Basf A1 2024 11 19 Basf m1 2024 11 19
Ūkis
Daržovių augintojams šį sezoną išbandymų netrūko
Ūkininkė Rita Radžiūnienė

Vilkaviško r. Rūdos k. ūkininkaujantys Rita ir Rimantas Radžiūnai daugiau nei 10 metų tėvų žemėje augina daržoves.Suvalkijos laukuose, 10 ha plote ūkininkai augina daugiau nei 25 rūšis daržovių, prieskoninių ir vaistinių augalų, uogų, o šiltnamiuose visą sezoną – agurkus, pomidorus ir salotas. Visus darbus atlikti padeda sūnus Audrius.

Radžiūnai užaugintą derlių parduoda Vilniaus ir Kauno ūkininkų turgeliuose. Rita sako, kad dėl šios priežasties pirkėjams stengiasi pasiūlyti platų daržovių asortimentą, jog vienoje vietoje galėtų įsigyti kuo įvairesnių daržovių ir uogų.

Didelė įvairovė

Bioversija m7 2024 11 19

Radžiūnų valdomuose laukuose auga įvairių veislių bulvių, morkų, kopūstų, žirnių, pupelių, pastarnokų Mitra ir kitų daržovių. Kasmet augintojai išbando po keletą naujų daržovių veislių, o pasiteisinusias augina daug metų.

Iš svogūnų Rita išskiria populiarumo neprarandančių ir itin geromis laikymo savybėmis pasižyminčius ropinius, geltonų lukštų svogūnus Stuttgarter Riesen, kurių ropelės laikymo metu nesudygsta, jas tinka atželdinti.

Stuttgarter Riesen veislės svogūnų laukas

Švelnesnio skonio ropeles išaugina raudonieji svogūnai Red Baron, kurie tinka salotoms gaminti ir ilgai laikyti.

O svogūnus Exhibition, kurių ropelės didelės (iki 1 kg) ir saldžios, galima valgyti šviežius, bet jų laikymo laikas trumpas.

„Jau daug metų laukuose tarp morkų karaliauja labai pasiteisinusi hibridinė veislė Maestro F1, kurių šakniavaisiai cilindro formos, 18–20 cm ilgio, vienodi, skanūs, saldūs, puikiai laikosi nuimti, nes išlaiko ryškią spalvą. Tinka sultims spausti, perdirbti ir ilgai laikyti“, – sako R. Radžiūnas.

Pasak ūkininko, šiuo metu kasamos vidutinio ankstyvumo bulvėsBellorosa, kurių gumbai stambūs, apvalūs, šviesiai raudonomis luobelėmis, skanūs. Jos tinka cepelinams, blynams, kugeliui gaminti ir virti. Akutės vidutiniškai seklios, minkštimas šviesiai gelsvas (beveik baltas), vidutiniškai krakmolinga, gerai išsilaiko rūsyje.

Daug metų auginami Alto H (pailgais, saldaus skonio šakniavaisiais) ir Rhonda H (apvaliais, saldžiais, ryškiai raudonais šakniavaisiais) veislių raudoni burokėliai.

R. Radžiūnienė pastebi, kad gausiausia kraitė įvairiausių kopūstinių daržovių: ankstyvųjų baltagūžių kopūstų, vėlyvesnių veislių, tinkamų rauginti ir ilgai laikyti rudenį, žiemą: Krautman H, Cerox H, Atria F1, žiedinių kopūstų, brokolių, pekininių ir ropinių kopūstų ir kt.

Rudeniniam derliui Radžiūnai pasėjo juodųjų ridikų, pekininių kopūstų, špinatų, krapų, o šiltnamyje jau auga rudeninio derliaus salotų.

Pasak daržininkės, šeimos šiltnamyje visą sezoną ant patiestos juodos austinės plėvelės (kad būtų švari lapija) auginamos įvairių veislių salotos.

Štai kaip salotos auga ūkininkės šiltnamyje

Sėklas sėja daigyne kas 7 dienas į dėžutes su durpiniu substratu, paskui pikiuoja į daigyklas, o paaugusius daigelius sodina į paruoštas lysves su laistymo ir tręšimo sistema.

Daigyne sėją pradeda vasario pabaigoje ir baigia rugpjūčio pradžioje. Derlių ima nuo kovo iki spalio vidurio ar pabaigos, priklausomai nuo oro sąlygų, nes šiltnamis nešildomas.

Sudėtingos auginimo sąlygos

„Dėl šių metų šalto ir drėgno pavasario, vėliau dirbome žemę, sėjome daržoves ir sodinome daigus. Tad ir dabar daržovės augti ir derėti vėluoja apie 3 savaites. Paskui augalams labai pakenkė kruša, dažnos liūtys, kai per mėnesį iškrito beveik pusės metų kritulių kiekis“, – teigia R. Radžiūnienė.

Pasak augintojos, po liūčių visos daržovės pagelsdavo, nes užmirkusioms šaknims pritrūkdavo deguonies. Kai tik pradžiūdavo laukai ir buvo galima įeiti į dirvą, Rimantas su kultivatoriumi pureno tarpueilius, kad greičiau atsigautų augalai.

Paskui ūkininkas per lapus augalus papildomai tręšė skystomis iš ežero dumblo (sapropelio) pagamintomis trąšomis, kuriose gausu organinių, mineralinių medžiagų. Prieš sėją dirvą tręšė granuliuotomis džiovinto vištų mėšlo trąšomis.

Auginimo būdas nepakito

Anksčiau Radžiūnų ūkio produktai turėjo išskirtinės kokybės sertifikatą. Nors nuo tų laikų auginimo technologijos ir būdai nepakito, tačiau prieš keletą metų šeima savanoriškai atsisakė galimybės užaugintą produkciją ženklinti šiuo kokybės ženklu, nes ūkininkams, auginantiems didžiulę daržovių įvairovę, keliami pernelyg dideli reikalavimai.

R. Radžiūnienė sako, kad auginant 3–4 kultūras randi laiko pildyti įvairius dokumentus, tačiau kai ūkyje auga kelios dešimtys skirtingų daržovių, tai pernelyg sudėtinga ir atima daug laiko.

Pasirinkto daržovių auginimo būdo neatsisakė, naudoja organines trąšas, augalų nepurškia cheminiais apsaugos produktais, nes klientams stengiasi tiekti šviežias, natūralias ir sveikas daržoves.

Šaltinis: MŪ inf.
    Gudinas -  23 06 14 + prenumerata 2025
    Setupad-desktop-po tekstu

    (0)

    Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

    Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

    Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

    Apklausa
    Kiek jūsų ūkyje yra nuosavos ir nuomojamos žemės?
    Visos apklausos