Gamtos prieglobstyje kuriami ekologiški produktai
2020-08-07
Vaiva Jundulaitė-Kosienė ir Giedrius Kosas

Vilnius. Žemaitijos nacionaliniame parke, bendradarbiaujant giminėms ir kaimynams, gimsta lankytojams ir vartotojams patrauklios edukacijos bei produkcija.

Visvainių kaime, nedideliame biodinaminiame ūkyje „Miško sodai“ ekologiškus produktus augina Vaiva ir Giedrius Kosai. Jie ne tik rūpinasi savo produkcija, bet taip pat telkia aplink gyvenančius – nuolat bendradarbiauja su greta esančiu Vaivos sesers Nijolės Makiejevienės ūkiu bei kaimynystėje įsikūrusiu bitynu „Medaus klėtelė“.

Seserų ūkiai prekiauja įvairiais žolynų produktais, arbatomis, prieskoniais bei daržovėmis, o drauge su šalia esančiu bitynu rengia edukacijas, siūlo bendrus gaminius.

Nedidelį verslą nuo žolynų rinkimo ir auginimo pradėjo iš miesto į kaimą persikėlusi viena iš seserų – Vaiva Jundulaitė-Kosienė. Ji sako gyvenanti savo vaikystės svajonėje – šalia Platelių ežero, miške, tarp gausybės žalumynų ir augalų. Vaiva juokiasi dovanų dar gavusi ir pelkę.

Vėliau sesers pėdomis pasekė ir mieste kepėja dirbusi N. Makiejevienė. Ji kaime ieškojo vietos šeimos poilsiui ir atrado naujus namus. Abi sesės tvirtina, kad savo sprendimo niekada nesigailėjo ir visiškai nenorėtų grįžti į miestą, kur neturi savo kiemo, aplink kaimynai, mažai gamtos ir erdvės.

Žinios – iš bendraminčių ir eksperimentų

Biodinaminiu ūkininkavimu Vaiva Jundulaitė-Kosienė teigia susidomėjusi, kai į ūkį atsikėlė jos vyras Giedrius Kosas. Pora ieškojo būdo, kaip padidinti dirvožemio derlingumą.

Pasak V. Jundulaitės-Kosienės, jų apylinkėse vyrauja lengva žemė – žvyras, priesmėlis, joje nelengva ką nors užauginti. „Pradėjome domėtis ir atradome biodinaminį ūkininkavimą. Naudojant augalinės ir gyvulinės kilmės preparatus, kurie skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi žemės paviršiuje pavyko dirvožemį praturtinti. Dabar užauginam net labai reiklius dirvai augalus“ – pasakoja moteris.

Ji prideda, kad bakterijos dirvai reikalingos, kad vyktų gerieji procesai žemės paviršiuje, kad augalas augtų, pasisavintų kompostą ir kitas reikalingas medžiagas. Jeigu kažkokių bakterijų paviršiuje trūksta, jos dėl ko nors negali išgyventi, augalas negali jų pasisavinti ir ta simbiozė yra sutrikdyta.

„Miško sodų“ įkūrėjai pasakoja, kad žinių apie augalus, jų savybes, įvairius preparatus semiasi dalyvaudami biodinaminių ūkių seminaruose, taip pat – iš informacijos internete. Šeima nebijo ir eksperimentuoti. „Pasiskaitom, pabandom. Verdam kokią arbatą, ar užraugiam kokius augalus, jais laistom, purškiam. Kažkas netinka – atmetam. Nuolat esam ieškojimuose, nes vieną kartą atrastas receptas ne visą laiką suveikia“ – sako G. Kosas.

Ūkis bendradarbiauja su greta esančiu bitynu „Medaus klėtelė“ -  kartu yra parengta edukacija apie augalų ir bičių draugystę. Ji prasideda biodinaminio ūkio darže ir baigiasi netoli esančiame bityne.

Ūkiai dalinasi ir idėjomis – derindami ūkio ir bityno produktus kuria naujus receptus. Taip atsirado medus su šermukšniais, pušų žiedadulkėmis, aronijomis ir kitais ingredientais.

Kaimynų veiklos ir produktai yra pažymėti Saugomų teritorijų ženklais. Toks ženklas suteikiamas šiose teritorijose veikiantiems smulkiems verslams, kuriantiems autentiškus, gamtai draugiškus produktus ir paslaugas.

MŪ, BAF inf.

Gudinas - mobilioji apacia 20.05.14

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kas, Jūsų nuomone, labiausiai lemia žemės ūkio paskirties sklypų kainą?
Orai