Tokijas. Japonijos mokslininkai nustatė, kad dėl klimato atšilimo keičiasi obuolių skonis ir konsistencija. Per 40 metų obuoliai tapo minkštesni ir ne tokie rūgštūs, rašo nature.com.
Naujausi tyrimai įrodo, kad visuotinis atšilimas daro poveikį augalų vegetacijos procesams. Mokslininkai paskelbė, kad regionuose, kuriuose vidutinė oro temperatūra pakilo 2 laipsniais pagal Celsijų, obelys pražysta 3-5 dienomis anksčiau. Jei obuoliai ant šakų noksta ilgiau nei 70 dienos, jose mažėja rūgščių kiekis.
„Nors pokyčiai vyko palaipsniui ir vartotojams sunku pastebėti, obuoliai nėra tokie traškūs kaip prieš 40 metų", - teigia vienas iš tyrimo bendraautorių Toshihiko Sugiura. Nuo 1970 iki 2010 metų Japonijos Nacionalinės žemės ūkio ir maisto mokslinių tyrimų organizacijos mokslininkai rinko ir analizavo duomenis apie 2 rūšių obuolius. Kiekvienais metais tyrėjai fiksavo aplinkos temperatūros, kritulių, žydėjimo rodmenis, derliaus rezultatus. Laboratorijoje buvo vertinamos obuolių savybės: rūgšties ir vandens kiekis, tvirtumas, atsparumas sandėliavimui.
„Jei globalinis atšilimas ir toliau progresuos, neišvengsime didesnių vaisių skonio ir tekstūros pokyčių. Jau dabar aišku, kad kinta ne tik obuolių, bet ir vynuogių, klevų sulos skonis", -perspėja mokslininkai.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Žmonės perduoda gyvūnams daugiau virusų nei gauna
2024-04-26 -
Mineralinio azoto šalies laukuose mažai
2024-04-02 -
Kuria boružių kvapo repelentą nuo amarų
2024-03-29
Skaitomiausios naujienos
-
Patikslinti apsauginių juostų ir pagriovių reikalavimai
2024-05-07 -
Padidinta parama smulkiems ūkiams
2024-04-18 -
Ūkininkas nelegaliai gamino ir pardavinėjo pašarus
2024-05-02
Verslo informacija
-
Investuok į pasėlius atsakingai
2024-04-30 -
Plūgui pakeisti – lenkų ūkininko sukonstruota juostinė sėjamoji
2024-04-23 -
Į vasarojų ūkininkai nenori investuoti
2024-04-18
(0)