


Tokijas. Osakos universiteto (Japonija) mokslininkai panaudojo kamienines ląsteles, gautas iš Wagyu galvijų, kad atspausdintų kepsnį, savo histologine struktūra primenantį jautieną.
Šiuo metu dauguma analogišku būdu gautų jautienos pavyzdžių pagal savo struktūrą primena faršą. Naujoji technologija gali būti esminis žingsnis link tvarios laboratorinės mėsos, kuri išgaunama dirbtinėmis sąlygomis iš galvijų ląstelių mėginių.
Japonų tyrėjų 3D spausdintuvu išgautas rezultatas labiausiai primena kepsnį. Išanalizavę marmurinį Wagyu jautienos pjūvio vaizdą, mokslininkai sukūrė spausdinimo metodą, kuris gali atkurti sudėtingas struktūras, tokias kaip raumenų skaidulos, riebalai, kraujagyslės, skelbiama mokslo leidinyje „Nature Communications“.
Siekiant įveikti šį iššūkį, komanda panaudojo galvijų palydovines ir galvijų riebalines kamienines ląsteles. Tinkamomis laboratorinėmis sąlygomis apjungus šias daugiafunkces ląsteles, galima pasiekti, kad jos diferencijuotų į visų tipų ląsteles, reikalingas dirbtinei mėsai gauti. Tyrėjai neatmeta tikimybės, jog ateityje 3D spausdintuvais bus galima atkurti ne tik sudėtingą mėsos struktūrą, bet ir koreguoti maisto medžiagų santykį. Tai reiškia, jog klientai, remdamiesi savo skoniu ar sveikata, galėtų užsisakyti dirbtinės mėsos su norimu riebalų kiekiu.
Japonijos Wagyu galvijai garsėja ypatinga mėsos savybe – marmuriniu vaizdu, kurį sukuria į raumenis įsiterpę riebalai. Specifinė jautienos struktūra lemia sodrų skonį ir išskirtinę tekstūrą.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Baigusio galioti maisto parduota už milijoną
2023-05-29 -
Sukurtas greitas maisto taršos salmonelėmis testas
2023-05-08 -
Pakuotė daro įtaką pieno skoniui
2023-04-20
Skaitomiausios naujienos
-
Vyriausybė sumažino gazolių lengvatą, pritarė Pieno įstatymo projektui
2023-05-17 -
Lietuvoje grėsminga dirvožemio drėgmės situacija
2023-05-30 -
Patirtis: su tiesiogine sėja ūkyje baigėsi ramybė
2023-05-26
(0)