Anykščiai / Prienai. Jauna ūkininkė Kotryna Meidė, šiek tiek didesniame nei 2 ha plote auginanti žaliuosius smidrus, džiaugiasi pasirinkta veikla ir gyvenimu kaime.
„Kaime gyventi gera, puiki erdvė žinioms ir gebėjimams realizuoti, be to, ir vaikus auginti lengva“, – sako jauna moteris, su vyru Algimantu auginanti du sūnelius – Vytenį ir Algirdą.
Anykščių rajone jauna šeima ūkį kurti pradėjo 2017 metai. Pasak Kotrynos, jie - pirmieji ūkininkai tarp jų artimųjų, o pasirinkti veiklos kryptį padėjo studijos Žemės ūkio akademijoje.
„Man labiausiai patiko daržininkystės paskaitos, kur dėstytojai labai įdomiai ir su didžiuliu užsidegimu pristatė tuo metu gana naują kultūrą Lietuvoje – žaliuosius smidrus. Tuo užsidegiau ir aš, kartu įtraukdama ir savo šeimą“, – kaip sumanė pasirinkti ūkininkės kelią, pasakoja K. Meidė, Akademijoje baigusi žemės ūkio technologijų ir vadybos studijas.
Jaunos moters teigimu, įdėjus daug darbo, o smidrų auginimas darbo rankoms ypač imlus, pragyventi iš tokios specializacijos ir dydžio ūkio galima, tačiau papildomų pajamų šeima gauna ir iš kitų šaltinių: Algimantas yra pareigūnas, Kotryna užsiima dar ir kita su žemės ūkiu nesusijusia individualia veikla.
„Tos papildomos veiklos mums reikalingos ne tiek dėl pragyvenimo, kiek dėl to, kad žemės ūkio veikla sezoninė. Norisi veiklos turėti visus metus, žinoma, smagu ir papildomai užsidirbti“, – sako ūkininkė, pridurdama, kad smidrų sezonas prasideda gegužės pradžioje ir tęsiasi iki Joninių.
Kuriant daugiamečių smidrų plantaciją labai padėjo jauniesiems ūkininkams įsikurti skiriama ES parama, už kurią įsigijo ne tik pačių smidrų sodinukų, kurie gana brangūs ir jų įveisimas – didelė investicija, bet ir traktoriuką, pasistatė sandėlį, įsirengė laistymui vandens gręžinį. „Planavome rengti dar vieną projektą, bet pabijojome tolesnių įsipareigojimų, bet vėliau gal ir bandysime“, – prasitaria Kotryna.
Pasak jos, nors šiemet pavasaris vėlavo ir iš pradžių rūkai gadino derlių, nes susidarė palankios sąlygos grybinėms ligoms plisti, tačiau šio sezono smidrų derlius buvo gana geras ir nenuvylė.
Išaugintą smidrų ir šitakių, kitaip vadinamų valgomųjų dantenių, produkciją augintojai parduoda, pasinaudodami socialiniais tinklais, spėjo jau susirasti ir savo klientūrą. Tarp klientų yra ir keli restoranai. Surinkę užsakymus, jauni ūkininkai patys išvežioja produkciją.
„Šiemet sezonas jau baigtas, liko tik lauko priežiūra. Galima sakyti, kad tai ekologiška daržovė, nes ir žolės naikinamos, ir patys smidrai renkami bei rūšiuojami rankomis. Darbuotojai – pagrindinė problema sezono metu, nes norinčiųjų dirbti sezoninį ir gana sunkų darbą rasti tikrai nelengva. Tad nuolat aktyviai ieškome darbuotojų, daug ir patys dirbame“, – sako jaunoji ūkininkė.
Beje, K. Meidės ūkis pernai pateko tarp geriausių Anykščių rajono ūkių – konkurse „Metų ūkis 2020“, kurio laimėtojai buvo pagerbti vasaros viduryje Prienų r., jai atiteko trečioji vieta.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Ekologiškus šaltalankius lengva auginti, produkcija populiari
2024-11-22 -
Paramos visiškai pakako ketvirtadaliui pareiškėjų
2024-11-21 -
Kaip pasėliai pasitinka žiemą skirtinguose Lietuvos rajonuose
2024-11-21
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)