Basf A1 2024 11 19 Basf m1 2024 11 19
Ūkis
Modernios technologijos šiltnamiuose – jau realybė

Anykščiai/Kėdainiai. Pomidorų stiebų ilgis – iki 19 metrų, derlingumas – iki 50–60 kg iš kvadratinio metro. Kenkėjus naikina naudingieji vabzdžiai, kamanės apdulkina žiedus, o skystas anglies dioksidas naudojamas kaip trąša ir iki 25–30 proc. paskatina augimą.

Tokius įspūdingus šiuolaikinius šiltnamius ir juose taikomas pažangiausias technologijas Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos (KMAIK) Sodininkystės programą studijuojantys studentai pamatė lankydamiesi Audriaus Juškos ūkyje ir bendrovėje „Agrošiltnamiai”. Net ir vėlyvą rudenį čia dera daržovės ir noksta braškės.

Modernūs stikliniai šiltnamiai abiejuose ūkiuose pastatyti pasinaudojant Europos Sąjungos parama. Juose įdiegtos pažangios auginimo technologijos su automatinėmis laistymo, vėdinimo, šildymo sistemomis. Visi procesai automatizuoti ir pavaldūs kompiuterinėms programoms, kurios veikia pagal tam tikrus parametrus.

Bioversija m7 2024 11 19

Šiltnamių konstrukcijos, taikomos technologijos bei gaunami rezultatai kaip diena nuo nakties skiriasi lyginant su auginimu įprastuose plėvele dengtuose šiltnamiuose. Daugelis moksleivių prisipažino, kad tokio tipo šiltnamiuose lankosi pirmą kartą. Tad vaizdas ne vieną stebino ir net šokiravo tikrąja to žodžio prasme. Kone 20 metrų siekiantys pomidorų stiebai ir stulbinantis derlingumas: pomidorų – iki 50–60 kg/m2, agurkų – apie 50 kg/m2 – visa tai tikrai daro įspūdį.

Studentai apžiūrėjo Audriaus Juškos šiltnamių ūkį Anykščių rajone

Augalai auginami be dirvožemio

Šiltnamiuose taikoma mažatūrė augalų auginimo technologija, kitaip tariant, augalai auginami be dirvožemio. Vietoj dirvožemio ar kito substrato naudojama mineralinė vata. Daržovės auginimos, naudojant lašelinę augalų laistymo-maitinimo sistemą. Kodėl mineralinė vata, o ne koks kitas substratas? Kaip aiškina specialistai, pasirinkimą lėmė išskirtinės šio substrato savybės.

Mineralinė vata gaunama lydant bazalto, kalkakmenio bei kokso mišinį labai aukštoje 1 500–2 000 °C temperatūroje ir gaunant pluoštą. Pagal sudėtį mineralinė vata artima žemės mineralams, bet neturi maisto medžiagų. Tai 100 proc. natūralus produktas, nes visos sudėtinės dalys yra gamtinės kilmės. Kadangi į mineralinės vatos sudėtį įeina kalkakmeniai, ji yra šaminės reakcijos (pH 7,5–8,5), bet neturi buferiškumo (gebėjimo išlaikyti pastovų pH), todėl greitai įgyja tirpalo reakciją.

Mineralinės vatos struktūra nekinta per visą augimo laikotarpį – lieka stabili, gerų kapiliarinių savybių, atspari suspaudimui, joje išlieka optimali, palanki augalams vandens ir oro pusiausvyra, teigiamai veikianti šaknų sistemą. Vatos poringumas yra apie 97 proc., vandens talpumas – apie 80 procentų. Dėl gero mineralinės vatos sluoksnio pralaidumo išgarinimas iš jos vyksta gerokai aktyviau negu iš kitų substratų.

Bendrovės „Agrošiltnamiai” agronomas Vadim Jarocki (antras iš kairės) dalinosi žiniomis ir patirtimi naudojant naudinguosius entomofagus kenkėjų kontrolei

Auginimui mineralinėje vatoje reikalingas atitinkamos kokybės vanduo, gera trąšų kokybė (tirpstančios, be balasto), tikslus dozavimas. Tam naudojama lašelinė augalų laistymo sistema. Automatinis dozavimas (drėkinimas/tręšimas) atliekamas išankstinės programos pagrindu ir matavimo prietaisų parodymais. Tam naudojami matavimo davikliai.

Priklausomai nuo saulės radiacijos, taikomas skirtingas tirpalo dozavimo laikas bei laistymo dažnumas. Tirpalas paduodamas keletą kartų per dieną. Kai apšvietimas didėja, o augalai stipriau auga, atitinkamai didinamas tirpalo kiekis ir dažnumas. Tirpalo kiekis priklauso nuo augalo augimo tarpsnio, apšvietimo ir apšildymo. Vegetacijos laikotarpiu nuolat tikrinamas tirpalo EC (druskų koncentracija) bei rūgštumas pH. Optimalus pH mineralinėje vatoje yra 5,0–5,5. Kas dvi savaites reikia atlikti maitinamojo tirpalo agrocheminę analizę.

Palaikomas optimalus mikroklimatas

Viso augimo laikotarpiu nuo daigo pasodinimo iki augalų derėjimo pabaigos svarbu palaikyti optimalų mikroklimatą. Mikroklimatas šiltnamiuose – tai visų technologinių sistemų šilumos, vėdinimo, laistymo, tręšimo, papildomo švitinimo, tręšimo CO2 – veiklos rezultatas. Mikroklimatui šiltnamyje įtakos turi meteorologinės sąlygos (saulės radiacija, vėjo kryptis bei stiprumas, oro temperatūra, drėgmė, krituliai) bei patys augalai. Saulės radiacija turi svarbią įtaką šilumos režimui šiltnamiuose ir tarnauja kaip svarbus energijos šaltinis uždarame grunte.

Mikroklimatas veikia visus derliaus formavimosi procesus. Todėl mikroklimato režimas yra skirtingas paros eigoje, pagal augimo tarpsnius, priklausomai nuo augalų būklės. Per parą mikroklimato režimas kinta priklausomai nuo apšvietimo intensyvumo bei oro drėgmės. Pagal augalų augimo tarpsnius mikroklimato režimai skiriami į daigų augimo periodą, į periodus iki augalų derėjimo ir augalų derėjimo metu.

Audriaus Juškos ūkio agronomas Ričardas Deltuva demonstruoja technines galimybes, padedančias darbuotojams prižiūrėti augalus, skinti vaisius

Pagrindinis mikroklimato reguliavimo tikslas – pasiekti kuo didesnį augalų produktyvumą. Keičiant mikroklimato parametrus, galima reguliuoti augalų vegetatyvinį bei generatyvinį augimą. Žemos temperatūros sustiprina vegetatyvinį augimą, aukštos – vaisių susidarymą. Netinkamo mikroklimato šiltnamyje pavyzdys gali būti tokia situacija, kai esti tinkamas vandens bei maisto medžiagų kiekis augalui, tačiau šis rodo jų trūkumą.

Optimalios mikroklimato sąlygos – tai ne tik gerų augalams augti ir derėti sąlygų užtikrinimas, bet ir gera prevencija nuo ligų. Kai aplinkoje tvyro perteklinė drėgmė, ant augalų lapų kaupiasi kondensatas, susidaro reali grėsmė ligoms plisti.

Kad augalai būtų sveiki

Viena aktualiausių problemų, su kuria susiduria šiltnamio produkcijos augintojai – tai augalų sveikatingumas. Tad nuolatinė ligų bei kenkėjų plitimo kontrolė – atsakingas, daug žinių bei patirties reikalaujantis darbas. Nuo kenkėjų apsiginama naudojant naudinguosius grobuoniškus entomofagus.

Augalų apsaugai sėkmingai naudojami entomofagai

Didelis dėmesys skiriamas ne tik veislių parinkimui, bet ir daigų kokybei. Dėl mažesnių kaštų daigai importuojami iš svetur. Ūkių specialistai ne tik užsako kokių veislių daigų pageidauja, bet ir preciziškai vertina paruoštų daigų kokybę, kad šie būtų be augimo sutrikimo simptomų, nebūtų užkrėsti ligomis ar kenkėjais.

Mažiau pesticidų ar visiškas jų atsisakymas – tai ir aukšta produkcijos kokybė,  sveikos, maistingos daržovės. Taikyti tokias integruotas technologijas įpareigoja ir Global G.A.P. auginimo sistema, liudijanti, kad produkcija atitinka aukščiausius kokybinius Europos Sąjungos reikalavimus. Tai leidžia produkciją pardavinėti visoje Europoje, taigi, ir tokiose aukštus kokybinius reikalavimus vaisiams ir daržovėms keliančiose šalyse kaip Vokietija, Austrija, Jungtinė Karalystė.

Aukšto lygio technologijos reikalauja ir kvalifikuotų, kompetetingų, sumanių specialistų. Tad KMAIK studentams yra rimta paskata siekti žinių ir įgyti paklausios specialybės pagrindus.

MŪ inf.

    Gudinas -  23 06 14 + prenumerata 2025
    Setupad-desktop-po tekstu

    (0)

    Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

    Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

    Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

    Apklausa
    Kiek jūsų ūkyje yra nuosavos ir nuomojamos žemės?
    Visos apklausos