Grikiai gali išnykti iš laukų ir lėkščių?
2019-11-07

Kijevas. Grikiai yra vertinami kaip vieni sveikatai palankių maisto produktų. Tačiau neaišku, ar ir toliau sveikos mitybos šalininkai galės jais mėgautis. Pastaraisiais metais grikių plotai mažėja ne tik Lietuvoje.

Ukrainoje šių augalų plotai irgi labai sumenko. Skaičiuojama, kad per 20 metų grikių plotai ukrainiečių ūkiuose sumažėjo net 20 kartų: nuo 570 tūkst. ha 2000 metais iki vos 60 tūkst. ha šiemet.

Apie grikių auginimo situaciją portalui agroportal.ua pasakojo Tarptautinės grikių asociacijos (TGA) vykdantysis direktorius Sergėjus Gromovojus (Sergej Gromovoj). Pasak jo, plotų mažėjimo tendencijos tiks stiprėja. Vien per pastaruosius metus ukrainiečiai grikių sėja vis mažiau. Dar 2017 m. šalies ūkiuose jiems buvo skirta 180 tūkst. ha. O pernai – jau tik 100 tūkst. ha.

„Tam įtakos turi daug priežasčių. Pagrindinė – nėra valstybės politikos, siekiant palaikyti nišinių  rūšių žemės ūkio augalų auginimą. Ne tik tokių tradicinių, kaip grikiai, bet ir kitų – sorų, linų, moliūgų, kanapių, rugių“, - teigia S. Gromovojus.

Įtakos grikių auginimo mastui turi ir žemas ekonominis efektyvumas. Pavyzdžiui, už hektaro žemės nuomą ūkininkas turi sumokėti apie 3 tūkst. grivinų (108 EUR). Pridėjus išlaidas sėkloms, pasėlių priežiūrai, minimali grikių auginimo savikaina viršija 6 tūkst. grivinų (216 EUR) ribą.

Ukrainoje, kaip ir Lietuvoje, konkurenciją vietiniams grikiams sudaro ir iš Rusijos įvežama jų produkcija. TGA skaičiuoja, kad dabar šalies parduotuvių lentynose net 60 proc. grikių yra rusiškos kilmės. Rusiški grikiai į Ukrainą patenka per Kazachstaną ir žymini neva kaip kazachiškos kilmės.

„Visi prekybos centruose parduodami sveriami grikiai nėra vietiniai. Mes vartojame rusišką produkciją, kuri neatitinka standartų. Grikių kruopos neturi būdingo kvapo, su priemaišomis, būna perkaitintos, todėl, tikėtina, praradusios skonio ir maistingumo savybes“, - teigia ekspertas.

Rusiški grikiai pigesni ir tai dar labiau pažeidžia Ukrainos gamintojus. Pasak S. Gromovojaus, Rusijoje jų auginimo savikaina yra ne didesnė kaip 3 tūkst. grivinų (108 EUR). Daugiausiai tai būna Altajaus krašte užauginta produkcija. Esą ten nuolat išariamos naujos teritorijos dėl pasėlių ir pirmiausiai jos užsėjamos grikiais, kaip sanitarine kultūra.

„Tol, kol valdžia nesiryžta įvesti sankcijų pigiems ir nekokybiškiems rusiškiems grikiams, Ukrainoje nyksta jų auginimo kultūra“, - konstatuoja ekspertas.

Grikių vartojimo mastas irgi mažėja. Pastaraisiais metais jis krito per pusę ir dabar vienam Ukrainos gyventojui tenka tik 3,5 kg grikių per metus. Palyginimui ekspertas pateikia Latviją, kur vienas gyventojas kasmet suvartoja dvigubai didesnį jų kiekį – 7 kg.

MŪ inf.  

Gudinas - mobilioji apacia

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip ketinate ūkininkauti kitąmet, jeigu dar didės mokesčiai ir mažės žemės ūkio rėmimas?
Orai