Šakiai. Martynas Laukaitis prieš gerą dešimtmetį nusprendė specializuotis burokėlių auginime ir dabar burokėlių pasėliai jo ūkyje užima 200 ha. Tai didžiausias burokėlių augintojas Baltijos šalyse. Lietuvoje burokėliai mėgstami nuo seno, o štai Vakarų Europos šalys tarsi iš naujo atranda šias vertingas daržoves.
Martyno Laukaičio ūkyje Jokūbonių kaime, Kriūkų seniūnijoje, auginami olandiškų hibridinių veislių Pablo, Boro ir Wodan burokėliai, taip pat miniatiūriniai ir lapiniai burokėliai. Produkcija klientams tiekiama kone ištisus metus - nuo liepos iki birželio mėnesio, ji parduodama kalibruota ir nuplauta.
2012 m. Laukaičio ūkis pradėjo auginti burokėlius pagal tausojančią aplinką programą ir turi „Global gap" sertifikatą. Ūkis kiekvienais metais domisi naujovėmis šioje srityje ir stengiasi jas įdiegti gamyboje.
„Viena svarbiausių sąlygų verslo plėtrai - turėti gerų partnerių: tiek sėklos, tiek trąšų, tiek augalų apsaugos produktų tiekime, tiek prekyboje", - sako ūkininkas, Lietuvos daržovių augintojų asociacijos pirmininkas, Martynas Laukaitis
Lapiniai burokėliai - naujiena rinkoje
Šiemet vieną burokėlių lauką teko atsėti, nes po stipraus lietaus susidarė dirvos pluta, kurios gležni daigeliai nesugebėjo pramušti. Atsėjimui pasirinkta trumpesnės vegetacijos Pablo veislė. „Šiais metais dėl neįprasto mūsų platumoms klimato yra labai sunku apsaugoti burokėlių pasėlius nuo ligų. Paprastai rugpjūčiui baigiantis burokėlių lapija atrodo daug sveikesnė", - pastebi M. Laukaitis.
Taip dabar atrodo burokėlių pasėliai - ekstremalios vasaros sąlygos buvo palankios ligoms plisti
Pastaruoju metu vis didesnį populiarumą įgauna Lietuvos vartotojams palyginti naujas burokėlių tipas - lapiniai burokėliai. Nors iš tikrųjų lapiniai burokėliai Europoje auginami jau seniai, nuo karalienės Viktorijos laikų. Įdomu tai, kad dėl itin ryškios lapelių spalvos jie buvo auginamni gėlynuose kaip dekoratyviniai augalai. M. Laukaičio pasirinkta „Bejo Zaden" kompanijos lapinių burokėlių veislė Bull's Blood-Soldier yra greitai auganti: smulkius lapelius galima skinti praėjus vos 35 dienoms po sėjos. Skaniausi ir labiausiai vertinami yra 5-7 cm lapeliai.
„Paprastų burokėlių lapeliai skanūs išlieka ne taip jau ir ilgai, nes visos maisto medžiagos nukreipiamos šakniavaisiui formuoti. O štai lapiniai burokėliai sukurti taip, kad augalas visas jėgas skiria būtent antžeminei daliai. Beje, šių burokėlių lapai stebėtinai ilgai išlieka švieži laikomi šaldytuve", - pastebi augintojas.
Burokėliai kasami kombainu, kuris, pasak augintojo, pakeičia kone 300 žmonių
Statistikos duomenimis, 2013 m. Lietuvoje buvo deklaruota 483 ha burokėlių. Pasaulyje pagal raudonųjų burokėlių plotus pirmauja Rusija (60 tūkst. ha) ir Ukraina (25 tūkst. ha). Mūsų kaimynai lenkai augina 17 tūkst. ha burokėlių.
Moliūgų ir cukinijų poreikis auga kasmet
Be burokėlių, M. Laukaičio ūkyje dar auginamos maistinės ir sėklinės bulvės, moliūgai ir cukinijos. Bulvės auginamos maždaug 100 ha plote, moliūgai - 6 ha, cukinijos - 4 ha plote. Dalis cukinijų lauko yra laistoma lašeliniu būdu, dalis - nelaistoma. Skirtumas tarp laistomų ir nelaistomų cukinijų akivaizdus.
Daržovių laistymui iškastas vandens rezervuaras
„Šiais metais, kai klimatas toks radikalus, kai augalus kankino sausra ir karščiai, laistymas pasiteisino tikriausiai kokiais 300 procentų. Per kaitrą nelaistomos cukinijos visai nederėjo, tik gulėjo išleipusios", - sako ūkininkas. Cukinijos skinamos jaunutės, užaugusios 20-22 cm ilgio. Tokios yra pačios skaniausios ir paklausiausios.
Ankstyvesnės veislės moliūgų derliaus nuėmimas taip pat jau prasidėjo, vėlyvesnės prasidės už mėnesio. Skinama rankomis į medinius konteinerius. Pačios geriausios moliūgų galvos - nei per mažos, nei per didelės, sveriančios maždaug 3-4 kg. Kad neaugtų milžiniškos, sunkiai pakeliamos galvos, tiesiog reikia tinkamai pasirinkti veislę. Pagrindinės moliūgų veislės - hibridai Neon ir Racer. Dar auginama kelios rūšys egzotinių moliūgų: muskatinių, dekoratyvinių ir kt.
Moliūgai dar noksta paslėpti vešlios lapijos
Laikomi moliūgai šiltai, 15-20 laipsnių temperatūroje. Tarkime, virtuvėje ant spintelės moliūgui yra labai komfortiška vieta. Žinoma, moliūgai išsilaikytų ir ilgiau negu 4-5 mėnesius, bet jie tiesiog parduodami.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Ekologiškus šaltalankius lengva auginti, produkcija populiari
2024-11-22 -
Paramos visiškai pakako ketvirtadaliui pareiškėjų
2024-11-21 -
Kaip pasėliai pasitinka žiemą skirtinguose Lietuvos rajonuose
2024-11-21
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)