Vašingtonas. Jungtinės Valstijos pirmą kartą leido dviem bendrovėms prekiauti vištiena, užauginta tiesiogiai iš gyvūnų ląstelių. JAV tapo antrąja šalimi, kurioje vartotojams leidžiama siūlyti tokį produktą.
JAV žemės ūkio departamentas (USDA) patvirtino įmonėse „Upside Foods“ ir „Good Meat“ įdiegtas maisto saugos sistemas, trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė departamento atstovas spaudai, o bendrovės pridūrė, kad netrukus produktus bus galima įsigyti tam tikruose restoranuose.
Lapkritį Maisto ir vaistų administracija patvirtino „Upside Foods“ ir „Good Meat“ saugą, o praėjusią savaitę USDA peržiūrėjo ir patvirtino jų produktų etiketes, kad įsitikintų, jog jos nėra klaidinančios.
Pasak „Upside Foods“ generalinio direktoriaus ir įkūrėjo Uma‘os Valeti (Uma Valeti), šis patvirtinimas – didžiulis žingsnis į priekį siekiant tvaresnės ateities.
Gavusi patvirtinimą įmonę įvykdė pirmąjį užsakymą, kurį pateikė trijų „Michelin“ žvaigždučių restoranas „Bar Crenn“ San Fransiske.
„Good Meat“ pradėjo gaminti pirmąją partiją, kuri bus parduota garsiam virtuvės šefui ir filantropui Jose Andres‘ui. Jis ketina produktą pardavinėti dar neatskleistame restorane Vašingtone.
Laboratorijoje auginti mėsą bando ne vienas startuolis. „Eat Just“ pirmoji gavo leidimą gaminti dirbtinę mėsą 2020 metais Singapūre.
Kai kurioms bendrovėms sėkmingai įsitvirtinti bendroje laboratorinės mėsos rinkoje pasirodė sudėtinga, tad jos nusitaikė į naminių gyvūnėlių pašarą. Kolorado valstijoje įsikūręs startuolis „Bond Pet Foods“ mikrobiologinės fermentacijos būdu kuria gyvūninius baltymus šunų ėdalui.
Laboratorijoje užauginti mėsai pirmiausia paimamos gyvo gyvūno arba apvaisinto kiaušinėlio ląstelės, kad būtų sukurtas ląstelių bankas, kurį galima dešimtmečius laikyti stipriai užšaldytame šaldytuve. Tada jos auginamos plieninėse talpyklose, kur maitinamos maistinėmis medžiagomis, panašiomis į tas, kuriomis maitinasi gyvūnai. Po kelių savaičių gautas produktas surenkamas iš talpyklų ir formuojamas, pavyzdžiui, į vištienos filė.
Nors laboratorijoje užauginta mėsa laikoma ekologiška alternatyva, Kalifornijos universiteto Deivise mokslininkai praėjusį mėnesį paskelbtame tyrime, kuris dar nebuvo recenzuotas, paneigė šią prielaidą.
Jie nustatė, kad auginamos mėsos poveikis aplinkai gali būti daug kartų didesnis, bent jau jautienos atveju, atsižvelgiant į gamybos metodus. Taip yra dėl energijos poreikio ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų, išsiskiriančių visuose gamybos etapuose.
Vienas iš svarbiausių veiksnių yra vadinamosios išgrynintos augimo terpės arba ingredientų, reikalingų gyvūnų ląstelėms daugintis, naudojimas metodais, panašiais į tuos, kuriuos biotechnologijų įmonės naudoja vaistams gaminti. Tyrimo autoriaus teigimu, jei terpė yra išgryninama iki farmacinio lygio, tam sunaudojama daug išteklių.
Ne pelno siekiančios organizacijos „Farm Forward“ 2022 metais atliktos 2 000 suaugusių JAV gyventojų apklausos rezultatai rodo, kad du trečdaliai apklaustųjų teigė, jog valgytų laboratorijoje auginamos mėsos produktus.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Kaip populiarinti ir brangiau parduoti tradicinius lietuviškus produktus
2024-11-08 -
„Lašiša“ ar „tunas“ iš grybienos – austrai pradėjo spausdinti maistą
2024-10-09 -
Lietuviška jautiena įvertinta tarptautiniame konkurse
2024-10-04
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)