Basf A1 2024 11 19 Basf m1 2024 11 19
Mokslas
Palmitino ir oleino riebalų rūgštys didina karvių primilžius

Vašingtonas. Naujausi amerikiečių tyrimai rodo, kad tam tikros sudėties riebalų rūgščių rinkinys racione padidina primilžius laktacijos pradžioje, apsaugo nuo neigiamo energijos balanso organizme ir karvių išliesėjimo.

Mičigano valstijos universiteto (JAV) mokslininkai atliko bandymą su 52 holšteinų – fryzų karvėmis, kurių vidutinis produktyvumas per laktaciją – 12 tūkst. kg. Gyvulių racioną sudarė 40 proc. drėgnų (kukurūzų, liucernos silosas, smulkinti šiaudai) ir 60 proc. koncentruotųjų pašarų. Sojų pupelių lukštai buvo pašalinti iš dietos, pakeičiant juos specialiais riebalų papildais.

Nustatyta, jog tam tikru santykiu įvedus į racioną palmitino ir oleino rūgščių, laktacijos pradžioje (1–24 d.) karvės pagamino 8 proc. daugiau standartinės sudėties (pagal riebumą ir baltymingumą) pieno. Net nutraukus pašarų priedo naudojimą, produktyvumo piko laikotarpiu (25–67 d.) bandomosios grupės karvės davė 7,7 proc. daugiau pieno, nei kontroliniai gyvuliai, kurių mityboje nebuvo riebalų papildų. Tyrimo rezultatai buvo pristatyti Amerikos pieno pramonės asociacijos metiniame pranešime.

Bioversija m7 2024 11 19

Norėdami padidinti karvių produktyvumą, mokslininkai išbandė kelis sočiosios palmitino (C14:0) ir mononesočiosios oleino (C18:1) rūgščių mišinius, kuriuose minėtų medžiagų buvo atitinkamai 80:10, 70:20 ir 60:30. Pasak dr. Adamo Loko (Adam Lock) iš Mičigano valstijos universiteto Gyvūnų mokslo katedros, palmitino rūgštis reikalinga pieno riebalų sintezei, o oleino rūgštis didina produktyvumą, maisto medžiagų absorbciją ir apsaugo karves nuo kūno masės netekimo laikotarpiu, kai jos duoda daugiausiai pieno.

Mokslininkai pateikė rekomendacijas, jog šviežiapienėms karvėms iki laktacijos piko riebalų rūgščių sudėtis racione turėtų būti tokia: 25–30 proc. oleino rūgšties, o likusi dalis – palmitino rūgšties. Po laktacijos piko, atsižvelgiant į gyvulio įmitimą, oleino rūgšties kiekis sumažinamas iki 10 proc., o palmitino rūgšties padidinama – iki 80–90 proc.

„Nemanykite, kad tai tik riebalų dozė“, – teigė dr. A. Lokas. – Lygiai taip, kaip mes atsisakėme termino „žalieji baltymai“, kad galėtume kalbėti apie atskirų amino rūgščių naudą, panašiai turime vertinti riebalų rūgštis.“

Škotijos kaimo koledžo (Jungtinė Karalystė) gyvulių mitybos ekspertas prof. Džonas Niūboldas (John Newbold) portalui „Farmers Weekly“ sakė, jog įtraukus į racioną gerai virškinamų riebalų šaltinių, padidėjo karvių primilžiai, tačiau nepakito sausųjų pašarų suvartojimas ir nesumažėjo kūno riebalinio audinio kiekis. Tai suteikia vilčių padidinti gyvulių produktyvumą, nestumiant jų į didesnį neigiamą energijos balansą laktacijos pradžioje.

MŪ inf.

    Gudinas -  23 06 14 + prenumerata 2025

    (0)

    Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

    Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

    Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

    Apklausa
    Kiek sumokėjote žemės mokesčio už 2024 metus?
    Visos apklausos