Laimutis ir Irena Ragulskiai pasirinko retą ūkininkavimo sritį – perinti paukščių kiaušinius inkubatoriuje. Jie nuosekliai tuo pačiu keliu eina jau daugiau kaip ketvirtį amžiaus.
Paukščiukų perinimo inkubatoriuje paslauga – viena retesnių Lietuvoje, todėl į Ragulskių ūkį Vandžiogalos seniūnijoje, Vigiuose, atvažiuoja pirkėjai ne tik iš Vidurio Lietuvos, bet ir iš toliausių šalies kampelių. Perinti atveža įvairių paukščių kiaušinių: vištų, žąsų, ančių, kalakutų, fazanų, putpelių.
Verslo pradžia buvo vienas nedidelis inkubatorius ir pulkas žąsų, kurių kiaušinius reikėjo išperinti. O dabar stovi šeši itališki inkubatoriai, keturi naujesnės ir du – senesnės kartos. Jie sukonstruoti taip, kad kuo geriau atitiktų paukščių lizdo sąlygas.
„Mūsų verslas sudėtingas – augintojai atveža įvairiu metu padėtų, skirtingų paukščių kiaušinių, kuriuos reikia išperinti. Paleisti gyvybę į pasaulį nėra paprasta“, – sako L. Ragulskis.
Ūkis turi dar kelias atšakas – prekiauja paukščių jaunikliais, vienadieniais mėsiniais viščiukais, augina naminius paukščius mėsai ir plėtoja kaimo turizmą.
Perinti tinka tik kokybiški kiaušiniai
Ne vienas mažiau patyręs augintojas nekreipia dėmesio į giminingą naminių paukščių poravimąsi, tačiau inbrydingas turi didelės įtakos paukščiukų kokybei.
Ragulskiai sako, kad tik pamatę išperėtus negražius, išsiskėtusius ar apsigimusius paukščiukus jie išgirsta apie šią problemą. Paukščiuko kokybė priklauso ir nuo pašarų, kuriais lesinta višta, jos priežiūros.
Būna, kad perėti atveža nekokybiškus, senus kiaušinius, bet Ragulskiai per tiek metų jau įgudo juos atskirti.
„Kiaušiniai turi būti kuo šviežesni, ne daugiau kaip trijų savaičių, senesnius sunku išperinti. Pavyzdžiui, žmonės laiko žąsų porą, žąsis kiaušinius deda kas antrą dieną ir tik surinkę 30 kiaušinių veža juos perinti. Tai kokios kokybės seniausieji kiaušiniai? Tokių liepiame nevežti. Seni kiaušiniai susproginėja inkubatoriuje, gali platinti užkratą – vien problemų sukelia“, – pasakoja Irena darbo subtilybes.
Inkubatoriui taikomi griežti veterinariniai reikalavimai, visi kiaušiniai dezinfekuojami, švara ir tvarka taip pat būtinos sąlygos sėkmingai inkubatorių veiklai. Laimutis pastebi, kad sveikesni kiaušiniai atvežami iš mažų ūkių.
Inkubatorių verslas – sezoninis
Inkubatoriams jau daug metų, bet veikia puikiai – investicijos į brangią įrangą pasiteisino. L. Ragulskis sako, kad rankų darbo prie inkubatorių yra, technologija jau nenauja, bet investuoti į naujausią robotizuotą įrangą, kuriai rankų darbo beveik nereikėtų, tokios apimties ūkiui neapsimokėtų.
„Jeigu perintume milijonus kiaušinių, tada investuoti būtų verta, bet mūsų gamybos apimtys per mažos, kažin, ar naujausios technologijos atsipirktų“, – reziumuoja ūkininkas ir priduria, kad kol kas jiems pakanka turimų inkubatorių, rankų darbo nėra tiek daug.
Inkubatorių verslas – sezoninis, paprastai prasideda kovo pirmą antradienį. Šiemet jie įjungti anksčiau – vasario viduryje, nes buvo didelis užsakymas išperinti veislinių viščiukų. Viščiukus ūkininkai skaičiuoja truputį anksčiau negu rudenį – perinimo sezoną baigia liepos pabaigoje–rugpjūčio pradžioje.
Įprastais metais Ragulskių inkubatoriuje būdavo išperinama ir iki 80 tūkst. kiaušinių, bet pandemija, karas Ukrainoje, padidėjusios elektros, degalų, lesalų kainos sumažino klientų atvežamų perinti kiaušinių kiekį.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Populiarėja graikinių rieštumedžių sodai
2024-10-09 -
Paslaugos – papildoma ūkio veikla
2024-10-08 -
Viską sukūrė savo rankomis
2024-10-08
Skaitomiausios naujienos
-
Tiesioginių išmokų avansai – spalio viduryje
2024-10-01 -
Kada ir kokios išmokos bus mokamos
2024-10-08 -
Iki laukų su technika – tik pažeidžiant Kelių eismo taisykles?
2024-09-17
(0)