Bioversija A1 2025 01 01 Basf m1 2025 01 15
Renginiai
Berlyne – tradicinis fokusas į žemės ūkį
Pirmieji Lietuvos stendą aplankė Vokietijos federalinis maisto ir žemės ūkio ministras C. Özdemir‘as, ES žemės ūkio ir maisto komisaras Christophe Hansen

Berlynas. Vokietijos sostinė kurį laiką vėl tapo žemės ūkio ir maisto oaze – penktadienį duris atvėrė paroda „Žalioji savaitė“. Tradiciškai su tuo, ką turime geriausio, lankytojus Lietuvos stende supažindina ir mūsų šalies gamintojai.

Žemės ūkio ministro Igno Hofmano teigimu, dalyvavimas šioje parodoje – puiki galimybė pristatyti šalies paveldą ir ūkininkų produkciją. „Kaip žinia, per maisto kultūrą tai – geriausi šalies ambasadoriai“, – portalui manoūkis.lt teigė ministras.

Lietuvos stende puikuojasi L. Sadauskienės kepami šakočiai, grybukai, kiti skanumynai. Beje, nenorintiems ar negalintiems gardžiuotis skanumynais iš tradicinių kvietinių miltų, šeimininkė siūlo ir kitų šakočio rūšių – su grikių, kukurūzų, avižų, visų grūdo dalių speltų miltais.

Bioversija m7 2025 01 01

Duonos ir kepinių paragauti siūlo Radviliškių kaimo kepykla. Jos direktorė Audronė Kisielienė patikino, kad tiek Vokietijoje, tiek namuose karaliauja duona, būtent jos į parodą ir atvežama daugiausia, pirkėjams tinka ir patinka tradicinė, visų grūdo dalių, vien rugių miltų duona.

Dešromis, kumpiais, lašiniais kvepia „Šerno pėdos“ prekystalis, šiemet parodos lankytojams pristatantis naujieną – elnienos dešrą su trumais.

Ūkininkė Rita Dirvinienė atvežė įvairių sūrių, o Daiva Kvedaraitė iš savo ekologinio ūkio – šaltalankių sulčių, uogienių.

D. Kvedaraitės teigimu, vokiečiai žino šaltalankius, bet dažnai nustemba paragavę ir supratę, kad šaltalankių produkcija gali būti ne tik rūgšti, kaip jie įpratę, tad paragavę atranda uogas iš kitos pusės, įsitikinina, jog gali būti ir saldžios

Tai pat stende ragautojų dėmesio laukia medaus skanėstai, bičių produktai, pagardai, marinatai. Pasak ekologinio medaus ūkio su „Medaus namų“ ženklu savininko Laimono Galvono, vokiečiai praktiški, renkasi kokybišką produkciją, bet žiūri ir į kainą. Trečią kartą dalyvaujantis vyras sako, kad, panašu, jie mėgsta saldesnį, švelnesnį skonį, mielai renkasi medaus skanėstus su mėlynėmis, avietėmis.

Pernai patyrinėję vokiečių skonį, MB „Maži mamutai“ šiemet parodos lankytojams siūlo gerokai didesnę – 14-os produktų – paletę. „Pernai žmonės visus pagardus vertino gerai, gal kiek populiaresni buvo aštrūs agurkėliai su jelapenais, bet jiems nenusileido ir šaltalankių padažas, karamelizuoti svogūnai. Šiemet į parodą atkeliavo ir naujienos – vyšnios su amaretu, mėlynės su portveinu ir agurkų džemas su mėtomis. Neįprastas, bet labai lietuviškas skonis, ypač derinant su varškės sūriu“, – pasakojo MB „Maži mamutai“ savininkas Vilius Tamošaitis.

MB „Maži mamutai“ šiemet parodos lankytojams siūlo 14-os produktų paletę

Nesinori ragauti? UAB „Evija & partner“ atvežė kremų, IĮ „Laukinis ragas“ – šukų ir sagų iš ragų, parodos lankytojų dėmesio laukia ir tautinio paveldo amatininkės, juvelyrės Danutė Tikužienės papuošalai iš gintaro ir žalvario.

Taip pat ilgametes gėrimų gamybos tradicijas puoselėjanti įmonė „Lietuviškas midus“ parodos lankytojus kviečia paragauti midaus.

Lietuvos stende kasmet išskirtinai pristatomas vis kitas mūsų šalies produktas. Šiemet žemės ūkio ministras I. Hofmanas kvies ragauti kisieliaus ir varškės spurgyčių.

Svarbi politinių diskusijų ir susitikimų vieta

„Žalioji savaitė“ – svarbi ir politinių susitikimų, debatų, diskusijų vieta. Lietuvos stende pirmiausia apsilankė žemės ūkio ministras Ignas Hofmanas ir susitiko su Vokietijos federaliniu maisto ir žemės ūkio ministru Cemu Özdemiru, Berlyno meru Kai Wegneriu, ES žemės ūkio ir maisto komisaru Christopheʼu Hansenu ir kitais delegacijos dalyviais. Vėliau penktadienį vyks susitikimai su Latvijos, Estijos, Lenkijos, Moldovos žemės ūkio ministrais.

Paroda – ir politinių susitikimų, diskusijų, forumų vieta

Pasaulio maisto ir žemės ūkio forume šeštadienį susitiks daugiau kaip 70 žemės ūkio ministrų iš viso pasaulio ir diskutuos apie tai, kaip ūkininkauti ir sukurti tvarią bioekonomiką, taip pat ieškos atsakymų, kokios priemonės leistų stiprinti apsirūpinimo maistu saugumą, kovoti su klimato krize, skatinti inovacijas.

Pasak I. Hofmano, šis forumas jam, kaip naujam Lietuvos žemės ūkio ministrui, yra puiki proga prisistatyti kolegoms iš kitų šalių, ieškoti bendrų temų.

„Jau vakar turėjau keletą susitikimų su kai kuriais žemės ūkio ministrais, o rytdienos forume dalyvausiu sesijoje, kurioje bus kalbama apie tvarumą. Tai svarbu iš žemės ūkio perspektyvos, nes tvarumas, aplinkosauga turi būti subalansuota. To visai atsisakyti nereikia, bet kartais Lietuvoje reglamentavimas perspaudžiamas labiau, nei reikalauja Europos Sąjunga.

Taip pat kalbėsime apie apsirūpinimą maistu, ypač reaguojant į galimas grėsmes ir krizes. Sava produkcija ir maisto grandinės trumpinimas yra kritiškai svarbus. Gerais, ramiais laikais, galbūt, tai nepastebima, bet iškilus neramumų nacionaliniu ar regiono lygiu tai taps kritiškai svarbu, tad tam reikia ruoštis jau šiandien“, – kalbėjo žemės ūkio ministras. 

Laukiama 300 tūkst. lankytojų

Šių metų paroda – 89-oji, per ilgus gyvavimo metus būta įvairių aplinkybių nulemtų pertraukų. Vis dėlto niekas nesustabdė šios tradicijos beveik 100 metų – nuo 1926 m. į Berlyną atvežama parodyti, ką geriausio gali pasiūlyti žemės ūkio ir maisto pramonė.

Tarptautinė maisto, žemės ūkio ir sodininkystės šiemet skaičiuoja 1 500 dalyvių iš 60 šalių. Susitelkdama į šiuolaikinį žemės ūkį, inovacijas, alternatyvių mitybą šiemet paroda lankytojus kviečia paragauti, užuosti, išbandyti. Parodos rengėjai prognozuoja, kad šiųmetė paroda turėtų sulaukti apie 300 tūkst. lankytojų.

Pasak parodos rengėjų cituojamo Vokietijos federalinio žemės ūkio ministro C. Özdemiro, „Žalioji savaitė“ parodo, koks žemės ūkis yra įvairus ir kaip ta įvairovė sukuriama. Anot jo, ūkininkai mąsto kelias kartas į priekį, o tvaraus ateities žemės ūkio plėtra irgi yra kartų užduotis, tenkanti visiems žaidėjams, kurie susitinka „Žaliojoje savaitėje“, t. y. žemės ūkiui, maisto pramonei ir prekybai, taip pat politikams ir, žinoma, vartotojams.

Tradiciškai paroda džiugina ne tik maisto iš viso pasaulio kvapais bei skoniais, išradingais įvairių šalių stendais, džiaugsmas akims – spalvų oaze tampanti gėlių salė. Tiesa, šiemet kiek mažiau parodoje gyvūnų – dėl prieš savaitę užfiksuoto snukio ir nagų ligos protrūkio neleista eksponuoti galvijų, ožkų, avių ir alpakų, bet lankytojų laukia žirgai, asilai, mulai, triušiai, šunys, katės.

Autorius: Asta Laukaitienė, Berlynas
Gudinas -  23 06 14

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

Apklausa
Ar domitės galimybėmis uždirbti iš anglies kreditų?
Visos apklausos