


Amsterdamas, gegužės 13 d. Amsterdamo universiteto mokslininkai atrado būdą apsaugoti pomidorus nuo vytulio. Kaip praneša svetainė „Science Daily“, visa paslaptis glūdi augalo molekulėse.
Ūkininkai ir mokslininkai nuolatos stengiasi užkirsti kelią augalų ligas sukeliantiems patogenams tobulėti kartu su jų šeimininkų imunine sistema. „Draugiškiausias“ aplinkai būdas kovoti su evoliucionuojančiomis ligomis – tai pačių augalų imuninės sistemos stiprinimas, kai į ją įterpiama atsparumo genų iš panašių augalų.
Mokslininkų komanda nusprendė ištirti, kas šio proceso metu vyksta molekulių lygyje. Tyrimams mokslininkai pasirinko grybelinį patogeną Fusarium oxysporum ir pomidorus. Juose grybelis sukelia ligą, žinomą kaip fuzarinis vytulys.
Tyrimo autoriai pastebėjo, kad patogeno išskiriamas baltymas leidžia jam „apeiti“ du atsparumo genus pomidoruose. Tačiau trečiasis, įterptasis genas šį baltymą nukenksmina, ir augalas įgauna imunitetą bet kuriai grybelio atmainai, kuri išskiria tokius baltymus. Vadinasi, įdiegus teisingą atsparumo genų rinkinį, pomidorai gali įveikti grybelį, nepaisant jo triukų su molekulėmis.
„Molekulinė analizė atskleidė iki šiol neįžvelgtą ligų kontrolės strategiją, paremtą atsparumo genų kombinacijomis“, - skelbiama tyrimo išvadose.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Mokslo premija – už fuzariozės tyrimus
2025-02-07 -
Karštyje klestinčios bulvės: ar tai įmanoma?
2025-02-04 -
Grėsminga cukrinių runkelių liga plinta vis plačiau
2025-01-29
Skaitomiausios naujienos
-
Neįtikėtina: populiariausios obelų veislės rinkoje išsilaiko šimtus metų
2025-01-17 -
Smulkiems ūkiams skirs papildomų milijonų
2025-01-15 -
Grūdų kainų tendencijos metų pradžioje
2025-01-13
(0)