
Ignalinos r. Monikos Šimonėlės ūkis „Sūrio kelias“ nominuotas pirmuoju lėtojo maisto (angl. Slow food) ūkiu Baltijos šalyse.
Šis ūkis tapo vienu iš 26-ių ūkių, kurie pirmieji gavo Lėtojoūkio nominaciją.
Nominuojami ūkiai turėjo atitikti mažiausiai 75 proc. vertinimo kriterijų, kurie apima agroekologiją, bioįvairovą, senųjų sėklų ir veislių išsaugojimą, dirvožemio gerinimą, sinergiją, gyvūnų gerovę, tvarų natūralių gamtinių išteklių naudojimą ir ekonominę diversifikaciją.
Beveik 10 ha ūkyje „Sūrio kelias“ auginamos pieninės avys ir gaminami avies pieno sūriai.
Monika pati ruošia pašarus, augina senąsias grūdines kultūras, puoselėja gamtinę žemdirbystę ir bitininkystę.
„Sūrio kelias“ ūkyje gyvenantys triušiai ir šunys tampa dar ir vilnos šaltiniu. Ūkininkė kerpa avis, suverpia jų, šunų ir triušių vilnų siūlus, mezga šalius, kojines, audžia audinius, iš kurių siuva drabužius. Taip pat rengia ūkio produkcijos degustacijas ir pažindina su ūkio veikla.
***
„Slow Food“ – tai tarptautinis judėjimas, gimęs Italijoje 1986 metais. Carlo Petrini inicijavo šį judėjimą reaguodamas į spartų greitojo maisto (angl. fast food) populiarėjimą, kuris kėlė grėsmę tradicinei vietos maisto kultūrai, gastronomijos paveldui ir ekologiškai atsakingai maisto gamybai.
Šis judėjimas siekia ugdyti sąmoningą požiūrį į maistą, skatinti vietinių ir sezoninių produktų vartojimą, puoselėti gamtai draugišką ūkininkavimą. Šiandien jis vienija milijonus narių daugiau nei 160-yje šalių
Taip pat šia tema skaitykite
-
Patikslino, kaip bus apmokestinamos žemės ūkio veiklos pajamos
2025-12-16 -
GPM lengvata – tik ūkininkų pajamoms iš žemės ūkio veiklos
2025-12-16 -
Tvarumo sertifikatai suteikia pasitikėjimo
2025-12-15
Skaitomiausios naujienos
-
Leido parduoti mažus dirbamos valstybinės žemės plotus
2025-12-12 -
Pieno sektoriaus krizė – jau ant slenksčio
2025-12-16 -
Kas turi pirmumo teisę į žemės nuomą?
2025-11-26



(0)