Berlynas. Vokiečių mokslininkai išrado būdą, kaip iš šiltnamio efektą sukeliančių dujų – anglies dioksido – sintetinti amino rūgštis, kurios tinka ne tik gyvulių pašarų, bet ir dirbtinės mėsos gamybai.
Išmaitinti nuolat augančią planetos gyventojų populiaciją ir kartu apsaugoti aplinką – vienas kitam prieštaraujantys tikslai. Miuncheno technikos universiteto (Vokietija) mokslininkai suderino abu.
Tyrėjų komanda, vadovaujama prof. Volker‘io Sieber‘io (Volkerio Zyberio), išrado dirbtinės fotosintezės metodą, kurio metu iš anglies dioksido – daugelio gamtinių ir pramonės procesų šalutinio produkto – pagaminama universali maisto medžiaga. Naudojant žaliąją elektrą ir vandenį, iš aplinkos išskirtas anglies dioksidas pirmiausia paverčiamas tarpiniu produktu metanoliu. Vėliau medžiaga
įtraukiama į kelių etapų procesą ir, naudojant sintetinius fermentus, gaunamas L-alaninas.
Pasak metodikos autorių, palyginti su augalų auginimu, norint sukurti tą patį L-alanino kiekį dirbtinės fotosintezės būdu, nereikia didelių žemės plotų, o energija gaunama iš saulės ar vėjo jėgainių. Be to, anglies dioksidas – lengvai prieinama žaliava, kurios kiekį atmosferoje iki šiol mažino tik augalai. Šios aplinkybės atveria kelią mažesniam ekologiniam pėdsakui žemės ūkyje.
Vokietijos mokslininkai, savo išradimą aprašę mokslo žurnale „Chem Catalysis“, tvirtina, jog tai – tik pradžia. Jie planuoja sintetinti kitas amino rūgštis ir didinti proceso efektyvumą, kad procesas būtų dar tvaresnis.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Neįtikėtina: populiariausios obelų veislės rinkoje išsilaiko šimtus metų
2025-01-17 -
Mokslininkai: pasaulio derliai stabiliai auga nuo 1960-ųjų
2025-01-16 -
Smalsios karvės duoda daugiau pieno?
2025-01-13
Skaitomiausios naujienos
-
Lengvinami tiesioginių išmokų reikalavimai: daugiau lankstumo dėl GAAB
2025-01-03 -
Registrų centras skelbia didžiausius žemės valdytojus
2025-01-08 -
Prie Lietuvos sparčiai artėja Niukaslo liga
2024-12-19
(0)