Basf 2024 04 19 / 2024 04 24 A1 Basf 2024 04 19 / 2024 04 24 m1
Mokslas
Genetiškai modifikuoti pomidorai – amerikiečių lentynose
Asociatyvi Pixabay (Matthias Böckel) nuotr.

Londonas / Vašingtonas. Jungtinės Karalystės mokslininkų sukurti genetiškai modifikuoti purpuriniai pomidorai, JAV aprobuoti kaip saugūs vartoti, tėvynėje kol kas vertinami skeptiškai.

Profesorė Katy Martin (Cathie Martin) iš John‘o Innes‘o centro Noridže (Jungtinė Karalystė) sukūrė naujos rūšies purpurinį pomidorą, kuris turi išskirtinių antioksidacinių savybių. Nauja kultūra yra genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) pavyzdys, nes kuriant pomidorą panaudoti gėlės žioveinio genai. 

Teigiama, jog purpuriniame pomidore gausu antocianinų, kurie siejami su įvairia nauda sveikatai. JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) paskelbė, kad valgyti tokius pomidorus yra saugu. Noridžo mokslininkai, sukūrę purpurinį pomidorą, Kalifornijoje įsteigė įmonę ir tikisi parduoti produkto koncepciją, rašo portalas bbc.com

Bioversija 2024 04 26 m7

Jungtinėje Karalystėje dar tik siekiama gauti leidimą auginti šią kultūrą komerciniais tikslais. Daugelis kompanijos dalyvių, prieštaraujančių GMO, nerimauja, jog genetiškai modifikuotiems pasėliams nereikės papildomų tyrimų, baiminamasi, kad atsiras alergenų ar toksinų. 

Šiemet Jungtinės Karalystės vyriausybė pakeitė įstatymą, kad šalyje būtų galima kurti ir parduoti genetiškai modifikuotą maistą. GMO naudojami daugelyje šalių daugiau kaip 20 metų, bet yra draudžiami Europos Sąjungoje.

Parengta: pagal užsienio spaudą
Gudinas -  23 06 14 + MU 2024

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

Apklausa
Kokio senumo traktorių turite ūkyje?
Visos apklausos