Vilkaviškis / Anykščiai. Obuolių perdirbėjai jau pradėjo naują sezoną – ketina supirkti ne mažesnius negu įprasta šių vaisių kiekius, nes šiemet ir derlius, ir produkcijos paklausa didesni.
Vilkaviškyje įsikūrusi UAB „Vaiskona“ šiųmečio derliaus obuolių supirkimo ir perdirbimo sezoną pradėjo rugpjūčio 10-ąja. Pasak įmonės direktoriaus Rolando Sirtauto, šis sezonas nėra labai ankstyvas, nes būta ir ankstyvesnių.
R. Sirtautas pastebi, kad šiemet šalies soduose obuolių derliaus gerokai didesnis negu pernai. Mat 2019-aisiais daugeliui sodų pakenkė šalnos. Šiemet pavasarį jų buvo mažiau.
„Vaiskona“ planuoja supirkti ir perdirbti nuo 20 iki 30 tūkst. tonų obuolių, priklausys nuo šios žaliavos pasiūlos ir pagamintos produkcijos paklausos. Praktiškai visą produkciją įmonė parduoda užsienio šalims.
Pasak R. Sirtauto, šiemet ne tik obuolių derlius didesnis, bet ir supirkimo kainos gerokai aukštesnės negu pernai. Kokios priežastys turėjo įtakos žaliavos kainų augimui, direktorius negali pasakyti: „Paradoksas – derlius didesnis, bet ir kainos aukštesnės. Neaišku, kodėl.“
„Vaiskonos“ direktoriaus nuomone, šis gamybos sezonas įmonei turėtų būti įprastas, jeigu veiklos „nesumaišys situacija dėl koronos“. Kol kas pandemijos įtaka įmonės veiklai pasireiškė tuo, jog šalims įvedus karantiną buvo juntama didesnė produkcijos paklausa. R. Sirtautas tuo nesistebi, natūralu, kad būdami namuose, žmonės daugiau pirko ir vartojo maisto bei gėrimų, tame tarpe ir sulčių.
„Galėtume parduoti daugiau produkcijos negu pagaminame“, - teigia „Vaiskonos“ vadovas. Įmonėje iš obuolių gaminamos įvairios sultys, džemas ir kita produkcija.
Įdiegta elektroninė eilių valdymo sistema
„Anykščių vyno“ gamykla obuolių derliaus supirkimo sezoną planuoja pradėti kitą savaitę. Iš viso šiais metais įmonė tikisi supirkti apie 20 tūkst. tonų įvairių rūšių obuolių, iš kurių gamykloje gaminamos sultys, sulčių koncentratai, natūralūs vynai, sidras ir kiti produktai.
Pasak „Anykščių vyno“ gamybos direktorės Liubovės Rebiatnikovos, parduoti obuolius kviečiami tiek didesnių sodų savininkai, tiek pavieniai augintojai. Vežėjų patogumui, prieš atvykstant pardavėjai raginami registruotis pernai įdiegtoje ir jau pasiteisinusioje elektroninėje eilių valdymo sistemoje.
„Naudojantis šia sistema vežėjai iš visos Lietuvos į gamykloje esančius derliaus supirkimo punktus atvyksta jiems iš anksto paskirtu laiku, taigi, išvengia stovėjimo gyvose eilėse ir sutaupo laiko – derlių priduoda greičiau ir patogiau“, – sako L. Rebiatnikova atkreipdama dėmesį, kad naudojantis sistema taip pat išvengiama popierizmo, mat visi reikalingi pirkimą žymintys dokumentai laikomi elektroninėje erdvėje.
Gamykla įsikūrusi pačiame Anykščių centre, todėl jei vežėjai priduoti obuolius atvyksta anksčiau ar ne jiems paskirtu laiku, kartais mieste nusidriekia eilės. Tam, kad būtų išvengta tokių spūsčių, šįmet įmonė vežėjams įrengė specialią aikštelę.
Pradedant obuolių supirkimo sezoną „Anykščių vynas“ taip pat pasiruošęs praplėsti darbuotojų komandą – papildomai sezono darbams ieškomi obuolių rūšiuotojai ir iškrovimo operatoriai.
Iš supirktų obuolių – jokių atliekų
Iš obuolių „Anykščių vyno“ gamykloje gaminama daugiau nei 100 skirtingų produktų, tarp kurių – ne tik natūralūs vynai ar sidrai, bet ir sultys, sulčių koncentratas ir natūralios aromatinės medžiagos, naudojamos maisto pramonėje.
Todėl, pasak L. Rebiatnikovos, supirkti obuoliai gamykloje panaudojami šimtu procentu, nepaliekant jokių atliekų.
„Žalioji gamyba – pasaulinė tendencija, kuria sekame ir mes. Superkamus obuolius panaudojame lig pat sėklyčių – vaisių sultys naudojamos skirtingų gėrimų ir koncentratų gamybai, likusios išspaudos – džiovinamos ir parduodamos pektino, naudojamo maisto ir farmacijos pramonėse, gamintojams“, – sako „Anykščių vyno“ atstovė ir priduria, kad užtikrinti gamybos procesą be atliekų leidžia gamykloje įdiegtos modernios technologijos.
30 proc. gamyklos pagamintų gėrimų yra eksportuojama – iš viso „Anykščių vyno“ gaminių galima įsigyti kone 20 pasaulio valstybių. Bene populiariausias gamyklos produktas užsienyje yra sulčių koncentratai – jų svetur eksportuojama net apie 95 proc.
Daugiausia sulčių koncentrato iš „Anykščių vyno“ nuperkama Vokietijoje, kur keliauja apie 70 proc. šios eksportuojamos produkcijos. Likusi eksportuojamo sulčių koncentrato dalis keliauja į Austriją, Vengriją, Lenkiją, Estiją.
Obuolių supirkimo sezoną perdirbėjai planuoja užbaigti lapkričio mėnesį.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Kaip populiarinti ir brangiau parduoti tradicinius lietuviškus produktus
2024-11-08 -
„Lašiša“ ar „tunas“ iš grybienos – austrai pradėjo spausdinti maistą
2024-10-09 -
Lietuviška jautiena įvertinta tarptautiniame konkurse
2024-10-04
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)