


Vilnius. Dar ketverius metus smulkūs pieno gamintojai galės neatšaldyti pieno, jei pristatys jį per dvi valandas nuo melžimo. Žemės ūkio ministerija praneša pratęsusi pereinamąjį laikotarpį.
ES reglamentai numato, kad pamelžtas pienas turi būti nedelsiant atvėsintas iki ne aukštesnės kaip 8 laipsnių temperatūros, jei jis surenkamas kasdien, arba ne aukštesnės kaip 6 laipsnių temperatūros, jei surenkamas ne kasdien.
Lietuvoje buvo taikyta išimtis, kai pienas pristatomas per dvi valandas po melžimo, tačiau pereinamasis laikotarpis ES nuostatoms įgyvendinti turėjo baigti galioti šių metų pabaigoje.
Pasak žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko, dalis mažų ūkininkų neturi techninių galimybių – tinkamos galios elektros įvadų, patalpų ir kita – šaldytuvams įsirengti.
„Be to, smulkiesiems tai yra ir didelis ilgalaikis įsipareigojimas, kai perspektyvos plėsti pieno ūkį nėra. Šios išlygos panaikinimas smulkiesiems pieno gamintojams taptų kliūtimi parduoti pieną“ – teigia žemės ūkio ministras.
Nuo 2020 m. smulkieji ūkininkai, užsiimantys pienine galvijininkyste, buvo kviečiami naudotis parama ir įsigyti šaldymo įrangą.
Laikantiems nuo 3 iki 9 pieninių veislių karvių, buvo skiriama 100 proc. išmoka, sudaranti iki 15 000 Eur. Investuojantiems būtent į pieno šaldymo įrangą buvo suteikiamas prioritetas. Per dvejus metus parama pasinaudojo apie 900 ūkininkų, dar per 200 paraiškų pateikė šiemet.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Trumpinamas NMA paraiškų vertinimas
2022-06-17 -
G. Nausėda teigia vis dar laukiantis žemės ūkio ministro darbo vaisių
2022-06-16 -
Valstybinę žemę deklaruoti galima iki liepos 8 dienos
2022-06-13
Skaitomiausios naujienos
-
Lauko dienose – augalų apsaugos naujovės rapsų ir javų augintojams
2022-06-01 -
Misija įmanoma: šarolė buliukų paros priesvoris siekia 2,2 kilogramo
2022-06-01 -
Pažangiame mėsinių galvijų ūkyje teorines žinias lygino su praktika
2022-05-30
(0)