


Tokijas. Bakterijos nuolat įgyja savybių, padedančių prisitaikyti prie aplinkos. Japonų mokslininkai galvijų virškinimo trakte aptiko E. coli padermių, panašių į tas, kurios sukelia žmonių apsinuodijimus maistu.
Nors Escherichia coli bakterijos yra viena iš labiausiai žinomų žmonių apsinuodijimo maistu priežasčių, egzistuoja daugybė atmainų, kurios yra nekenksmingos, įeina į normalios žarnyno mikrofloros sudėtį. Tačiau patogeninės E. coli, patekusios į maistą, gali sukelti vėmimą, viduriavimą.
„Norint sukurti efektyvias prevencines priemones, turime gerai išmanyti bakterijų platinimo šaltinius ir suprasti jų dauginimosi sąlygas, – teigia Kyushu universiteto (Japonija) Bakteriologijos katedros docentas Yoshitoshi Ogura. – Nors seniai manoma, kad galvijai yra pagrindinis E. coli rezervuaras, nebuvo aišku, kodėl gyvulių organizme nuolat atsiranda pavojingų padermių, galinčių sukelti žmonių apsinuodijimus.“
Japonijos, Prancūzijos, Belgijos ir JAV mokslininkai pasiryžo atsakyti į šį klausimą ir ištyrė šių bakterijų, išskirtų iš žmonių ir galvijų, genomą 21-oje šalyje, apimant šešis žemynus. Iki tol nebuvo daug duomenų apie galvijų E. coli genų sekas, todėl reikėjo užpildyti šią spragą.
Remdamiesi genetinėmis bakterijų ypatybėmis, mokslininkai galėjo suskirstyti E. coli padermes į dvi grupes. Vieną jų sudarė bakterijos, išskirtos iš žmonių, kitos – iš galvijų. Vertindami padermes, kurios lemia žarnyno ligas, tyrėjai nustatė, kad dauguma jų priklausė galvijų grupei.
Be to, daugelis mėginių, paimtų iš galvijų, buvo panašūs į tuos, kurie sukelia žmonių apsinuodijimus maistu, pavyzdžiui, padermes, gaminančias šiga toksiną. Nors tokios bakterijos, besidaugindamos karvių žarnyne, nesukelia gyvuliams klinikinių simptomų, jų paplitimas tirtuose mėginiuose rodo, kad šios savybės yra naudingos mikroorganizmų išlikimui.
„Kol yra sąlygos išlaikyti ir sustiprinti ligas sukeliančias savybes, kurios padeda E. coli geriau prisitaikyti gyventi galvijo žarnyne, tol greičiausiai ir toliau atsiras naujų bakterijų padermių, pavojingų žmonėms“, – įsitikinęs Y. Ogura.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Atrado būdą pašalinti iš bulvių solaniną
2025-03-18 -
Braškių auginimas: šviežių uogų galima turėti pusę metų
2025-03-13 -
Kaip patikrinti, ar rapsai išgyveno šalčius?
2025-02-24
Skaitomiausios naujienos
-
Patvirtintos 2025 m. tiesioginių išmokų taisyklės
2025-03-19 -
Kitą savaitę ūkininkams pradės mokėti paramą už ūkinius gyvūnus
2025-02-26 -
Mėsinių galvijų augintojai pasitraukė iš Žemės ūkio rūmų
2025-02-26
(0)