Bioversija A1 2025 09 03 Basf m1 2025 09 12
Ūkis
Lietuviško pieno kokybė stabili ir nuosaikiai gerėja – nacionalinė analizė
Shutterstock.com (sandsun) nuotr.

Vilnius. Žemės ūkio duomenų centro analizė rodo šalies pienininkystės sektoriaus kryptį ir brandą.

Vidutinė pieno kokybė Lietuvoje išlieka stabili ir nuosaikiai gerėja – šiemet riebalų kiekis pasiekė 4,42 proc. (0,04 procentinio punkto daugiau nei pernai), o baltymų – 3,46 proc. (0,03 procentinio punkto daugiau). Tai rodo, kad pienas yra vertingas ir tinkamas aukštos kokybės produktų gamybai – nuo varškės iki brandintų sūrių.

Dar vienas svarbus rodiklis – primilžio augimas: iš vienos karvės vidutiniškai primelžta 9 414 kg pieno, t. y. 331 kg daugiau nei praėjusiais metais (augimas sudaro + 3,6 procento).

Bioversija 2025 09 03 m7

Baigiantis 2024–2025 m. pieninių gyvūnų produktyvumo tyrimų metams šiuos duomenis pateikia Žemės ūkio duomenų centro (ŽŪDC) analitikai.

Šie skaičiai rodo ne tik produktyvumo, bet ir kokybės augimą – ūkiai dirba vis tiksliau, o technologiniai sprendimai duoda apčiuopiamų rezultatų. Iš viso produktyvumo tyrimuose dalyvavo 120 576 pieninių veislių karvės, kurių duomenys tapo pagrindu nacionalinei analizei.

Pieno kokybė – efektyvumo pagrindas

Pieno kokybė tiesiogiai lemia ūkio pelningumą, tvarumą ir konkurencingumą. Kuo aukštesnis riebalų ir baltymų kiekis, tuo didesnė žaliavos vertė ir geresnės jos perdirbimo galimybės.

Tuo pat metu primilžio augimas yra vienas svarbiausių efektyvumo veiksnių – didesnis karvių produktyvumas mažina pieno savikainą, nes vienam litrui pagaminti reikia mažiau sąnaudų.

Mažas karvių produktyvumas, priešingai, santykinai padidina investicijų bei darbo jėgos poreikį.
Todėl tikslūs duomenys apie karvių pieningumą ir pieno sudėtį – vienas pagrindinių instrumentų, padedančių ūkiams siekti tvarumo.

Statistika jungia sektorius

Tyrimų rezultatai svarbūs ne tik ūkių savininkams ir jų darbuotojams. Jais naudojasi pieno perdirbėjai, galvijų augintojų asociacijos, konsultantai, mokslo ir mokymo institucijos ir politikos formuotojai.

Sistemingai renkami ir apibendrinti duomenys leidžia matyti realų pienininkystės sektoriaus vaizdą – nuo bandų stambumo iki genetikos pažangos. Analizės rodo, kad didesnės bandos (daugiau kaip 100 karvių) kasmet sudaro vis didesnę dalį tiriamųjų ūkių.

Tai liudija ūkių konsolidacijos ir efektyvumo didėjimo tendenciją – pieno gamyba vis labiau koncentruojasi į stambesnius, technologiškai pažangesnius ūkius.

Šiuo metu tiriamosios karvės sudaro 59,95 proc. – tai reikšminga visos Lietuvos pieninių veislių karvių bandos dalis.

Šaltinis: ŽŪDC pranešimas
Gudinas m8 2025 08 11

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

Apklausa
Kaip šiemet pasikeitė jūsų išlaidos trąšoms, palyginti su praėjusiais metais?
Visos apklausos