UAB „Pieno tyrimai“ – pienininkystės vystymo ir plėtojimo partneris
2021-09-22

Pieninės galvijininkystės vystymas ir plėtojimas – daug žinių, laiko ir kantrybės reikalaujantis darbas, o pienininkystės ūkio savininko tikslas – gera pieno kokybė, kuo didesni primilžiai bei sveiki gyvūnai.

Kad šis darbas vyktų sklandžiau, su mažiausiomis sąnaudomis ir mažiausiais nuostoliais, pieno ūkiams padeda UAB „Pieno tyrimai“. Laboratorija, dirbanti 24 val. per parą 7 dienas per savaitę, atlieka viso šalyje superkamo pieno sudėties ir kokybės tyrimus, vykdo pieninių gyvūnų produktyvumo tyrimus ir atlieka kitas su pieno sektoriumi susijusias paslaugas. Bendrovės Gyvūnų produktyvumo tyrimų padalinio darbuotojai dirba visuose Lietuvos regionuose.

Gyvūnų produktyvumo tyrimai suteikia pieninės bandos laikytojui kas mėnesį informaciją apie kiekvieno tiriamojo melžiamo gyvūno pieno sudėties bei kokybės rezultatus, reprodukciją, sėklinimą, apsiveršiavimą ir daugelį kitų duomenų. Tai ypač svarbu siekiant sukurti ir išlaikyti sveiką, produktyvią veislinę bandą.

Nuosekliai vykdomi gyvūnų produktyvumo tyrimai yra svarbūs gyvūno veislinei ir ūkinei vertei nustatyti, kryptingai jų atrankai atlikti, padeda racionaliai organizuoti reprodukciją ir siekti geriausių veiklos rezultatų.

Individualūs gyvūnų produktyvumo tyrimai ir sisteminga jų apskaita sudaro visas prielaidas bandai gerinti ir suteikia pakankamai duomenų selekcijai bei genetiniam potencialui didinti. Gera galvijų genetika, bulių atranka ir paranka gali užtikrinti ne tik jų produktyvumą, geresnius pieno sudėties bei kokybės parametrus, bet ir sveikatingumą.

Iš pieno mėginio taip pat galima nustatyti, ar karvė veršinga. Toks mėginys gali būti imamas jau 28 d. po sėklinimo. Veršingumo tyrimas iš pieno yra „dėkingas“ karvės atžvilgiu, nes nereikia rektalinės apžiūros ir jos sukeliamo streso.

Naudojant šį metodą išvengiama kontakto tarp gyvulių per diagnostikos priemones, mažėja infekcijos paplitimo galimybė. Operatyviai gaunamas rezultatas leidžia greičiau persėklinti neveršingas karves ir taip sutrumpinti neveršingą laikotarpį bei išvengti papildomų nuostolių.

Labai svarbu, kad gyvulių produktyvumo tyrimai padeda identifikuoti ne tik pastebimus, bet ir subklinikinius gyvulių sveikatos simptomus (sergant tešmens uždegimu, maisto medžiagų apykaitos ligomis) ir pasirinkti tinkamiausias jų gydymo, profilaktikos, tinkamo laikymo ir šėrimo strategijas.

Iš kontrolinio melžimo metu paimtų pieno mėginių atliktų tyrimų (baltymų, riebalų, somatinių ląstelių, urėjos bei laktozės) galima vertinti ne tik pieno kokybę, bet ir gyvūno sveikatą. Padidėjęs somatinių ląstelių skaičius piene rodo mastito susirgimą.

UAB „Pieno tyrimai“ laboratorijoje iš pieno mėginio galima nustatyti ir mastito sukėlėją bei parinkti antibiotikus sergančiai karvei. Šis susirgimas reikalauja greito ir efektyvaus gydymo, jei siekiama, kad karvė vėl duotų daug ir geros kokybės pieno. Pakitęs riebalų ir baltymų santykis rodo ketozę ar acidozę – taip pat labai svarbus rodiklis, kurį lemia netinkamai subalansuotas karvių racionas.

Įgyvendinant gyvūnų užkrečiamų ligų kontrolės reikalavimus, enzootinės galvijų leukozės ir bruceliozės kontrolei vykdyti, sveikos bandos statusui UAB „Pieno tyrimai“ laboratorijoje iš karvių bandų paimtų pieno mėginių paruošiami jungtiniai pieno mėginiai ligų tyrimams atlikti. Tam, kad minėti tyrimai būtų atliekami iš pieno mėginių, reikia, kad iš ūkyje laikomų visų gyvulių bandoje būtų ne mažiau kaip 30 proc. laktuojančių karvių.

Siekiant, kad karvė būtų sveika ir produktyvi, pirmiausia, gyvūnai turi būti šeriami geros kokybės pašarais. Pašaras yra neatsiejama pieno kokybės dalis, nes nuo to, ką suėda karvė, priklauso pieno rezultatai. Nemažai ūkininkų, deja, bet vis dar konservatyviai vertina žolinių pašarų tyrimo svarbą.

Nepakankamai ar blogos kokybės bei nesubalansuotais racionais šeriamų karvių pieningumas gali sumažėti 25–50 proc. Pašarų racionų balansavimas yra būtinas pienininkystės ūkiuose, o jų koregavimas turi vykti nuolat. Tik tinkamas šėrimas kokybiškais pašarais padeda išvengti daugybės karvių sveikatos problemų ir lemia 60–70 proc. būsimo pelno.

Karvės savo genetines galimybes gaminti pieną visiškai išnaudoja tik tuo atveju, kai racione yra optimalus kiekis visų maisto medžiagų. Tokiam šėrimui užtikrinti būtini pašarų maistinės vertės tyrimai, kuriuos operatyviai ir tiksliai galima atlikti UAB „Pieno tyrimai“ laboratorijoje.

Pašaro mėginio paėmimo tvarka nėra sudėtinga. Mėginius tyrimui imti galima tik pasibaigus fermentacijos procesui. Svarbu neimti mėginio iš sugedusios pašaro dalies. Taupant pieno gamintojų laiką ir kelionės išlaidas, pašarų mėginius pristatyti galima tiek per pieno supirkėją, tiek per UAB „Pieno tyrimai“ vairuotojus ar gyvūnų produktyvumo tyrimų asistentus.

Ūkininkai noriai naudojasi UAB „Pieno tyrimai“ pateikiamomis ataskaitomis, tokiomis, kaip „Probleminės karvės“, „Karvių bandos problemų įvertinimas“, „Bandos vidutiniai metiniai rodikliai ir dviejų paskutinių kontrolinių melžimų palyginimo rodikliai“. Iš jų galima matyti, kaip pakito rodikliai per mėnesį, o atsiradus didesniems pakitimams, tuoj pat ieškoti optimalaus sprendimo.

Dar vienas aktualus akcentas – pieno kokybei labai svarbi ūkyje naudojama tvarkinga melžimo bei pieno šaldymo įranga. Labai svarbu laiku periodiškai atlikti pieno kiekio matavimo priemonių kalibravimą ir melžimo įrangos bei pieno šaldymo rezervuarų patikrą, kuri užtikrintų ūkio savininkui tikslią pieno kiekio apskaitą tiek kontroliuojant gyvulius, tiek ir parduodant pieną.

Siekiant užtikrinti tikslius ir patikimus pieno kiekio matavimus, kiekvienais metais pieno kiekio matavimo priemones privaloma kalibruoti specializuotose laboratorijose. Pagal Tarptautinio gyvulių apskaitos komiteto (ICAR) reikalavimus, tiriamųjų gyvūnų kontrolinio melžimo metu galima naudoti tik ICAR aprobuotus mechaninius ir elektroninius pieno kiekio matuoklius bei neautomatines svarstykles. Tokiu atveju pieno ūkių savininkai turėtų kreiptis į UAB „Pieno tyrimai“ laboratorijos kalibravimo skyrių, kuris atlieka minėtas paslaugas.

Norint ūkiui būti konkurencingam, ūkio savininkas turi žinoti visą informaciją apie savo gyvūnų produktyvumą, sveikatingumą, pieno kokybę, šeriamų pašarų ir jų atsargų mitybinę vertę bei ūkio gamybos pajėgumus, o produktyvumo tyrimai ūkyje turi būti ne prabanga, o būtinybė.

Didžiuojamės visais pienininkystės ūkiais, kurie vykdo produktyvumo tyrimus ir nesitraukia iš pienininkystės verslo. Net ir šiuo sunkiu pieno sektoriui laikotarpiu ne tik stengiasi išlaikyti karves, bet ir statosi arba rekonstruoja savo tvartus, gerina karvių melžimo ir gyvulių laikymo sąlygas.

Nuoširdžiai dėkojame visiems tiriamųjų bandų laikytojams už pasitikėjimą ir bendradarbiavimą su įmone „Pieno tyrimai“.

UAB „Pieno tyrimai“ inf.

Užsakymo Nr. 10646

Gudinas - mobilioji apacia 21.03.14 +NMA

Naujienų prenumerata

Aktualus klausimas
Kaip motyvuojate savo ūkio darbuotojus?
Orai