Stokholmas. Stresas, patiriamas pervežant galvijus ir laikant iki skerdimo, nėra tik gyvūnų gerovės problema. Fiziologiniai organizmo pokyčiai turi įtakos mėsos kokybei.
Prieš skerdimą galvijai neišvengiamai patiria stresą, kuris lemia jautienos kokybę ir produkcijos kiekį. Manoma, kad pervežant trumpus atstumus į artimiausią skerdyklą ar pervarant gyvulius per kiemą į ūkyje pastatytą mobiliąją skerdyklą sumažėja neigiamų išgyvenimų ir tai teigiamai daro poveikį skerdenos rodikliams, rašo „Science Direct“.
Švedijos žemės ūkio mokslų universiteto mokslininkai, norėdami patvirtinti ar paneigti šią prielaidą, palygino skirtingus transportavimo atstumus, mobiliąsias ir stacionarias skerdyklas. Jie ištyrė beveik 300 galvijų skerdimą 13 mėnesių laikotarpiu.
Į stacionarią skerdyklą galvijai gabenti 7–250 km (vidurkis 99 km), likę 96 gyvuliai naktį praleido savo tvartuose ir buvo paskersti mobiliuose punktuose. Paėmus mėginius ištirti kortizolio, gliukozės, laktato kiekiai kraujyje ir mėsos kokybės rodikliai.
Tyrimo išvados paskelbtos mokslo leidinyje „Livestock Science“. Nustatyta, kad gyvūnų, kurie prieš skerdimą vežti ilgą atstumą, mėsa buvo kietesnė. Galvijų, paskerstų mobiliojoje skerdykloje, kraujyje laktato kiekis buvo didesnis, palyginti su skerdimu stacionare. Galutinis mėsos pH buvo didesnis skerdžiant mobiliojoje skerdykloje. Tokia mėsa geriau sulaikė vandenį.
Tyrimo rezultatai atskleidė mėsos skirtumus, tačiau neatmetama ir galimybė, kad tai galėjo lemti specifinė skerdenų tvarkymo ir brandinimo tvarka tirtose patalpose.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Ant gležnų pečių – milžiniška atsakomybė
2024-11-21 -
Antimikrobinių medžiagų naudojama mažiau
2024-11-19 -
Išmaniosios technologijos gyvulininkystės ūkyje
2024-11-15
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)