Rimanto Valeikos ekologiniame šeimos ūkyje, kuris specializuojasi sėklininkystėje, auginamos įprastos kultūros, tarp kurių ir avižos. Iš jų pagaminti gėrimai šiltomis dienomis tiks atsigaivinti, o žiemą – atgauti jėgas.
Ekologinis šeimos ūkis, skaičiuojantis jau 22 metus, įsikūręs Mikėnų k., Ukmergės rajone. Vos tik pradėję ūkininkauti, specializavosi sėklininkystėje – daugino kokybiškus, sertifikuotus grūdus.
Užauginta produkcija valoma ir rūšiuojama naudojant modernią įrangą. Jau apie 15 metų R. Valeika ūkininkauja ekologiškai.
Ūkyje, užimančiame 80 ha, auginami kviečiai, speltos, žirniai, avižos, garstyčios ir daržovės. Neseniai pradėta auginti ir soras, kurios sulaukė didelio papūgėlių laikytojų susidomėjimo.
Piktžolės sumenkino derlių
Praėjęs sezonas, anot žemdirbio, buvo palankus piktžolėms. Labiausiai nukentėjo garstyčios, jas nustelbė ir nukonkuravo garstukai. Dėl pernelyg lietingos gegužės užaugo ir išplito kenkėjai, piktžolės.
Birželį pašildė, tad piktžolės dar labiau suvešėjo. „Suveikė dėsnis: kas palanku kultūriniams augalams, nepalanku piktžolėms, ir atvirkščiai, – teigia ekologas. – Derlius daugiausia priklauso nuo sėjomainos.“
2020 m. dominavo avižos, o pernai – garstyčios ir kviečiai. Geriausiai užaugo kviečiai, kurie atlaikė išbandymus.
Su piktžolėmis patyręs ūkininkas kovoja įvairiai. Vienas iš būdų – stabili ir įvairi sėjomaina. Taip pat taiko mechaninį žemės dirbimą.
Rinktis ekologinį ūkininkavimą skatino jo ateities perspektyva – tai buvo naujovė. „Viskas paprasta ir žmogiška, tad daug laiko galėjau skirti pačiam ūkiui, o ne administravimui. Dabar sunkiau dėl administracinės naštos, ne dėl ūkinio darbo.
Yra daug priešpriešų, diskusijų dėl ekologinio ir intensyvaus ūkininkavimo, bet kiekvienas ūkis, kiekviena kryptis turi savo niuansų, skirtingų bėdų. Visur sava specifika. Tad ir lyginti negalima“, – teigia R. Valeika.
Žemdirbys pabrėžia, kad ekologinis ūkininkavimas – ateitis, pasaulinė tendencija. Jam nepatinka cheminiai preparatai, prie jų liestis, kvapai.
Šiuo metu ūkyje dominuoja avižos ir kviečiai, antroje vietoje – rugiai ir pupos. Pernai sėklinė medžiaga išėjo po 1,8 t/ha. Geresniais metais būna ir 3 t/ha. 2015 m. užaugintas rekordinis ekologinių kviečių derlius – 4,5 t/ha.
2020-ieji buvo palankūs metai – sėklinių avižų derlius siekė 4,5 t/ha. Buvo puikios kokybės, atitiko maistinėms avižoms keliamus reikalavimus.
Realizuoja visaip. Bendradarbiauja su ekologinių ūkių kooperatyvu, vystančiu grūdų veiklą. Kartais, šmaikštauja Rimantas, pirkėjus tenka medžioti. Vienais metais avižos reikalingos, kitais – niekam neįdomios. Stabilumo nėra. Pernai išryškėjo didesnis ankštinių ir kviečių poreikis.
„Grikiai dabar – juodasis auksas. 2021 m. užkilo ekologinių ir intensyviai auginamų grikių kainos. Auginau ir aš, bet padariau pertrauką, – pasakoja R. Valeika. – Jie sunkiai išnaikinami. Be pagalbinių cheminių priemonių negalime naikinti, stipriai atauga iš pabirų. Nors ir užari, grikiai išlenda net iš 15 cm gylio. Gajus augalas.“
Šiuo metu augina soras ūkiniais tikslais. Sako, kad įdomu, užaugina, bet nesistengia pasiekti didelio kiekio. Realizuoja tik Lietuvoje. Augalas populiarus kaip lesalas papūgoms.
„Kai pradėjau auginti soras, sužinojau, kad Lietuvoje daug papūgų laikytojų. Pasirodo, net sportinių, ir balandžių. Tad susidarė pirkėjų ratas. Soros – papūgų superlesalas“, – juokiasi ūkininkas.
Skaitytojams jis siūlo pasigaminti net du supergėrimus, kurie ir atgaivins, ir pripildys jėgų.
Avižų gira
Sveikuoliai vertina raugintą maistą ir gėrimus, tad ir mes juo pasinaudokime.
Reikės:
- 0,2 kg avižų;
- 1 l vandens;
- saujos razinų;
- valgomojo šaukšto medaus.
Gaminimas
Avižas nuplauti, suberti į stiklainį ir užpilti šaltu vandeniu. Sudėti razinas ir medų. Lengvai pridengti ir laikyti 16–18 °C temperatūroje 1–2 paras. Paskui galima gerti.
Skonis priklauso nuo rūgimo laiko. Jei gira perrūgsta, gali būti aštri. Tai lengvas, truputį gazuotas gėrimas. Nors greitai genda, šaldytuve nelaikyti. Suvartoti greitai. Gira gardi 1 dieną.
Galima ant tų pačių avižų antrą kartą užpilti vandens, pridėti razinų ir medaus.
Avižų pienas
Reikės:
- 0,5 kg avižų;
- 2 l vandens;
- truputį vanilinio cukraus, medaus.
Gaminimas
Avižas mirkyti apie parą. Vandens įpilti tiek, kad jas apsemtų. Susmulkinti trintuvu (galima ir sumalti ar kitaip susmulkinti). Išspausti sutrintas avižas su didesne marlės skiaute arba obuolių sulčiaspaude.
Kad lengviau spaustųsi, įpilti truputį virinto šalto vandens – masė taps drėgnesnė. Gėrimą paskaninti vaniliniu cukrumi ir medumi. Galima užšaldyti.
Skanaus!
Taip pat šia tema skaitykite
-
Kaip populiarinti ir brangiau parduoti tradicinius lietuviškus produktus
2024-11-08 -
„Lašiša“ ar „tunas“ iš grybienos – austrai pradėjo spausdinti maistą
2024-10-09 -
Lietuviška jautiena įvertinta tarptautiniame konkurse
2024-10-04
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)