Vilnius. Pasaulyje stebimi netolygūs uogų rinkos svyravimai: vienose šalyse gerokai išaugo paklausa, kitose – labai sumažėjo vartojimas. Kokia situacija Lietuvoje?
Europoje ir Šiaurės Amerikoje gerokai išaugo aviečių ir gervuogių paklausa. Vakarų Europoje avietės laikomos prabangiu produktu. O štai Kinijoje priešingai – jos paklausos neturi. Aviečių, gervuogių ir kitų uogų srautas rinkoje mažėja. Neigiamos įtakos derliui turėjo daugelyje regionų išsilaikę karščiai, todėl uogų paklausa išlieka didelė, kainos auga.
Šiandien uogas galima vadinti superproduktu. Per pastaruosius 10 metų pasaulinis minkštų vaisių suvartojimas šoktelėjo daugiau kaip 2 kartus. Prognozuojama, kad uogų vartojimas, skaičiuojant vienam gyventojui, dar augs.
Pasak Italijos uogų rinkos ekspertų, selekcija būtina, siekiant gauti kokybišką produkciją, pratęsti derėjimo laiką ir įveisti uogynus mažiau tam tinkamuose dirvožemiuose. Uogų paklausa viršija pasiūlą. Pietų Italijoje paklausa išaugo net 70 procentų. Dėl to artimiausiais metais laukiama uogynų plėtros.
Vakarų Europos uogų rinką paveikė 2022 metų karščiai. Nyderlanduose ir Belgijoje aviečių ir gervuogių tiekimas, kokybė bei kainos labai svyravo, nes dėl karštų orų derlius noko šuoliais, tad prognozuoti ir kontroliuoti rinką buvo sunku. Nors avietės nebijo karščių, tačiau jo paveiktos derlių nokina netolygiai. Todėl vienu metu uogų trūksta, kitu – jų jau per daug.
Susidarius uogų pertekliui, kainos gerokai sumažėjo – nuo 10 iki 5 Eur/kg. Ta pati situacija ir su gervuogėmis – kilogramas kainavo net 30 Eur, bet vėliau kaina krito iki 10 Eur ir dar mažiau.
Anot uogų rinkos analitikų, nepaisant paklausos, uogas parduoti sunku, nes pastaraisiais metais Europoje atsirado daug jų augintojų – padidėjo konkurencija.
Lietuvos uogų rinka
Lietuvos uogynų derlingumas kito netolygiai – didėjo visų rūšių serbentų derlingumas, o aviečių ir kitų uogų – mažėjo.
Kintantis uogų derlingumas darė tiesioginę įtaką supirkimo kainoms. Visų uogų, išskyrus raudonųjų serbentų, kainos didėjo, pavyzdžiui, juodųjų serbentų – net 2,6 karto, aviečių – 100 procentų. Kiek kitokia tendencija stebėta analizuojant šviežių uogų supirkimo kainas – 1,3 karto augo raudonųjų serbentų, tačiau šviežių juodųjų serbentų sumažėjo net 74,2 procento. Tiesa, pastarųjų uogų supirkimo kaina 2022 m., palyginti su 2021 m., šoktelėjo 2,7 karto.
Analizuojant uogų supirkimą iš Lietuvos uogų augintojų pastebima, kad supirkimo apimtys ir kainos auga. Gerokai padidėjo superkamų aviečių kiekis (skirtų tiek vartoti šviežias, tiek perdirbti) ir supirkimo kaina.
Visą publikaciją skaitykite čia.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Augo Klaipėdos uosto krova
2024-11-21 -
Pieno kaina spalį ūgtelėjo
2024-11-20 -
Ekologiški grūdai: avižų kaina kilo labiausiai
2024-11-18
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)