


Berlynas. Jogurto gėrimas - paprasta, nebrangi ir geros kokybės pieno mišinių alternatyva, kurią galima pasigaminti tiesiog ūkyje. Veršeliams sudaromos sąlygos atsigerti, kada nori ir kiek nori, o tokia šėrimo tvarka taupo laiką ir palengvina žmonių darbą.
Tradicinis veršelių girdymas pieno mišiniais taikomas galvijų ūkiuose daugybę metų, tačiau šis jauniklių auginimo būdas, susijęs su nemažomis išlaidomis, tinka ne visoms laikymo technologijoms. Metodas nėra praktiškas mažuose ūkiuose, kur susidaro nedidelės veršelių grupės, ar gyvuliai išskirstyti į kelis tvartus. Pieno mišinių ruošimas, transportavimas ir išdaliJimas reikalauja daug žmogiškųjų išteklių.
Vokietijos gyvulininkystės specialistai užsimojo pakeisti veršelių girdymo sistemą bei siūlo naudoti ne dirbtinius mišinius, o natūralų jogurtą. Šis gėrimas turi nemažai privalumų ir tinka veršeliams nuo 2-3 gyvenimo dienos. Pirminis jogurto substratas yra lengvai prieinamas ir nebrangus, pasižymi probiotiniu poveikiu - veršelio žarnyne slopina patogeninių mikrobų (E. coli., S. aureus, Salmonella spp.) veiklą.
Šitaip gamyboje sunaudojamas perteklinis pienas, o paruoštas gėrimas tinkamas vartoti kelias dienas (vasarą) ar savaitę (žiemą). Yra keletas jogurto gamybos būdų, priklausomai nuo veršelių, personalo skaičiaus, gyvulių auginimo technologijos. Sumaišius šviežią pieną ir jogurto masę, gėrimas laikomas 42-45 oC temperatūroje, kad vyktų gerųjų bakterijų dauginimasis ir fermentacija, o vėliau atvėsinamas.
Vokiečių portale „Agrarheute" rašoma, kad girdant veršelius jogurtu, palengvėja darbuotojų darbas ir sutaupoma laiko. Pieną ar jo mišinį reikia pašildyti ir skubiai sugirdyti gyvuliams. Vėsiuose tvartuose (15-20 oC temperatūroje) raugintą pieną (pH 4-4,5) galima laikyti girdymo taroje visą dieną. Ji pildoma tik tada, kai ištuštėja. Aplinkos temperatūros gėrimas nekenkia jauniklių sveikatai, nesumažėja jo suvartojimas. Kibirų ir žindukų nereikia valyti po kiekvieno girdymo, priemonės skalaujamos vandeniu tik dienos pabaigoje.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Krepšinio kamuolio dydžio baklažanas tapo pasaulio rekordininku
2025-09-01 -
ES pasėlių apžvalga: naujausia derlingumo prognozė
2025-08-29 -
Nepaisant karo, Ukraina eksportuoja vis daugiau kiaušinių
2025-08-29
Skaitomiausios naujienos
-
Pakruojo r. oficialiai užfiksuotas žieminių kviečių rekordas
2025-08-25 -
Nemunu atplukdytas rekordinis grūdų krovinys
2025-08-21 -
Jurbarko rajono ūkių veidas: smulkieji traukiasi, stambieji įsitvirtina
2025-08-22
(0)