Basf A1 2024 11 19 Basf m1 2024 11 19
Maistas
3D spausdintuvu pagaminta „Wagyu“ jautiena

Tokijas. Osakos universiteto (Japonija) mokslininkai panaudojo kamienines ląsteles, gautas iš Wagyu galvijų, kad atspausdintų kepsnį, savo histologine struktūra primenantį jautieną.

Šiuo metu dauguma analogišku būdu gautų jautienos pavyzdžių pagal savo struktūrą primena faršą. Naujoji technologija gali būti esminis žingsnis link tvarios laboratorinės mėsos, kuri išgaunama dirbtinėmis sąlygomis iš galvijų ląstelių mėginių.

Japonų tyrėjų 3D spausdintuvu išgautas rezultatas labiausiai primena kepsnį. Išanalizavę marmurinį Wagyu jautienos pjūvio vaizdą, mokslininkai sukūrė spausdinimo metodą, kuris gali atkurti sudėtingas struktūras, tokias kaip raumenų skaidulos, riebalai, kraujagyslės, skelbiama mokslo leidinyje „Nature Communications“. 

Bioversija m7 2024 11 19

Siekiant įveikti šį iššūkį, komanda panaudojo galvijų palydovines ir galvijų riebalines kamienines ląsteles. Tinkamomis laboratorinėmis sąlygomis apjungus šias daugiafunkces ląsteles, galima pasiekti, kad jos diferencijuotų į visų tipų ląsteles, reikalingas dirbtinei mėsai gauti. Tyrėjai neatmeta tikimybės, jog ateityje 3D spausdintuvais bus galima atkurti ne tik sudėtingą mėsos struktūrą, bet ir koreguoti maisto medžiagų santykį. Tai reiškia, jog klientai, remdamiesi savo skoniu ar sveikata, galėtų užsisakyti dirbtinės mėsos su norimu riebalų kiekiu.

Japonijos Wagyu galvijai garsėja ypatinga mėsos savybe – marmuriniu vaizdu, kurį sukuria į raumenis įsiterpę riebalai. Specifinė jautienos struktūra lemia sodrų skonį ir išskirtinę tekstūrą.

MŪ inf.

    Gudinas -  23 06 14 + prenumerata 2025
    Setupad-desktop-po tekstu

    (0)

    Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

    Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

    Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

    Apklausa
    Kiek jūsų ūkyje yra nuosavos ir nuomojamos žemės?
    Visos apklausos