Europiečiai augina ir valgo saugų maistą
2020-05-20

Vilnius. Europos Sąjungoje maisto produktų užterštumo pesticidų likučiais vidurkis siekia 4,5 proc. – tokia yra mėginių, kuriuose nustatyti likučiai, dalis nuo viso mėginių skaičiaus. Lietuvoje šis rodiklis dar geresnis – tik 1,1 proc.

Europos maisto saugos agentūros (EFSA) paskelbtos augalų apsaugos produktų likučių tyrimų maiste ataskaitos duomenimis, Europos Sąjungos gyventojai perka ir valgo saugų maistą.

EFSA publikavo 2018 m. augalų apsaugos produktų likučių tyrimų maiste ataskaitą (The 2018 European Union report on pesticide residues in food). Duomenys skelbiami po jų surinkimo praėjus beveik dvejiems metams, kadangi tiek trunka duomenų surinkimas ir analizė.

„Mes esame šiaurės šalis, kurioje kenkėjų generacijų būna mažiau, tad ir augalų apsaugos produktų naudojama mažiau negu pietinėse šalyse, tačiau, bet kokiu atveju, jei augalų apsaugos produktai naudojami laikantis produkto etiketėje pateiktų nurodymų, vartotoją visuomet pasiekia saugūs maisto produktai“, – pažymi Lietuvos augalų apsaugos asociacijos direktorė Zita Varanavičienė.

Ji priminė, kad Europos Komisijos užsakymu buvo atliktas ir kitas tyrimas, siekiant išsiaiškinti, kaip veikia augalų apsaugos produktų tiekimą rinkai nustatantis reglamentas. Tyrimo išvadose konstatuojama, kad Europos Sąjungoje taikomi patys griežčiausi augalų apsaugos produktų tiekimo rinkai reikalavimai pasaulyje.

EFSA publikuotoje ataskaitoje nurodoma, kad 2018 m. visoje ES iš viso išanalizuota 91 015 mėginių, iš jų – 11 679 mėginiai iš bendros ES pesticidų stebėsenos programos ir 79 336 mėginiai pagal nacionalines programas, kurias įgyvendino 28 valstybės narės, taip pat Islandija bei Norvegija.

Buvo ištirti 5 735 ekologinio maisto mėginiai, iš jų 1,5 proc. viršijo didžiausias leistinas likučių koncentracijas (DLK). Pagal ištirtų mėginių skaičių, tenkantį vienam gyventojui, Lietuva užima 7-ą vietą – šalyje ištirta 40,1 mėginio 100 tūkst. gyventojų.

Iš viso iš Lietuvos dėl pesticidų likučių maiste buvo analizuoti 1 125 mėginiai, tai tris kartus daugiau negu iš Latvijos (368 ėminiai) ir beveik 6 kartus daugiau negu iš Estijos (195 ėminiai). Glifosato likučiai maisto produktuose buvo analizuoti 26 šalyse, iš viso 9 573 pavyzdžiai. Tik 12 mėginių (0,1 proc.) likučių kiekis viršijo DLK.

„Efektyvus tokių duomenų rinkimas bei jų analizė ir toliau bus ypač svarbūs užtikrinant Europos Sąjungoje parduodamo maisto kokybę“, – pažymi EFSA vykdomasis direktorius Bernhardas Urlas.

Naujai paskelbta ataskaita itin reikšminga koronaviruso pandemijos kontekste, kuomet itin susirūpinta maisto tiekimo grandinės tvarumu bei išryškėjo ūkininkavimo svarba maisto gamyboje. Pasak žemės ūkio ekspertų, jei nebus padaryta sprendimų priėmimo klaidų reglamentuojant žemės ūkio veiklą, ūkininkai užaugins pakankamai maisto gamybai reikalingos saugios žaliavos ir pateiks produkcijos.

Į 2018 m. ES pesticidų stebėsenos programą įtraukta 12 maisto produktų: baklažanai, bananai, brokoliai, auginamieji grybai, greipfrutai, melionai, saldžiosios paprikos, valgomosios vynuogės, kviečiai, grynas alyvuogių aliejus, galvijų riebalai bei vištų kiaušiniai.

Nacionalinėse kontrolės programose valstybės narės pasirenka konkrečius produktus. Nacionalinės kontrolės programos yra pagrįstos valstybei būdinga rizika ir yra nukreiptos į produktus, kuriuose, tikėtina, gali būti pesticidų likučių arba kurių atžvilgiu ankstesniais metais buvo nustatyti teisiniai pažeidimai.

Siekiant, kad rinkai teikiami produktai būtų saugūs, įvairiose augalų apsaugos produktų kūrimo stadijose – nuo molekulės sukūrimo iki momento, kai augalų apsaugos produktas pasiekia vartotoją – dirba daugybė mokslininkų, atliekami tyrimai bei analizės. Taip užtikrinama, kad rinką pasiektų inovatyvūs, efektyvūs ir saugūs produktai.

LAAA, MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia 20.05.14

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kas, Jūsų nuomone, labiausiai lemia žemės ūkio paskirties sklypų kainą?
Orai