Kėdainiai. Kai prieš keturis mėnesius netoli Kalnaberžės Gytis Gaubys atidarė šamų fermą ir jos baseinuose apgyvendino pirmuosius mažyčius šamukus, sunku buvo patikėti, jog iki Kalėdų jie užaugs iki kilograminių žuvų. Šiandien tai - tikrovė.
Žuvininkas pradeda prekybą Kėdainių krašte užaugintais šamais. Idėją pastatyti šamų fermą G. Gaubys subrandino per pusmetį. Vyras juokavo, kad per darbus neturi laiko kada išvažiuoti pažvejoti, tai sumanė pasistatyti žuvų fermą, jų užsiauginti kiek nori ir skanauti žuvienę kada užsigeis.
G. Gaubys įgyvendino svajonę - ne tik pastatė šamų fermą, bet ir užaugino pirmąsias žuvis
G. Gaubys įgyvendino svajonę - ne tik pastatė šamų fermą, bet ir užaugino pirmąsias žuvisMaždaug 300 kvadratinių metrų statinys iškilo visai netoli Kalnaberžės, Gyčio tėvų sodybos pašonėje. Viską Gytis padarė pats su tėčiu. Pasirodo, kad bene sunkiausia buvo gauti informacijos apie šamų auginimą. Žiniomis apie šį verslą niekas dykai nesidalija. Kolegos Lietuvoje, vos išgirdę klausimus, kaip ir ką reikėtų daryti, kalbas nusukdavo kita linkme, o užsieniečiai atvirai pasakė, kad vienos valandos konsultacijų kaina - 20 tūkstančių eurų.
Kadangi santaupų neturėjo, tai teko suktis iš padėties. „Susėdę su tėčiu projektavome, braižėme, perdarinėjome, ką sugalvoję. Džiugu, kad viskas vyko gana sklandžiai - ne tik pastatėme ir įrengėme fermą, bet ir sėkmingai auginame žuvis. Dabar didžiausias iššūkis - šamų veisimas. Pirmieji bandymai pavyko puikiai, tą darbą tęsiame. Turime apie šešiasdešimt veislinių motininių šamių ir kelis šimtus patinų. Veisimas gana sudėtingas procesas, bet įkandamas", - pasakoja G. Gaubys.
Kalnaberžiškių fermoje auginama 60 motininių šamių
Žuvininkas rodė baseinus, kuriuose gyvena skirtingo amžiaus žuvys - jų yra dvidešimt baseinų, tačiau kol kas visi neišnaudojami. „Kadangi mailių norime užsiauginti patys, tai procesas vyksta palaipsniui. Jau pastebėjau, kad žuvys kaprizingos ir įnoringos", - pastebi augintojas. Prieš pradėdamas jas auginti, buvo skaitęs, kad šamai labai nereiklūs, tačiau tikrovėje paaiškėjo, kad taip nėra. Juos reikia auginti nuolatinėje 25 laipsnių temperatūroje, vienodu laiku maitinti. Saugoti, kad nestresuotų.
„Jei pastebiu, kad baseine kyla maištas, tenka ieškoti peštukės žuvies ir ją perkelti kitur. Žuvis labai saugome, nes jos mums brangios visomis prasmėmis", - sakė G. Gaubys.
Paaugusias žuvis kalnaberžiečiai maitina iš Danijos atsivežtu pašaru - džiovintais šprotais. Mailių šeria pačių auginamu specialiu jūriniu planktonu.
Dabar didžiausias žuvininko rūpestis - sėkmingai užauginti mailių
Į fermos statybas G. Gaubys investavo apie milijoną litų. Tačiau ties pirmu žingsniu verslininkas sustoti nenori - jau planuoja fermos plėtrą. „Norime plėsti ne tik pačią fermą, bet ir statyti perdirbimo cechą, kad galėtume žuvį parduoti jau paruoštą, išpjaustytą ir rūkytą", - planais dalijosi G. Gaubys.
Paklausus, ar nėra problemų parduoti šamus, G. Gaubys atsakė, kad pirkėjų šiai žuviai netrūksta. „Šamų mėsa yra labai vertinga ir mėgiama. Ją paruošti nėra sunku. Man skaniausia neperkrauta prieskoniais: truputį padruskinu, papipirinu, pridedu česnako ir kepu," - paprastu receptu pasidalijo Gytis Gaubys.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Tikrins, ar laikomasi draudimo tręšti mėšlu ir srutomis
2024-11-26 -
Suskaidyta žemė: kaip optimizuoti valdas
2024-11-26 -
Ekologiškus šaltalankius lengva auginti, produkcija populiari
2024-11-22
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)