Berlynas. Vokietijos sostinėje vėl mūkia karvės, skleidžiasi gėlės ir vilioja pasaulio kvapai – prasidėjo tarptautinė žemės ūkio, maisto produktų ir sodininkystės paroda „Žalioji savaitė“. Lietuvos stendas mugės lankytojus kviečia susipažinti su tautiniu paveldu.
88–ąjį kartą vykstančioje parodoje – net tik tai, ką gali pasiūlyti žemės ūkis vartotojui, bet ir politiniai forumai, susitikimai, diskusijos apie agroverslo ateitį, tvarumą, maisto saugą.
Pasak žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko, Lietuvai svarbu dalyvauti šioje parodoje. „Būti čia yra svarbu, nes čia sueina ne tik Berlyno elitas, gyventojai, bet visas pasaulis. Rytoj (sausio 20-ąją, antrają parodos dieną – red.) vyks globali žemės ūkio ir maisto konferencija, kurioje dalyvauja G-8 šalių atstovai, daug ministrų, politikų iš viso pasaulio ir, man atrodo, labai svarbu būti ne tik Europos, bet ir pasaulio dalimi. Matyti, kuo galime didžiuotis, o didžiuotis tikrai turime kuo“, – parodoje žurnalistams sakė K. Navickas.
Lietuvos stende vieni pirmųjų apsilankė Vokietijos federalinis žemės ūkio ministras Cem'as Özdemir'as, Berlyno meras Kai'us Wagner'is, Vokietijos Federalinės maisto pramonės asociacijos prezidentas Christian'as von Boetticher'is, Vokietijos ūkininkų asociacijos prezidentas Joachim'as Rukwied'as.
„Žalioji savaitė“ gausi politinių susitikimų bei vizitų
Erdvė politiniams susitikimams
Vienas pirmųjų susitikimų Lietuvos stende vyko su Ukrainos žemės ūkio ir maisto politikos ministru Mykola Solskyi‘u. K. Navicko teigimu, aptarta esama situacija – Ukrainos kariuomenei pavyko atlaisvinti Juodosios jūros kanalus ir tai labai padeda žemės ūkiui ir visai šaliai – vadinamojo solidarumo koridoriaus vystymas nei tik per grūdų importo ir eksporto perspektyvas, bet ir kitos produkcijos. Kalbėta apie Ukrainos pasirengimą narystei Europos Sąjungoje.
„Labai vertiname Lietuvos palaikymą Ukrainai svarbiais klausimais“, – sakė M. Solskyi‘us. Jis pridūrė, kad grūdų eksporto klausimas yra labai svarbus ir jį reikia spręsti kartu su Lietuva, Lenkija, Latvija.
Parodoje ministras Kęstutis Navickas susitiko su Ukrainos žemės ūkio ir maisto politikos ministru Mykola Solskyi‘u
„Reikia sąžiningai pasakyti sau ir aplinkiniams – neišsprendus techninių klausimų, tai nepavyks. Reikia pasiryžti ir drauge tai padaryti. Reikia suprasti, kad mes tai galime, pavyzdžiui, kitais metais, ir planuoti, kaip dirbame iki to ir po to “, – apie skirtingos vėžės geležinkelio jungimą ir grūdų pervežimą per Baltijos šalių ir Lenkijos uostus kalbėjo M. Solskyi‘us.
Parodoje numatyti Lietuvos ir Moldovos, Kosovo, Armėnijos Lenkijos ministrų delegacijų dvišaliai susitikimai.
Akcentas – tautinio paveldo produkcija
Lietuvos žemės ūkio ministerijos įrengta dviejų aukštų ekspozicija parodoje visuomet sulaukia didelio dėmesio. Šiemet tūkstančiams parodos lankytojų lietuviškus tautinio paveldo produktus bei kitus iškirtinės kokybės gaminius pristato ir jau dalyvavimo patirtį parodoje sukaupusios ir naujos įmonės.
Portalo manoūkis.lt kalbinti atstovai teigė norintys visų pirma parodos lankytojams pristatyti turtingus lietuviškius skonius, supažindinti su tautiniu paveldu.
Ilgą dalyvavimo patirtį šioje parodoje sukaupusios Radviliškių kaimo kepyklos (Panevėžio r.) atstovė Laimutė Kisielienė teigė, kad buvimas „Žaliojoje savaitė“ leidžia ne tik parodyti save, bet ir pažiūrėti į kitus. Anot jos, į Lietuvos stendą kasmet grįžta kai kurie lankytojai, ieškodami mūsų duonos.
„Ką turime geriausio, tą ir atvežėme. Vokiečiai labiausiai mėgsta tamsią, juodą, raugo duoną, nes tokios Vokietijoje tiesiog nėra“, – apie tai, kad lietuviai turi kuo užkamšyti vokiečių skonių spragas kalbėjo L. Kisielienė, siūlanti ne tik juodos duonos, bet ir šimtalapių, meduolinių grybukų, šakočių.
Radviliškių kaimo kepyklos (Panevėžio r.) atstovė Laimutė Kisielienė sako, kad vokiečiams itin patinka lietuviška juoda duona
L. Sadauskienės individuali įmonė (Rokiškio r.), lankytojus vaišinanti ne tik rankų darbo grybukais, šakočio tinginiu, bet ir demonstruojanti šakočio kepimą.
Šaltalankių girą, uogienę ir sirupą arbatai pristatanti ūkininkė Daiva Kvederaitė (Alytaus r.) pasakojo, kad dalis vokiečių puikiai žino šaltalankius ir jų teikiamą naudą. Tiesa, anot jos, daugeliui tampa atradimu tai, kad arbata gali būti ne tik plikoma, bet ir ruošiama iš sirupo.
Lietuvoje bent kelis „Metų gaminio“ apdovanojimus pelniusi gurmaniškus rankų darbo pagardus, padažus, marinatus, karameles gaminti įmonė „Maži mamutai“ šioje parodoje pirmą kartą. Įmonės įkūrėjas Vilius Tamošaitis sakė norintis savo nišinį produktą norintis parodyti ir svetur.
„Pirmi lūkesčiai – sudalyvauti ir pristatyti savo kuriamus skonius, susipažinti su vokiška rinka, jų skoniu. O jei ateis žmonės, kurie norės mano produktus turėti savo lentynose Vokietijoje ar Austrijoje – bus dar geresnis pasiekimas“, – sakė V. Tamošaitis.
Ūkininkė Rita Dirvinienė iš Radviliškio r. parodoje pristato lietuviškus sūrius. Ji sako, kad vokiečiai nėra pratę prie sūrių iš varškės, tačiau mielai bando ir atranda, tarp populiariausių – česnakinis, su šonine.
„Šerno pėda“ (Panevėžio r.) siūlo žvėrienos produkcijos – stirnienos, briedienos, elnienos gaminių. Įmonei atstovaujanti Rima Kalundienė pasakojo, kad trejų metų patirtis rodo, kad vokiečiai labiausiai perka briedienos gaminius. Daugelis šios įmonės produktų gaminami pagal senolių tradicijas, stengiantis išsaugoti produktų autentiškumą: naudojami natūralūs prieskoniai, gaminiai rūkomi kaimišku dūmu.
Lietuvos stende – ir įmonės „Medaus namai“ (Zarasų r.) produkcija gaminama ekologiniame Laimono Galvono bitininkystės ūkyje, ūkininkės Dianos Rušėnaitės (Rokiškio r.) pievų ir miško medus, skanauti išskirtinių gėrimų kviečia „Šušvės midus“ (Kėdainių r.), ekologiškus linų sėmenų ir rapsų aliejus pristato „Ekko LT“.
Taip pat stende galima įsigyti sertifikuotos tautinio paveldo amatininkės, juvelyrės Danutės Tikužienės gintaro ir žalvario gaminių, tautinio paveldo ženklu pažymėtus apsauginius, kūno priežiūrai skirtus kremus pristato „Evija ir partner“ (Prienų r.)
Žemės ūkio sala Vokietijos sostinėje
Teigiama, kad jokia kita tarptautinė paroda Vokietijoje nesulaukia tiek lankytojų, kiek „Žalioji savaitė“ („Grüne Woche“), šiandien darbą pradėjusi ji lankytojų lauks iki sausio 28 dienos. Be žemės ūkio, sodininkystės ir maisto produktų, paroda ypač vilioja nacionalinėmis šalių ekspozicijomis, kuriuose kiekvienas pristato tai, ką turi geriausio, išskirtiniausio.
Parodoje laukiama daugiau kaip 300 tūkst. lankytojų, kurie 118 tūkst. kv. m plote galės pamatyti, ragauti ir grožėtis gaminiais iš 61 valstybių, kuriuos pristatys 1,4 tūkst. parodos dalyvių.
Didelis dėmesys skiriamas klimato apsaugai, žiedinei ekonomikai, išteklių išsaugojimui ir tvariam žemės naudojimui. Šias temas ekspertai iš visų pasaulio šalių galės aptarti daugiau nei 300 seminarų, diskusijų, konferencijų ir komitetų posėdžių. Paroda ir jos renginiais kasmet domisi apie 1,9 tūkst. įvairių šalių žiniasklaidos atstovų.
Antrąją parodos dieną vyks Vokietijos federalinė maisto ir žemės ūkio ministerijos organizuojamas maisto ir žemės ūkio forumas, laikomas vienu svarbiausių žemės ūkio renginių pasaulyje. Šių metų forumo, tema – „Maisto sistemos mūsų ateičiai: sujungti jėgas, kad pasaulyje nebūtų bado“. Jame laukiama daugiau nei 70 žemės ūkio ministrų ir tarptautinių organizacijų narių.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Ieškojo atsakymų, kaip daugiau uždirbti iš pieno ūkio
2024-12-06 -
LŽŪBA: kas laukia žemės ūkio permainų fone
2024-12-05 -
Parodoje „Agromek 2024“ – dėmesys susitarimui dėl žaliojo kurso
2024-11-27
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Pradedama mokėti likusi išmokų dalis
2024-12-02
(0)