartotojų dėmesio ir pasitikėjimo.
Lietuvoje pagaminti ekologiški produktai žymimi nacionaliniu ekologiškų produktų ženklu „Ekologinis žemės ūkis“ ir ES ekologinės gamybos logotipu. Lietuvoje ekologiškus produktus sertifikuoja vienintelė „Ekoagros“.
Saugomos nuorodos kelia produkto vertę
ES lygmeniu naudojamos saugomos nuorodos yra Bendrijos žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos dalis, kuri Lietuvoje įgyvendinama nuo 2003-iųjų. Jeigu produktas siejasi su vietove, kurioje yra gaminamas, jam gali būti suteikiama saugoma nuoroda. To siekiantys gamintojai šalyje patvirtintai komisijai turi pateikti paraišką.
Jeigu užtenka informacijos apie gaminio savybes ir jo gamybą, pateikiami visi būtini dokumentai, paraiška perduodama EK, kuri ir sprendžia, ar įtraukti produktą į nuorodų registrą ir suteikti teisę žymėti jį specialiu ženklu, kurį pripažįsta visos šalys narės.
Visą straipsnį skaitykite čia.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Ekologiškus šaltalankius lengva auginti, produkcija populiari
2024-11-22 -
Paramos visiškai pakako ketvirtadaliui pareiškėjų
2024-11-21 -
Kaip pasėliai pasitinka žiemą skirtinguose Lietuvos rajonuose
2024-11-21
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)