
Berlynas. Vokiečių mokslininkai išrado būdą, kaip iš šiltnamio efektą sukeliančių dujų – anglies dioksido – sintetinti amino rūgštis, kurios tinka ne tik gyvulių pašarų, bet ir dirbtinės mėsos gamybai.
Išmaitinti nuolat augančią planetos gyventojų populiaciją ir kartu apsaugoti aplinką – vienas kitam prieštaraujantys tikslai. Miuncheno technikos universiteto (Vokietija) mokslininkai suderino abu.
Tyrėjų komanda, vadovaujama prof. Volker‘io Sieber‘io (Volkerio Zyberio), išrado dirbtinės fotosintezės metodą, kurio metu iš anglies dioksido – daugelio gamtinių ir pramonės procesų šalutinio produkto – pagaminama universali maisto medžiaga. Naudojant žaliąją elektrą ir vandenį, iš aplinkos išskirtas anglies dioksidas pirmiausia paverčiamas tarpiniu produktu metanoliu. Vėliau medžiaga
įtraukiama į kelių etapų procesą ir, naudojant sintetinius fermentus, gaunamas L-alaninas.
Pasak metodikos autorių, palyginti su augalų auginimu, norint sukurti tą patį L-alanino kiekį dirbtinės fotosintezės būdu, nereikia didelių žemės plotų, o energija gaunama iš saulės ar vėjo jėgainių. Be to, anglies dioksidas – lengvai prieinama žaliava, kurios kiekį atmosferoje iki šiol mažino tik augalai. Šios aplinkybės atveria kelią mažesniam ekologiniam pėdsakui žemės ūkyje.
Vokietijos mokslininkai, savo išradimą aprašę mokslo žurnale „Chem Catalysis“, tvirtina, jog tai – tik pradžia. Jie planuoja sintetinti kitas amino rūgštis ir didinti proceso efektyvumą, kad procesas būtų dar tvaresnis.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Švedai svarsto girdyti karvės Baltijos jūroje
2025-12-12 -
KTU mokslininkai kuria regeneracinius pašarus
2025-12-08 -
ŽŪA kancleris prof. dr. Vigilijus Jukna: turime ne tik atliepti, bet ir patys kurti pokyčius
2025-12-03
Skaitomiausios naujienos
-
Įsigyjant žemės ūkio sklypus nebereiks pildyti deklaracijos
2025-11-13 -
Kas turi pirmumo teisę į žemės nuomą?
2025-11-26 -
Daugiamečių pievų rebusas – ar paprastesni reikalavimai išpančios ūkininkų rankas
2025-11-18



(0)