


Vilnius. Kol sandėliai dar neužpildyti šiųmečiu derliumi, pats laikas juos išvalyti nuo šiukšlių ir parazitų, sutvarkyti ventiliaciją. Tai ir saikingas cheminių apsaugos priemonių naudojimas užtikrina maisto produktų kokybę bei saugą.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena ūkininkams, kad grūdų sandėlis, aruodai ar kitos talpyklos turi būti kruopščiai išvalytos dar prieš pilant javus. Grūdų sandėlis turi būti ne tik švarus ir sausas, bet ir gerai vėdinamas. Sienos bei visi paviršiai, kurie gali liestis su grūdais, taip pat turi būti švarūs, prieinami valymui, neabsorbuoti dezinsekcijos metu naudojamų medžiagų.
Patalpų langai bei durys privalo būti sandarūs, patalpų viduje neturėtų būti nevalomų kampų, kuriuose palanku veistis kenkėjams. Grūdų ruošimo procese susidariusios grūdinės atliekos ir sąšlavos tvarkomos pagal Atliekų tvarkymo taisykles, o įmonėse vedama jų apskaita. Produktai turi būti laikomi atskirai nuo augalų apsaugos produktų ir kitų galimų taršos šaltinių.
Grūdai turi būti apsaugoti nuo nepalankių oro sąlygų, mikroskopinių grybų bei kitų kenksmingų mikroorganizmų, pernelyg aukštų temperatūrų, sudrėkimo, įvairių vabzdžių, graužikų bei paukščių. Be to, grūdai laikymo metu neturi įgauti pašalinio kvapo, negali būti užteršti priemaišomis, o augintojai turi užtikrinti tinkamą bei sąmoningą augalų apsaugos priemonių panaudojimą.
VMVT akcentuoja, kad augalų apsaugos priemonės turi būti laikomos atskirai, vedama jų panaudojimo apskaita ir naudojami tik Lietuvoje registruoti produktai.
VMVT Maisto skyriaus vyriausiosios specialistės – valstybinės maisto produktų inspektorės Akvilės Sapronaitės teigimu, produktuose nustačius viršytus didžiausius leistinus teršalų kiekius, tokie produktai yra uždraudžiami, stabdomas jų pateikimas į rinką, juos nurodoma susirinkti iš rinkos bei sunaikinti. Jeigu grūdų sandėliavimo patalpos neatitinka higienos reikalavimų – augintojams taikomos administracinės nuobaudos pagal Administracinių nusižengimų kodeksą.
„Svarbu priminti, kad jei grūdai transportuojami ne su savo transporto priemone, vežėjai turi turėti VMVT leidimą transportuoti grūdus, patvirtinantį, jog transporto priemonė atitinka tokiai keliamus reikalavimus, o norint prekiauti nuosavame ūkyje išaugintais augaliniais produktais, veiklą taip pat būtina registruoti VMVT“, – primena A. Sapronaitė.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Nuo meilės kiaušiniams iki 600 vištų dedeklių
2025-04-18 -
Patyrusi agurkų augintoja: „Sėkmės raktas – kokybiški daigai“
2025-04-18 -
Sojos Lietuvos laukuose: ką rodo ūkininkų praktika
2025-04-16
Skaitomiausios naujienos
-
Saulės elektrinės nukenčia vis dažniau
2025-04-01 -
Gazolio naudojimas ūkyje: nusižengimų beveik nerasta
2025-03-31 -
ŽŪM pritaria siūlymui parduoti valstybinę žemės ūkio paskirties žemę
2025-04-16
(0)