Žiema – raugintų patiekalų metas. Pasitelkite kantrybę ir lepinkitės raugintomis daržovėmis ir jūs pagal ūkininkės Dalios Abukauskienės receptą.
Pagynėje, Kauno r. ūkininkaujantys Edvardas ir Dalia Abukauskai raugia pačių užaugintų daugiau kaip 30 rūšių įvairių vaisių ir daržovių, apie kuriuos net nepagalvotume. „Viskas užauginta nuo sėklytės ir užraugta pačių“, – sako augintojai. Dalia mielai dalijasi receptu, kaip, kuris tiks ir su mėsos patiekalais, ir skanauti vienas, ypač žiemos metą.
Tik dviese ūkininkaujantys sutuoktiniai ne tik dirba apie 20 arų šiltnamiuose ir beveik viename hektare lauko žemės, bet ir užsiima rauginimu.
Iš viso Abukauskų ūkyje, kuris ir pavadintas „Raugiam viską“, rauginama per 30 vaisių ir daržovių rūšių: pvz., šermukšniai, ridikėliai, ropės, burokai, morkos ir kt. Jau nekalbant apie kopūstus, agurkus ir pomidorus. Bandė raugti ir rabarbarus. Vartotojams tiekiami tiek atskiri produktai, tiek įvairios mišrainės. Dalia Abukauskienė pagal specialybę yra maisto technologė, tačiau pasakoja, kad nemažai įvairių gėrybių raugimo receptų surinko iš giminės moterų.
Pagal plotą – iki 12 arų – daugiausia augina agurkų, nes jie labiausiai mėgstami pirkėjų. Raugia lauko agurkus. „Prasideda šalčiai ir pirkėjai mūsų raugtus produktus valgo visą žiemą, – dalijasi patirtimi D. Abukauskienė. – Yra kas sugalvoja ir dovanėlėms nupirkti. Dabar pats raugintų daržovių valgymo metas.“
Rauginamos ne tik tradicinės daržovės
Ūkio istorija prasidėjo seniai – apie 1996 m., o raugia apie 15 metų. „Kai augini, o niekam nereikia, tai pasidaro gaila išmesti, taip gimė idėja raugti užaugintas daržoves. Agurkai ir pomidorai buvo pirmosios daržovės. Viskas tarsi kilo per prievartą“, – pusiau juokais, pusiau rimtai sako pašnekovė.
Iš interneto receptų Dalia nepritaikė ir dabar pastebi, kad ne visada ten teisingai aprašoma. Iš pradžių gamino tradicinius raugintus produktus su mama. O paskui rinko iš savų žmonių, kas iš kokio krašto ką girdėjo. Vėliau pagal tuos receptus raugė ir kitas daržoves.
„Principas tas pats, nieko naujo nėra. Jeigu vieną daržovę pagal tą patį receptą galima užraugti, tai ir kitas taip pat, – paprastai paaiškina unikalų perdirbimą atradusi moteris. – Pavyzdžiui, pagal burokėlių raugimo receptą galima užraugti ir visas kitas šaknines daržoves.“
Iš retesnių, ką pirmą kartą žmonės ragavo ir stebėjosi, paminėtini rauginti šermukšniai, trešnės, mangai, salierai, cukriniai burokai, ridikėliai (jie patenka tarp populiariausių daržovių) ir kt. Bandė rauginti ir rabarbarus.
Dabar valgytojai jau priprato prie tokios „egzotikos“ ir vis teiraujasi. O Dalia su Edvardu stengiasi vis plėsti asortimentą ir jų darbštumui, fantazijai, rodos, ribų nėra.
Ropės mėgstamos kaip kelių daržovių mišrainių sudedamoji dalis. Raugintas mišraines nuolatiniai pirkėjai taip pat yra labai pamėgę. Juk taip paprasta – atsidaryti stiklainėlį ir iš karto valgyti.
Šiemet prastesnis kopūstinių daržovių derlius
D. Abukauskienė teigia, kad šie metai nebuvo blogi. „Mūsų plotai maži, esame visur įsirengę laistymo sistemas ir užauginam viską. Kopūstinės daržovės šiemet iš tiesų buvo netikusios. Tiksliau vasarines veisles labai puolė kenkėjai. Rudeninės užaugo. Kai atvėso, tai ir lapai gražesni tapo, ir kokybė pagerėjo, – komentuoja augintoja. – Žiediniai kopūstai ir brokoliai labai bijo karščio. Be įprastų ankstyvųjų ir vėlyvųjų kopūstų, bandom užsiauginti retesnius kopūstinius augalus: kaliaropes, žiedinius kopūstus, briuselio kopūstus. Kas užauga, tą raugiam, kadangi neturim jokių sutarčių, kurios labai įpareigotų, tai ir įtampos nėra. Kas neužaugo, to asortimente ir nerasite.“
Daugiausia raugintus produktus Abukauskai pardavinėja Kauno turguje. Kadangi dirba tik dviese, tad išvežioti tampa per sunku, nors išbandė ir šį būdą. „Nuvežame kelis užsakymus valgytojams, kurie negali be mūsų“, – patikslina Dalia. Šiuo metu mėgina siųsti produktus paštomatais, bet per šventes tai gali būti sunku įgyvendinti.
Nuolatinių lojalių ūkio produkcijos valgytojų būtų labai daug, tačiau, D. Abukauskienė sako, kad nespėja nuvežti produktų į Vilnių, kur labai jų laukia. Kaune yra 10 nuo senų laikų mėgstančiųjų raugintus produktus. Turguje visada yra eilė. Atvažiuoja net iš Birštono, Prienų, važiuojantieji pro šalį užsuka ir į namus.
Kadangi lietuviai turi tradiciją patys raugti žiemai kopūstus, agurkus, siūlome išbandyti ir Dalios pasiūlytą kelių daržovių rinkinuką. Kol pavasaris pažvelgs pro langą, pasimėgaukime raugintais skanėstais.
Traškios daržovių lazdelės
Reikės:
1 kg salierų;
1 kg pastarnokų;
1 kg morkų;
0,5 kg petražolių;
0,5 kg paprikų;
prieskonių: česnakų, krapų, kalendrų, kmynų;
sūrymui: 5 l vandens ir 250 g druskos.
Gaminimas
Nuvalytas ir lazdelėmis supjaustytas daržoves stiklainyje sluoksniuoti su prieskoniais, užpilti sūrymu, pridengti ir rauginti 18° C temperatūroje savaitę. Po to uždengti ir laikyti šaltai. Ragauti po 1 mėnesio. Skanaus!
Taip pat šia tema skaitykite
-
Kaip populiarinti ir brangiau parduoti tradicinius lietuviškus produktus
2024-11-08 -
„Lašiša“ ar „tunas“ iš grybienos – austrai pradėjo spausdinti maistą
2024-10-09 -
Lietuviška jautiena įvertinta tarptautiniame konkurse
2024-10-04
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)