Basf 2024 04 09 / 2024 04 19 A1 Basf 2024 04 09 / 2024 04 19 m1
Ūkis
Iš naujo atrasti ir įvertinti patisonai

Ukmergės r. Tvarų ūkininkavimą ir principą „nuo ūkio iki stalo“ aktyviai plėtojantis mišrus ūkis „Farmers Circle“ augina ir gyvulius, ir vištas, ir daržoves, o vienos jų – marinuoti patisonai – parodoje „Rinkis prekę lietuvišką 2022“ laimėjo aukso medalį.

Medalio laimėtojai patisonai

Patisonai auginami 0,7 ha plote. Nuo jų laukų iki perdirbimo cecho – vos 200 m, tad galima išvengti tarpinio sandėliavimo. „Nuskiname ir iš karto apdirbame, tad gauname gerą ekologišką gaminį“, – portalui manoūkis.lt sakė „Farmers Circle“ gamybos vadovas Sigitas Pūkys.

Bioversija 2024 04 15 m7

Procesas reikalauja daug žmogiškųjų išteklių ir kruopštaus darbo. Patisonai nuo birželio pabaigos iki rugsėjo pradžios dera kiekvieną dieną. Atėjus tam tikram laikui gali peraugti ir nebetikti, pavyzdžiui, marinavimui.

Aukso medalį renginyje „Rinkis prekę lietuvišką 2022“ pelniusiems marinuotiems patisonams renkamos jaunos, traškios, sėklų nesubrandinusios ir daug vitaminų turinčios daržovės. Anot gamybos vadovo, kiekvieną rytą tenka eiti į laukus ir skinti mažus.

Patisonai skinami tik rankomis. Didesni, kurie jau netelpa į marinavimo taras, bet vis dar turi visas gerąsias savybes, dedami į su maitinimu ir svetingumu susijusio sektoriaus (HORECA) skirtas pakuotes. Visiškai netinkantys gamybai šeriami galvijams ir vištoms. O tie, kurie netinka ir gyvuliams šerti, paverčiami kompostu ir vėliau grįžta į tuos pačius daržus. Niekas neišmetama.

„Pastebėjome, kad patisonai be reikalo pamiršti. Įžvelgėme šių daržovių potencialą ir sugalvojome žmonėms parodyti, kad marinuoti produktai gali būti puikaus skonio ir sveiki.

Žinojome, kad galime padaryti geriau, nei buvo iki šiol. Tiesa, išbandėme daug receptų, įdėjome daug darbo. Mums buvo svarbu atskleisti patisonų skonį, aromatą, tekstūrą, o ne jį užgožti prieskoniais, ar stipriu rūgščiu marinatu. Pas mus tik patisonai ir lengvas, švarus ir ekologiškas marinatas. Vadinasi, tinka vaikams. Jie šias daržoves valgo noriai. Tai viena iš būdų supažindinti mažuosius valgytojus su produkcija ir pripratinti valgyti daržoves“, – teigė S. Pūkys.

Ūkis šiemet ėmėsi ir naujo projekto – pradėjo auginti filadelfines dumplūnes, kurių skonis primena pomidorus. Tai nekaprizingi augalai, kurių nelabai puola ligos ir kenkėjai, gausiai dera, tik vegetacija ilga. Nuskintas reikia laikyti sausai. Laikant tinkamomis sąlygomis, galima išlaikyti ir per visą žiemą. Iš jų gaminami padažai, galima marinuoti, žalias dėti į salotas.

Svarbus tvarumas

Daržovės auginamos ekologiškai. Daržuose daugiausia ploto užima cukinijos, patisonai, paprikos, pomidorai, įvairių rūšių aitrieji pipirai, baklažanai, lapiniai, gūžiniai ir žiediniai kopūstai, brokoliai, įvairiaspalvės morkos ir kt.

Visa užauginta ir pagaminta produkcija daugiausia realizuojama dukterinėje ūkio įmonėje – maisto kiemelyje „Senatorių pasažas“. Ūkis turi ir savo kepyklą, vyninę, restoranų, krautuvėlę.

„Farmers Circle“ dalyvauja projektuose ir dirba su ekologiška mityba besirūpinančiais Ukmergės miesto ir rajono darželiais.

Pasak S. Pūkio, didžioji dalis daržovių perdirbamos, nes svarbu žmonėms pasiūlyti visą spektrą produkcijos iš ūkio: nuo daržovių iki perdirbtų produktų.

***

Ūkis įsikūręs Radiškio k., Ukmergės rajone. Jis užima 700 ha plotą. Apie pusė jo skirta galvijams. Auginami Black angus veislės jaučiai, kurie ganosi lauko sąlygomis, žiemai jiems įrengta pašiūrė, kad joje galėtų prisiglausti nuo šalčio.

Kitais metais galvijai pervedami į kitą lauką, o prieš tai buvęs ir patręštas atitenka daržovėms. Ūkis Nemenčinėje turi ir skerdyklą, brandyklą, kurioje gaminami produktai iš jautienos.

Autorius: Inga Dubovijienė
    Gudinas -  23 06 14 + MU 2024

    (0)

    Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

    Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

    Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

    Apklausa
    Ko tikitės iš šiųmečio pasėlių deklaravimo?
    Visos apklausos