Bioversija A1 2025 09 03 Basf m1 2025 09 12
Ūkis
Nuo ko priklauso batatų auginimo sėkmė?
Batatai Afrikan orange

Biržų r. / Marijampolės sav. Nors valgomieji batatai yra egzotinės daržovės, Lietuvoje jų augintojų kasmet daugėja.

Valgomuosius batatus (saldžiąsias bulves) ir kitas retas daržoves Biržų rajone auginantis Algimantas Kučinskas šiemet džiaugiasi jų derliumi, tačiau dėl vėsokos vasaros jų gumbai užaugo mažesni.

Šias bulves tinka kepti, skrudinti, naudoti sriuboms, troškiniams ir traškučiams.

Bioversija 2025 09 03 m7

Mėgsta šilumą

Pasak A. Kučinsko, batatai mėgsta šilumą, yra ilgos vegetacijos augalai, kilę iš Pietų Amerikos, todėl Lietuvoje vešliausiai auga ir gausiausią derlių užaugina tik šiltomis (25–32 °C temperatūros) vasaromis.

Tokiomis sąlygomis vienas keras gali užauginti 5–10 gumbų, sveriančių 300–500 g ir net iki 1 kilogramo. „Šiemet iš mūsų auginamų batatų geriausiai užderėjo ir kokybiškus gumbus užaugino veislės: T 65 White, Orange African ir batatai violetiniais vaisiais. Šios saldžiosios bulvės kasmet džiugina gausiausiu derliumi ir yra tinkamiausios auginti mūsų klimato sąlygomis“, – pasakoja A. Kučinskas.

Veislės Orange African gumbai (400 g) išsiskiria oranžiniu ir saldžiausiu minkštimu, o violetinių batatų luobelė ir minkštimas yra violetinės spalvos, tačiau mažiau saldus nei populiariųjų Orange African.

Iš visų auginamų veislių neutralaus skonio, beveik visai nesaldžius (kaip įpastų bulvių), baltus gumbus užaugina veislė T 65 White.

Kiek mažesnius, tačiau puikaus skonio gumbus su violetine luobele užaugina ir veislė MolokaiPurple, kurių saldus kreminis minkštimas yra margas – violetinis ir baltas.

Nuotraukoje kairėje – batatai Molokai Purple, dešinėje  T 65 White

Pasak augintojo, pasodinus daigus, jų gumbai užauga negreitai, tik po 5 mėnesių. Jei ruduo šiltas, šie ilgos vegetacijos augalai subrandina ypač gausų derlių.

„Valgomųjų batatų sodinukų parsisiunčiau iš Lenkijos ir Lietuvos augintojų, o norintieji pradėti auginti šias retas daržoves ateinančiais metais jų gumbų gali įsigyti šiuo metu iš augintojų“, – pataria A. Kučinskas

Kada sodinti?

„Šiemet batatų daigus į pakeltas lysves sodinome tik birželio 10 d., pasibaigus šalnų pavojui, kai atšilo orai ir dirvos temperatūra sušilo iki 15–18 °C, o įprastais metais dažniausiai sodiname gegužės pabaigoje“, – sako augintojas.

Kučinskai batatų daigus sodino į pakeltas (40 cm aukščio) lysves saulės atokaitoje, daržo pietiniame šlaite, apsaugotame nuo šiaurinių vėjų.

Dirva itin derlinga, pagerinta kompostu, laidi drėgmei, gerai įdirbta, todėl puri. Kad prieš daigų sodinimą dirva greičiau įšiltų, neaugtų piktžolės, A. Kučinskas lysves apdengė juoda plėvele ir paskui augalus pasodino jau į įšilusią žemę 40 cm atstumu.

Be to, ši plėvelė apsaugo, kad vešli, pažeme besidriekianti augmenija neišleistų pridėtinių šaknų ir nepradėtų auginti papildomų kerų, nuo kurių nukenčia pagrindinio augalo gumbų derlius ir kokybė.

Priežiūra

Vegetacijos pradžioje, kai trūksta drėgmės, pasodintus augalus ūkininkas laisto 2 kartus per savaitę, kad gerai isišaknytų ir užaugintų gausią antžeminę dalį.

Nuo vasaros vidurio laisto rečiau ir augalų visai nelieja vegetacijos pabaigoje, kad gumbai gerai subręstų, nepradėtų pūti.

Augalus naudinga papildomai tręšti džiovinto paukščių mėšlo granulėmis arba jų raugintu skiediniu, kompleksinėmis trąšomis arba pelenų skiediniu.

Kad batatai augtų sveiki, sodinant daigus į žemę reikia įterpti garstyčių.

Kada kasti gumbus?

Batatai kasami rudenį (rugsėjį–spalį), prieš prasidedant šalnoms, tuo metu, kai nuimamos visos šilumamėgės daržovės: cukinijos, arbūzai, moliūgai ir kt.

Iš vieno kelmo saldžiųjų bulvių užauga daugiau kaip 10 gumbų (apie 40 cm ilgio).

A. Kučinskas pataria užaugintus batatų gumbus laikyti sausame, šiltame rūsyje ar kitoje patalpoje (apie 13–15 °C), nes šaltoje aplinkoje gumbai gali supūti.

Per žiemą išlaikytus gumbus, iš kurių užsiauginsite daigus, reikia vasarį ar kovą sudaiginti šiltoje patalpoje (apie 30 °C) merkiant į stiklainius su vandeniu. Paskui užaugusius 20 cm ūglius reikia nuskinti ir įšaknydinti vandenyje.

Iš vieno gumbo galima gauti iki 50 ūglių. Vėliau įšaknydintus daigus reikia sodinti lauke į paruoštas lysves arba į didelius vazonus.

Galima dauginti ir pirktinius gumbus

Marijampolietė daržovių augintoja Virginija Pauliukaitienė, mėgstanti ieškoti naujų skonių, pradėjo auginti ir valgomuosius batatus.

Moteris mėgdavo jų gumbų įsigyti prekybos centruose ir gaminti įvairius sveikuoliškus patiekalus, saldžiąsias bulves kepti. Tad nusprendė jų užsiauginti ir pati. Pirmiausia interneto platybėse rado informacijos, kaip reikia sudaiginti gumbus ir užsiauginti daigų.

Pasak V. Pauliukaitienės, pirmiausia iš prekybos centro įsigytas saldžiąsias bulves reikia gerai nuplauti vandeniu, kad pasišalintų cheminių medžiagų likučiai (gumbai būna apipurkšti, kad nepradėtų dygti) ir apdžiovinti.

Paskui vasario pabaigoje šiltoje ir šviesioje patalpoje reikia gumbus sudaiginti ir užauginti daigus. Į lauką reikia sodinti po šalnų, kartu su agurkų daigais.

Vėliau daržininkei veislinių batatų gumbų dukra parvežė iš užsienio.

Pastaraisiais metais V. Pauliukaitienė sėkmingai augina keletą veislių saldžiųjų bulvių, kurios skiriasi ne tik minkštimo ir luobelės spalva, bet ir skoniu, ir dydžiu.

„Deja, šį sezoną dėl šilumos trūkumo valgomieji batatai nepradžiugino gausiu derliumi. O jų gumbais dar žemėje noriai gardžiavosi pelėnai, todėl tinkamų maistui gumbų liko dar mažiau. Pasirodo, derliumi reikia dalytis, nes esame labai priklausomi nuo gamtos“, – sako V. Pauliukaitienė.

Autorius: Rūta Antanaitienė
Gudinas m8 2025 08 11
Setupad-desktop-po tekstu / prenumeruok 2025 II pusmetis

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

Apklausa
Kaip šiemet pasikeitė jūsų išlaidos trąšoms, palyginti su praėjusiais metais?
Visos apklausos