Vilnius. Dar ketverius metus smulkūs pieno gamintojai galės neatšaldyti pieno, jei pristatys jį per dvi valandas nuo melžimo. Žemės ūkio ministerija praneša pratęsusi pereinamąjį laikotarpį.
ES reglamentai numato, kad pamelžtas pienas turi būti nedelsiant atvėsintas iki ne aukštesnės kaip 8 laipsnių temperatūros, jei jis surenkamas kasdien, arba ne aukštesnės kaip 6 laipsnių temperatūros, jei surenkamas ne kasdien.
Lietuvoje buvo taikyta išimtis, kai pienas pristatomas per dvi valandas po melžimo, tačiau pereinamasis laikotarpis ES nuostatoms įgyvendinti turėjo baigti galioti šių metų pabaigoje.
Pasak žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko, dalis mažų ūkininkų neturi techninių galimybių – tinkamos galios elektros įvadų, patalpų ir kita – šaldytuvams įsirengti.
„Be to, smulkiesiems tai yra ir didelis ilgalaikis įsipareigojimas, kai perspektyvos plėsti pieno ūkį nėra. Šios išlygos panaikinimas smulkiesiems pieno gamintojams taptų kliūtimi parduoti pieną“ – teigia žemės ūkio ministras.
Nuo 2020 m. smulkieji ūkininkai, užsiimantys pienine galvijininkyste, buvo kviečiami naudotis parama ir įsigyti šaldymo įrangą.
Laikantiems nuo 3 iki 9 pieninių veislių karvių, buvo skiriama 100 proc. išmoka, sudaranti iki 15 000 Eur. Investuojantiems būtent į pieno šaldymo įrangą buvo suteikiamas prioritetas. Per dvejus metus parama pasinaudojo apie 900 ūkininkų, dar per 200 paraiškų pateikė šiemet.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Baltijos šalys aptarė tiesioginių išmokų suvienodinimo klausimą
2024-11-22 -
ES komisaras: esate aktyviausios ūkininkų organizacijos
2024-11-21 -
Vyriausybė skyrė dar 40 mln. eurų žemės ūkiui
2024-11-20
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)