Kaunas. Po derliaus nuėmimo likę šiaudai gali tapti pašaru, biokuru, kraiku, mulčiu, šilumą izoliuojančia ar stogų dangos medžiaga. Šiaudai taip pat gali būti smulkinami ir įterpiami į dirvą, paverčiant juos organine dirvožemio trąša.
„Šiaudai padeda į dirvožemį grąžinti didžiąją dalį maistinių medžiagų – fosforą, azotą, kalį ir kt., kurių dirvožemis neteko auginant kultūrinius augalus. Pūvantys šiaudai gerina dirvožemio struktūrą, o tai lemia geresnį maistinių medžiagų pasisavinimą bei pasėlių kokybę“, – sako Biržų rajono ūkininkas Rokas Plepys.
Šiaudams visiškai suirti prireikia 2-4 metų. Vis dėlto, naudojant specialias priemones, šiaudai suyra kokybiškiau ir kur kas greičiau.
„Šiaudų irimo procesus dirvožemyje lemia jų cheminė sudėtis, dirvožemio tipas, drėgmė, taikomi techniniai bei moksliniai sprendimai. Būtent pastarieji dar labiau skatina dirvožemio derlumą, gerina fizikines dirvožemio savybes, padeda ligų prevencijai. Mikrobiologiniai produktai leidžia paspartinti šiaudų irimo procesą net iki pusės metų“, – teigia Jonas Ignatavičius, biotechnologijų įmonės „Nando“ inovacijų vadovas.
Skirtingos kultūros – skirtingi šiaudai
R. Plepio teigimu, dabar šiaudai suyra lėčiau nei prieš keletą dešimtmečių. Sulėtėjusio irimo priežastis ūkininkas sieja su intensyviu pesticidų naudojimu: „Pesticidai stipriai sumažino natūraliai dirvožemyje gyvenančių grybų ir bakterijų, kurie skatina šiaudų irimą.“
Pasak ūkininko, skirtingų kultūrų šiaudai pasižymi nevienodomis savybėmis. Pavyzdžiui, miežių šiaudai yra storesni ir tvirtesni nei kviečių ir daugelio kitų javų. Dėl storesnės struktūros, jų suirimui ir integravimuisi į dirvožemį gali prireikti daugiau laiko.
Ūkininkas Rokas Plepys taupantiems laiką pataria šiaudų skaidymo preparatą paskleisti ant įdirbto dirvožemio, kai šiaudai jau yra suvelti su žeme, o tiesioginės sėjos atveju – išpurkšti ant šiaudų prieš sėją
„Kviečių šiaudai gali greičiau plėšytis ir suglebti dirvožemyje. Vis dėlto, norint juos paversti humusu, prireikia nemažai laiko. Pupų ir žirnių šiaudai suyra greitai ir gerai, tad šioms kultūroms nereikia naudoti papildomų, irimą skatinančių priemonių. Svarbu žinoti ir tai, kad kuo didesnė šiaudų masė, tuo geriau šiaudai gali prisidėti prie dirvožemio struktūros ir maistingumo gerinimo“, – kalba R. Plepys.
Lėtai ir nekokybiškai yrantys šiaudai ne tik stabo žemdirbystės procesus – jie gali tapti prieglobsčiu kenkėjams ir ligoms.
Kada efektyviausia naudoti mikrobiologinius produktus
Ūkininkas šiaudų skaidymo produktus pataria naudoti iš karto po derliaus nuėmimo – liepos-rugsėjo mėnesiais.
„Nuėmus derlių, efektyviausia iš karto naudoti šiaudų skaidymo produktus ir šiaudus sekliai sudirbti diskiniu skutikliu arba ražieninėmis akėčiomis. Kadangi skaidymo produktai šiaudus veikia per dirvožemį, jie turi būti su juo sumaišyti“, – pataria R. Plepys.
Taupantiems laiką jis siūlo šiaudų skaidymo preparatą paskleisti ant įdirbto dirvožemio, kai šiaudai jau yra suvelti su žeme, o tiesioginės sėjos atveju – preparatą ant šiaudų išpurkšti prieš sėją. Tam, jog preparatai veiktų ir skaidytų šiaudus, užtenka minimalaus jų apsivėlimo su dirvožemiu.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Ekologiškus šaltalankius lengva auginti, produkcija populiari
2024-11-22 -
Paramos visiškai pakako ketvirtadaliui pareiškėjų
2024-11-21 -
Kaip pasėliai pasitinka žiemą skirtinguose Lietuvos rajonuose
2024-11-21
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)