


Tokijas. Japonijos mokslininkai nustatė, kad dėl klimato atšilimo keičiasi obuolių skonis ir konsistencija. Per 40 metų obuoliai tapo minkštesni ir ne tokie rūgštūs, rašo nature.com.
Naujausi tyrimai įrodo, kad visuotinis atšilimas daro poveikį augalų vegetacijos procesams. Mokslininkai paskelbė, kad regionuose, kuriuose vidutinė oro temperatūra pakilo 2 laipsniais pagal Celsijų, obelys pražysta 3-5 dienomis anksčiau. Jei obuoliai ant šakų noksta ilgiau nei 70 dienos, jose mažėja rūgščių kiekis.
„Nors pokyčiai vyko palaipsniui ir vartotojams sunku pastebėti, obuoliai nėra tokie traškūs kaip prieš 40 metų", - teigia vienas iš tyrimo bendraautorių Toshihiko Sugiura. Nuo 1970 iki 2010 metų Japonijos Nacionalinės žemės ūkio ir maisto mokslinių tyrimų organizacijos mokslininkai rinko ir analizavo duomenis apie 2 rūšių obuolius. Kiekvienais metais tyrėjai fiksavo aplinkos temperatūros, kritulių, žydėjimo rodmenis, derliaus rezultatus. Laboratorijoje buvo vertinamos obuolių savybės: rūgšties ir vandens kiekis, tvirtumas, atsparumas sandėliavimui.
„Jei globalinis atšilimas ir toliau progresuos, neišvengsime didesnių vaisių skonio ir tekstūros pokyčių. Jau dabar aišku, kad kinta ne tik obuolių, bet ir vynuogių, klevų sulos skonis", -perspėja mokslininkai.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Vandens išteklių valdymas: kaip išsaugoti ir panaudoti kiekvieną lašą
2025-10-13 -
ŽŪA kanclerė A. Miceikienė tapo VDU prorektore
2025-10-08 -
Naujos biologinės trąšos sumažintų priklausomybę nuo importo
2025-10-06
Skaitomiausios naujienos
-
Keturių vikšrų XXL traktorius Lietuvos laukuose
2025-09-26 -
Po didinamuoju stiklu – traktorių ir kitų žemės ūkio mašinų registracija
2025-10-09 -
Per valandą pasiektas paraiškų sumos limitas
2025-10-01
(0)