Parma/Vilnius. Maisto produktų užterštumas pesticidų likučiais mažiausias yra Švedijoje, Lietuvoje, Latvijoje ir Danijoje, didžiausias – Kipre, skelbiama Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) ataskaitoje.
Naujausioje metinėje ataskaitoje išsamiai aprašyta oficiali pesticidų likučių kontrolės veikla, kurią 2017 m. vykdė ES valstybės narės, Islandija ir Norvegija.
Renkant statistinę informaciją apie maisto užterštumą pesticidų likučiais, daugiausia dėmesio buvo skiriama produktams, kuriuos Europos Sąjungos gyventojai vartoja dažniausiai.
Ypatingas dėmesys skirtas gaminiams, kilusiems iš šalių, kuriose ankstesniais metais buvo nustatyta didelė tarša.
Ataskaitai duomenis pateikusios šalys išanalizavo 88 247 maisto produktų pavyzdžius, kuriuose aptiktas 801 pesticidas. Vidutiniškai viename mėginyje buvo ištirti 229 pesticidų likučiai.
Didžioji dalis tirtų produktų (56 718 arba 64 proc.) buvo vietinės kilmės (t. y. iš ataskaitas pateikusių ES šalių, Islandijos ir Norvegijos), 25 409 mėginiai (28,8 proc.) paimti iš produktų, importuotų iš trečiųjų šalių, o 6 120 mėginių (6,9 proc.) produktų kilmė nebuvo žinoma.
Ataskaitoje pabrėžiama, kad 95,9 proc. ištirtų mėginių užterštumas neviršijo ES teisės aktuose leidžiamo bendros medžiagos koncentracijos (DLK) taršos lygio. Pesticidų likučių kiekis didesnis už leistiną lygį nustatytas 3 620 mėginiuose. Tai sudarė 4,1 proc. mėginių ir buvo daugiau negu 2016 m. (3,8 proc.).
Iš tirtų neperdirbtų maisto produktų DLK lygį viršijo 4,3 proc. mėginių, o iš perdirbtų – 2,7 proc. Trečiųjų šalių produktų mėginiuose DLK viršijimo dalis buvo didesnė – 7,6 proc. ES gaminamų maisto produktų DLK viršijimo lygis sudarė 2,6 procento.
Kaip ir 2016 m., dažnas pesticidų likučių DLK viršijimas nustatytas tiriant vaisių ir medžių riešutų, pomidorų, laukinių grybų, saldžiosios paprikos ir ryžių mėginius. DLK viršijimo atvejų taip pat nustatyta galvijų piene, moliūgų sėklose ir valgomosiose vynuogėse (daugiau kaip 4 proc. mėginių).
Be importuotų produktų ir kūdikių maisto produktų, buvo ištirti 5806 ekologiško maisto (išskyrus kūdikių maistą) mėginiai; 5010 mėginiuose (86,3 proc.) nebuvo kiekybiškai įvertinamų likučių, o 711 mėginiuose (12,2 proc.) likučių buvo leistinai; daugumoje šių mėginių buvo tik medžiagų, kurios nebūtinai atsiranda naudojant pesticidus, likučiai (pvz., natūraliai atsirandančios medžiagos ir patvarūs organiniai teršalai). DLK lygį viršijo 1,5 proc. tirtų ekologinių mėginių (85 mėginiai), iš kurių 0,7 proc. (38 mėginiai) neatitiko reikalavimų.
Maisto produktų užterštumas pesticidų likučiais mažiausias yra Švedijoje (0,2 proc.), Lietuvoje, Latvijoje ir Danijoje (po 0,6 proc.). Didžiausias – Kipre (45,7 proc.), Graikijoje (4,4), Prancūzijoje (4,1), Portugalijoje (3,9) ir Lenkijoje (3,6 proc.). Palyginimui, ES vidurkis sudaro 2,6 procento.
Nepalanki statistika gali paskatinti šalių vyriausybes keisti teisės aktus. Kipro vyriausybė informavo, kad rengia įstatymo projektą, kuris turėtų padidinti baudas už aukštą pesticidų likučių lygį produktuose (nuo 850 iki 2000 eurų).
Maisto produktų dalis, kuriuose pesticidų likučių kiekis viršijo leistinas ribas, %
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Kariaujančio ukrainiečio svajonėse – saldžiųjų bulvių selekcija
2024-11-25 -
Prancūzai protestuoja prieš prekybos susitarimą
2024-11-18 -
Vokietija tampa priklausoma nuo gyvų paršelių importo
2024-11-07
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)