Basf 22 10 17 Egles sanatorija 2022 12 01
Renginiai
Išnaudojo progą užtarti gamintojus ir žemės ūkį Papildyta

Kaunas. Į Kauno „Žalgirio“ areną keturioliktąjį kartą sugrįžusioje parodoje „Rinkis prekę lietuvišką 2022“ dalyvauja per 260 prekės ženklų kūrėjų, žemdirbių, gamintojų. Šviečiamojoje dalyje daug dėmesio skiriama maistui, žemės ūkiui ir tvarumui.

Per parodos atidarymą vyko diskusija „Maisto pramonės transformacija: perspektyvos ir lūkesčiai globalių iššūkių kontekste“. Renginyje buvo laukiama žemės ūkio ir ekonomikos ir inovacijų ministrų, tačiau dėl Vyriausybės posėdžio atvyko viceministrai.

VDU Žemės ūkio akademijos kanclerė prof. Astrida Miceikienė teigė, kad paroda „Rinkis prekę lietuvišką – tai galimybė pristatyti šalies verslo dabartį ir ateitį, o žemės ūkio viceministras Paulius Astrauskas pridūrė, kad ši paroda – Lietuvos identitetas.

Bioversija 22 08 31

Diskusijose apie maisto pramonės transformaciją viceministras Paulius Astrauskas gynė žemės ūkį nuo kaltinimų dėl aplinkos teršimo

Diskusijoje nemažai kalbėta ne tik apie maistą, jo tvarumą, kaip strategiškai svarbią visų valstybių sritį, bet ir apie pagrindinį maisto šaltinį – žemės ūkį, naujas tendencijas ir sprendimus, padedančius gaminti maistą tvariau, ekologiškai, be pesticidų.

Keltas klausimas, ar žemės ūkis iš tiesų yra toks didelis taršos šaltinis, nes pagal pasaulinę statistiką jame išskiriama iki 20 proc. CO2. Pasak P. Astrausko, dėl to negalima kaltini ūkininkų ir sakyti, kad žemės ūkis – pagrindinis teršėjas.

„Žemės ūkis – tai gamybos specifika, o ne teršimas, o gyvulių išskiriamos dujos – tai natūralus fiziologinis procesas“, – gynė žemės ūkį viceministras, pridūręs, kad 2023–2027 m. laikotarpiu ŽŪM skirs 1,2 mlrd. Eur investicijoms į aplinką tausojančias ir tvarias technologijas, iš kurių bus sukurti produktai, turintys mažesnį CO2 pėdsaką.

Prof. A. Miceikienė pritarė, kad didinant tvarumą žemės ūkyje daug prisideda ir mokslininkai, tarptautinės jų grupės, atliekančios daugybę tyrimų. Su mokslo pagalba yra sukurta naujų, inovatyvių produktų Lietuvoje, naudojant technologijas be atliekų ir t. t.

VDU Žemės ūkio akademijos prof. Astrida Miceikienė pabrėžė mokslo svarbą, gaminant tvarų ir sveiką maistą

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius ragino žemdirbius ne parduoti grūdus, o gaminti produktus. Jo teigimu, socialiai atsakingas perdirbimas didina pardavimus, žmonės vis labiau atsigręžia į maisto kokybę. Ūkininkams palengvinimu tapo internetinė prekyba – ji leidžia prekiauti be tarpininkų net duona, pieno produktais. Per pandemiją pagreitį įgavusi skaitmenizacija, anot V. Janulevičiaus, turi tęstis toliau, ypač energetikoje, kurios žemės ūkyje sunaudojama labai daug.

Diskusijos moderatorius KTU prof. Rytis Krušinskas apibendrindamas teigė, kad maisto pramonė turi modernizuotis ir išlikti ekologiška, tai – Lietuvos galimybė, verslas, atsparumas, strategija ir eksporto rinkos. „Tiesiog turime eiti ir daryti“, – sakė profesorius.

Nuo tarptautinės dizaino ekspozicijos iki turizmo alėjos

Visas tris „Rinkis prekę lietuvišką 2022“ dienas „Žalgirio“ arenoje vyks tiek gyventojams, tiek verslo atstovams aktualūs renginiai, seminarai, konferencija „Eksporto kodas: Eiti negalima sustoti“ bei mokslinė-praktinė konferencija „Mikrobiomos įtaka žmogaus sveikatai“.

Lankytojai turi galimybę dalyvauti produktų ir gėrimų degustacijose, susipažinti su kosmetikos, buitinės chemijos, aprangos bei aksesuarų įvairove, sprendimais būstui ir interjerui.

„Mūsų misija – padėti puoselėti, auginti bei populiarinti šalies verslą. Parodos lankytojai turi galimybę ne tik išbandyti ar įsigyti lietuviškų gaminių bei paslaugų, bet ir iš pirmųjų lūpų išgirsti prekės ženklų kūrimo istorijas, betarpiškai pabendrauti su pačiais kūrėjais“, – sako parodą organizuojančio „Ekspozicijų centro“ vadovas Erikas Piskunovas.

Renginyje laukia ir daugiau skirtingų regionų įdomybių. Parodoje įsikurs „Neatrastas turizmas“ erdvė, kurioje bus pristatomi Kupiškio, Pasvalio ir Zarasų rajonų turizmo paslaugų tiekėjai: degustacijų, poilsinių ir aktyvių laisvalaikio veiklų, pažintinių turų organizatoriai. Taip pat ir gastronominės įdomybės iš Pakruojo, Švėkšnos, Žiežmarių, Švenčionių, Anykščių, Vilniaus, Kauno, Klaipėdos bei kitų šalies rajonų.

Renginyje laukia ir atskira mados kūrėjų erdvė – „Mados pasažas 2022“. Joje savo kūrinius pristatantys dalyviai paruošę  daug šaltajam metų periodui aktualių, stilingų ir naujausias mados tendencijas atliepiančių rūbų, aksesuarų, galanterijos gaminių.

Parodos „Rinkis prekę lietuvišką 2022“ bei „Mados pasažas 2022“ vyksta spalio 7-9 dienomis.

„Rinkis prekę lietuvišką 2022“ parodos aukso medalius maisto pramonės kategorijoje pelnė:

  • UAB „Armeni“. Vytinta kalakuto krūtinėlė.
  • UAB „Naturus“. Kanapių sėklų pesto su bazilikais.
  • MB „Freskofiorito.Com“. Druska malūnėlyje su levandomis, avietėmis ir mėta.
  • Ūkininkė Daiva Kvedaraitė. Šaltalankių gira.
  • UAB „Funkciniai gėrimai“. Ekologiškas Kombučia rinkinys.
  • Rita Bendžiuvienė. Sviestinis pyragas „Šimtalapis su aguonų įdaru‘‘.
  • Sadauskienės IĮ. Šakotis.
  • UAB „Žali žali“. Džiovintų vaisių ir uogų šokolade rinkinys ,,Metų ratas‘‘.
  • Birutės Drevininkaitienės įmonė „Rugelis‘‘. Meduoliniai grybukai.
  • MB „Bravo idėja“. Svarainių uogienė.
  • UAB „Prieskonių ambasada–7 Ievos namai“. Juodųjų gervuogių uogienė „Juodų perlų šokis“.
  • UAB „Ekofrisa“. Ekologiški grikių trapučiai.
  • Ūkininkė Regina Šerkšnienė ir VšĮ „Biokosmetikos akademija“. Pojūčių sinergijos dėžutė „Patirk Lietuvą“.
  • UAB „Farmers Circle“. Ekologiški marinuoti patisonai.
  • UAB „Ustukių malūnas“. Mini lęšių trapučiai.
  • Brolių medus. Vaisių sulčių guminukai „Broliai lokiai“.
  • VšĮ „Sveikim kartu“. Vaško indas bičių medui.
Šaltinis: manoūkis.lt inf.
Gudinas - mobilioji apacia 21.03.14

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

Taip pat šia tema skaitykite
Skaitomiausios naujienos
Verslo informacija