Basf A1 2024 11 19 Basf m1 2024 11 19
Renginiai
Daržininkų derliaus šventė Slikių kaime

Kėdainiai. Rugsėjui einant į pabaigą, Lietuvos daržovių augintojų asociacija (LDAA) tradiciškai organizuoja Derliaus šventę. Šįkart ji vyko Kėdainių rajono ūkininkų Ilonos ir Virgilijaus Kuprevičių šeimos ūkyje.

I. ir V. Kuprevičiai yra vieni stambiausių daržovių augintojų ne tik Kėdainių rajone, bet ir visoje šalyje. Kažkada pradėję nuo 1 ha, dabar jie daržoves – morkas ir kopūstus – augina 160 ha plote. Pelėdnagių seniūnijoje Slikių kaime sukurtas „Tikras ūkis“ kasmet išaugina apie 100 mln. vnt. morkų šakniavaisių – taigi, kiekvienam lietuviui tenka maždaug po 34 šiame ūkyje išaugintas morkas.

Bioversija m7 2024 11 19

Šviežutėlės daržovės iš daržininkų laukų gražiai sugulė į ekspoziciją

Kuprevičių ūkyje taikomos moderniausios technologijos, morkų derlius nuimamas kombainais, idealiai sutvarkytas sandėliavimas ir prekinis šakniavaisių paruošimas. Suburtas stiprus darbuotojų kolektyvas, kurių didžioji dalis dirba nuo ūkio įsikūrimo pradžios – taigi, jau du dešimtmečius.

Ilona ir Virgilijus turi kuo didžiuotis – ne tik sėkmingu ūkininkavimu, bet ir dukrų Sandros ir Ingridos veikla. Šventės dalyviai buvo pavaišinti Sandros gaminamomis natūraliomis, ekologiškomis, lėto spaudimo sultimis, jau gerai žinoma ir plačiajai visuomenei kaip „Mana“ prekės ženklu žymima produkcija.

Jau šeštas ruduo LDAA organizuoja Derliaus šventę – šiemet ji vyko Kėdainių r., Ilonos ir Virgilijaus Kuprevičių ūkyje

I.Kuprevičiūtė visus sudomino paskaita apie sveiką gyvenseną. Studijas baigusi Londone, Ingrida yra diplomuota gydomosios mitybos specialistė, tinklalapio „Gydanti lėkštė“ įkūrėja, nuolat seminarus mitybos klausimais organizuojanti lektorė, tad daržininkai jai turėjo daug klausimų. Aišku viena – daržovės yra bene svarbiausias sveikos mitybos pagrindas.

Privaloma šventės dalis – patiekalų iš daržovių degustacija. Daržininkės ne tik moka užauginti nepriekaištingos kokybės daržovės, bet ir labai išradingai jas patiekti į stalą, joms nuolat kyla gausybė idėjų, kaip iš įvairiausių daržovių, uogų, vaisių ir kitų ingredientų paruošti skanius gaminius.

Tradiciškai ant laužo virta daržovių suneštinė-šiupininė

Derliaus šventėje ūkininkės rungtyniauja, kuri labiau nustebinti negirdėtais, nematytais, dar neragautais patiekalais: užtepėlėmis, uogienėmis, pagardais ir kitais gastronominiais stebuklais. Pavyzdžiui, šiemet visas sužavėjo Valerijos Petrovičienės išvirta aromatinga uogienė, kurios ingredientai – juodieji serbentai, lazdyno riešutai ir juodasis šokoladas.

Privaloma šventės dalis – patiekalų iš daržovių degustacija

Šią vasarą LDAA nariai organizavo kelionę į JAV, tad Derliaus šventėje jautėsi ir jos atgarsių – skanauta amerikietiško produkto iš obuolių, kurį vietiniai su pasididžiavimu vadina obuolių sviestu, o mūsiškai tai būtų tikrų tikriausia obuolienė su tam tikru prieskoniu, labai panašiu į cinamoną. Daržininkės sakė iš amerikiečių pasimokiusios, kaip svarbu mokėti pasigirti, pasireklamuoti, pasipuikuoti savo užauginta ar perdirbta produkcija, pristatant ją skambiu vardu, o receptą pateikiant kaip unikalų kūrinį – tai sukuria pridėtinę vertę net ir paprasčiausiai obuolienei.

Derliaus šventės iniciatorės ir nuolatinės dalyvės: (iš kairės) Salvina Kievinienė, Zofija Cironkienė, Valerija Petrovičienė ir Dalia Abukauskienė

Daržininkų susibūrime nepraleista proga ir padiskutuoti apie problemas, pasiguosti dėl bėdų ir patiriamų sunkumų. Daržovių augintojai, kaip ir visi žemdirbiai, priversti susitaikyti su gamtos kaprizais, kurių negailėjo ir šie metai. Išskirtinai sausa vasara nepraėjo be pasekmių. Daug pasako toks iškalbingas vaizdas – morkų laukuose visu pajėgumu darbavosi laistymo sistemos. Tai rodo, kad nors jau ruduo, rugsėjo pabaiga, bet laukai sausi ir morkas vis dar tenka laistyti. Augalai turi gauti pakankamai drėgmės, kad technologiškai lengviau būtų nuimti derlių, o į sandėlį būtų sukrauti kokybiški nesuvytę šakniavaisiai.

Šiek tiek chronologijos

Pirmoji LDAA derliaus šventė vyko Kauno r. daržininkų Dalios ir Edvardo Abukauskų ūkyje „Raugiam viską“ 2014 metais. Antroji – Salvinos Kievinienės ūkyje Panevėžio rajone. 2016-aisiais šventės dalyvius vėl į savo išpuoselėtą sodybą Pagynėje pakvietė D. Ir E. Abukauskai. 2017-aisiais daržininkai rinkosi Jurgitos Krištopaitienės ūkyje Šiaulių r., o pernai – Valerijos ir Alberto Petrovičių ūkyje Kėdainių rajone.

MŪ inf.

    Gudinas -  23 06 14 + prenumerata 2025

    (0)

    Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

    Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

    Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.