


Tel Avivas. Įmonė „Imagindairy“ iš investuotojų surinko rekordinę 13 mln. JAV dolerių sumą, kurią panaudos naujoms pienininkystės tradicijoms kurti. Melžiamas karves pakeis pieno ingredientus sintetinančių mikroorganizmų kolonijos.
Tel Avive įsikūrusi įmonė „Imagindairy“ skelbia, jog jų produkto sudėtis bus identiška karvių pienui, tačiau galvijus atstos grybai ir kiti mikroorganizmai, genetiškai užprogramuoti gaminti pieno baltymus – kazeiną ir išrūgų baltymą. Prie šių pagrindinių ingredientų bus pridedama augalinių riebalų, cukraus ir vandens. Startuolis tikisi, jog novatorišku būdu gauta produkcija pasieks parduotuvių lentynas iki 2023 m.
Nevyriausybinės organizacijos, besirūpinančios aplinkos apsauga, mano, kad karvių pienas, gautas be karvių, gali žymiai sumažinti klimato kaitą ir miškų naikinimą. Gyvulininkystė yra atsakinga už maždaug 35 proc. su žmogaus veikla susijusios metano emisijos. daugiausia iš galvijų. Manoma, jog metano emisijos mažinimas yra stipriausias svertas, leisiantis sulėtinti klimato atšilimą per artimiausius 25 metus.
Rinkoje jau yra alternatyvių pieno rūšių. Pastaraisiais metais padidėjo avižų, sojos, migdolų ir kitų augalinių gėrimų paklausa. Tačiau įmonėms, gaminančioms mėsą, pieno produktus, žuvį ne iš gyvūnų, o iš ląstelių kultūrų, sunku organizuoti veiklą komerciniu mastu. Iki šiol vienintelė įmonė, gaminanti nedidelį kiekį pieno produktų be karvių, yra JAV įsikūrusi „Perfect Day“.
„Imagindairy“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Eyal‘as Afergan‘as (Ailas Afergenas) portalui „The Guardian“ teigė, kad jų gamybos procesas panašus į amerikiečių, tačiau Izraelio startuoliai sukūrė paprastesnį būdą, kaip pieno baltymus izoliuoti nuo mikroorganizmų, kas leidžia padidinti gamybos apimtis.
Atsižvelgiant į aplinkosaugos problemą, pabrėžiama, jog dirbtiniam pienui reikia tik 10 proc. vandens ir 1 proc. žemės ploto, kurie naudojami tradicinėje pieno gamyboje. 1 proc. žemės ploto reikalingas anglies ir azoto šaltiniams, būtiniems mikroorganizmų mitybai, auginti.
Naujausios apklausos rodo, jog 23 proc. europiečių palankiai vertina alternatyvius pieno produktus, gautus be karvių, jei jie yra identiški prototipams. Tuo tarpu, organizacijos „Europos pieno ūkininkai“ viceprezidentas Tom‘as Dunne‘as (Tomas Danas), abejoja, ar laboratorijoje įmanoma atkurti karvės pieną, nes be pagrindinių sudedamųjų dalių yra ir kitų ingredientų, randamų tik natūralioje produkcijoje.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Biomedicinos mokslų žinios – naujoms veislėms kurti
2025-04-28 -
Augalams stebėti – popieriniai jutikliai
2025-04-22 -
Tinkama sėjomaina padeda išlaikyti derlingą dirvožemį ir užtikrinti augalų sveikatą
2025-04-18
Skaitomiausios naujienos
-
Kazlų Rūdos miškuose skelbiama stichinė nelaimė
2025-04-23 -
ŽŪM pritaria siūlymui parduoti valstybinę žemės ūkio paskirties žemę
2025-04-16 -
Bankrutavo „John Deere“ atstovas Nyderlanduose: technika keliauja į aukcioną
2025-04-23
(0)