Basf A1 2024 10 11 Basf m1 2024 10 11
Maistas
Skanaus! Kotrynos Meidės kepti smidrai su šonine

Kotryna ir Algimantas Meidžiai, prieš kelerius metus avantiūristiškai įkūrę smidrų ir šitakių ūkį, jau pernai sulaukė derliaus ir įdėto triūso rezultatų. Artėjant smidrų sezonui siūlome jų paskanauti keptų orkaitėje ar kepsninėje su šonine.

Kaip nutiko, kad Anykščių r. atsirado nemažas smidrų ūkis? Ne burokėlių, ne morkų? Kotryna Meidė sako, kad norėjosi auginti nestandartines daržoves. Dabar smidrai itin populiarėja. Tačiau tuo metu, kai kūrė ūkį, dar nebuvo tokie įprasti.

„Pernai ir šiais metais jaučiame, kad net paklausa didėja. Kai studijavau, smidrai tik skynėsi kelią. Norėjosi ko nors, kas turi ateitį, bet nėra taip populiaru Lietuvoje. Galvojau ir apie populiarinimo iššūkį“, – pasakoja jaunoji ūkininkė.

Bioversija m7 2024 11 01

Kotrynos teigimu, dėkinga specialybė, kurią studijavo VDU Žemės ūkio akademijoje. Mokykloje sekėsi biologija, chemija, tad rinkosi tarp medicinos ir žemės ūkio. Medicina gerai besimokiusios merginos netraukė, tad pasirinko žemės ūkį. Anot K. Meidės, tai universali specialybė – ūkininkai maitina visus.

Beje, pirmais ir antrais studijų metais dar netikėjo, kad sies gyvenimą su žemės ūkiu, tačiau vėliau viskas buvo labai įdomu, ji 100 proc. buvo tikra dėl savo pasirinkimo. Uždegė ir dėstytojai Audronė Žebrauskienė, Tautvydas Gurskas. O tada idėjas parsinešė namo ir uždegė vyrą Algimantą.

Smidrai traškūs ir sultingi, bet rankos – pūslėtos

Ūkį Alukėnų k., Anykščių r. Kotryna ir Algimantas įkūrė 2017 metais. 2018-ųjų pavasarį beveik 2 ha plote įveisė dviejų veislių žaliuosius smidrus. Jų auginimo technologija tokia pati, tik veislės skirtingos, tad ir spalvos nevienodos. Vieni tamsesni su violetiniu atspalviu, kiti – šviesiai žali. Tačiau abiejų veislių traškūs ir sultingi.

Šviesiai žali turėtų būti vėlesni, tačiau abiejų auginamų rūšių užauga kartu, šviesesni kartais pasirodo ir anksčiau – balandžio pabaigoje–gegužės pradžioje. Didesni užsakymai paprastai vykdomi gegužės viduryje.

„Pernai buvo gana sėkmingas sezonas, nes pradėjome nuo nulio, tad pirmi ir antri metai buvo nuostolingi. Daug darbo ir išlaidų, o 2021 m. visi darbai atsipirko ir morališkai, gal net finansiškai.

Tikimės sėkmingų ir šių metų. Jau dabar sulaukiame skambučių iš buvusių supirkėjų, kurie užsako didelius kiekius. Žinoma, jeigu nuo nieko nepriklausančios aplinkybės visko nesugadins“, – sako ūkio įkūrėja Kotryna.

2020 m. Meidų šeimos ūkis užėmė III vietą Anykščių r. konkurse „Metų ūkis“.

Šio sezono darbai smidrų lauke jau prasidėjo. Kotrynos rankos pūslėtos. Nenaudoja jokių pesticidų, tad reikia sutvarkyti smidrų likučius: sugrėbti, sudeginti.

„Šiemet sausas pavasaris, labai perdžiūvo stiebai, rudenį nespėjome sugrėbti. Jeigu grėbtume su technika, labai sutrupintume ir vis tiek būtų daug rankų darbo. Mes 2 ha su pagalbininke dviese grėbliukais per 2–3 dienas sugrėbėme ir viską surinkome. Vyras – policijos pareigūnas ir jam tenka daug dirbti, tad šįkart negalėjo prisidėti“, – ypatumus aiškina šeimininkė.

Tada jau liks tik mechaniškai apdoroti. Su traktoriumi bandys važiuoti ir įdirbti vagų paviršių, kad ne taip greitai užželtų žolėmis.

Daugėja augintojų, šiltėja klimatas, todėl pradėjo plisti ir žaladariai. Dar Kotrynai studijuojant kalbėta, kad Lietuvoje smidrų ligų nepuola. Per kelerius metus nemažai kas pasikeitė. Smidrus puola grybelinės ligos, dėl to Meidžiai aktyviai naikina stiebus.

Be to, paplito smidrinukai – vabalai, graužiantys smidrų ūglius. Pernai jų ypač gausiai priviso. Daug augintojų tuo skundėsi. Greičiausiai kaltas pernykštis karštas pavasaris, leidęs vabalams graužti smidrų viršūnėles.

Didelis rūpestis ravėti ir po sezono. „Jau yra pesticidų, kurie kažkiek padeda kontroliuoti žoles tarp smidrų, tačiau mūsų laukas prie namų, čia laksto mūsų maži vaikai, tad mes augalų apsaugos produktų nenaudojame.

Ravime rankomis 3 kartus per metus. Pirmais metais tekdavo ir keturis. Dabar smidrai jau įsigalėję, tad užtenka 3 kartų“, – pasakoja K. Meidė.

Ravi iš karto po sezono. Tuomet smidrai būna stipriai užžėlę piktžolėmis. Paskui po kartą kas mėnesį iki rugpjūčio pabaigos.

Smidrus tiekia prekybos tinklams. Ūkininkė teigia, kad tai pasiteisino, gal pinigų uždirba kiek mažiau nei gautų, parduodama tiesiogiai pirkėjams, bet taip mažiau pavargsta.

„Esame su vyru tik dviese. Reikia rūpintis ir darbuotojais, ir darbų organizavimu, ir realizavimu. Be proto pervargstame, nespėjame visko realizuoti. Tad atiduoti didesniems prekybos tinklams – išsigelbėjimas, kad neperdegtume. Sveikata, psichologinė taip pat, gerokai svarbiau“, – atvirauja Kotryna.

Pernai realizavo 5 t smidrų.

Egzotiniai grybai

Šitakiai Meidų ūkyje pradėti auginti 2019 metais. Jie užima apie 2 arus. Dauguma grybų parduodami iš namų.

Anot augintojos, jie 150 proc. pateisino lūkesčius. Kai pradėjo auginti, neturėjo iš ko semtis patirties, ko pasiklausti, su kuo pasikonsultuoti. Informaciją rinko iš jutubo, užsienio tiekėjų.

„Nebuvome matę gyvai, kaip jie išauga. Kai tai įvyko, atrodė lyg sapnas. Nežinojome, ar išaugs, o ėmė ir išaugo“, – juokiasi Kotryna pridurdama, kad vien įdomumas, kai sode už lango auga grybai, atperka viską. Be to, jie labai skanūs.

Pirmais sezonais Meidų berniukai labai valgė smidrus. Vėliau keitėsi jų skonis. Praėjusiais metais jau nelabai norėjo. Suaugusieji sezono laikotarpiu valgo beveik vien smidrus.

„Daug laiko gaminti nebūna, tad apšlakstome alyvuogių aliejumi ir kepame“, – receptu dalijasi K. Meidė. Siūlome ir skaitytojams orkaitėje ar kepsninėje išsikepti smidrų.

Kepti smidrai su šonine

Reikės:

  • ryšulėlio šviežių smidrų;
  • plonų šaltai rūkytos šoninės juostelių (kiekvienam smidrui po vieną);
  • žiupsnelio druskos ir šviežių smulkintų čiobrelių.

Gaminimas

Nupjaustyti arba apskusti smidrų galus. Kiekvieno stiebą apvynioti šoninės juostele. Pagardinti druska ir čiobreliais. Orkaitėje (arba ant grotelių) kepti 18–22 min. arba tol, kol apskrus šoninė tiek, kiek norisi.

Ant žarijų geriausia naudoti groteles, uždengtas plona folija. Kepti 18–20 min. arba kol apskrus šoninė.

„Naudojame šalto rūkymo šoninę, tad kartais nelaukiame tiek, tik pašildome keletą minučių. Užkandis tiesiog nuostabus. Galima varijuoti pagal fantaziją! Nebijokite eksperimentuoti“, – skatina Meidų ūkio šeimininkai.

Skanaus!

Autorius: Inga Dubovijienė
    Gudinas -  23 06 14

    (0)

    Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

    Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

    Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

    Apklausa
    Kiek jūsų ūkyje yra nuosavos ir nuomojamos žemės?
    Visos apklausos