Vilnius. Į grūdų supirkimo punktus jau baigiami vežti žieminiai rapsai ir javai, pradedami vežti ir vasariniai. Deja, derliaus tyrimai rodo, kad prasti orai turėjo įtakos ir grūdų kokybei - grūdai šiemet drėgnesni ir prastesni.
Lietui gausiai prausiant Lietuvą, javapjūtė šiemet vyksta ne taip sparčiai kaip įprastai. Šiųmečio derliaus grūdų kokybė kol kas taip pat nedžiugina. Remiantis Valstybinės augalininkystės tarnybos (VAT) ir iš visų šalies regionų gaunamais šiųmečio derliaus grūdų tyrimo duomenimis, kol kas tiek žieminių rapsų ir javų, kurie jau baigiami vežti į grūdų supirkimo punktus, tiek pradedamų vežti vasarinių grūdų kokybė, palyginti su 2015 metais, yra prastesnė.
Specialistai pastebi, kad beveik visuose Lietuvos regionuose daug supelijusių, o taip pat fuzarium grybais užkrėstų grūdų. Tokie grūdai netinkami maistui.
Rapsų kokybė, lyginant su praėjusiais metais, yra šiek tiek prastesnė vertinant aliejaus kiekį - jis svyruoja tarp 41-43 proc., o kai kuriuose regionuose tik 39 proc. (pernai buvo 43-46 proc.).
Tiek grūdai, tiek rapsai, tiek žirniai, vežami į supirkimo punktus, yra drėgni. Rapsų drėgnis javapjūtės pradžioje dažniausiai buvo 13-21 proc., o nurimus lietui ir pašvietus saulei, vežami 9-15 proc. drėgnio rapsai. Kviečių drėgnis šiemet svyruoja nuo 13 iki 19 proc., o kartais ir daugiau, žirnių - iki 25 procentų.
Žieminiai kviečiai šiais metais dažniausiai buvo IV-os kokybės klasės, kartais III-os, ir labai retai II-os kokybės klasės.
„Pradėjus kulti vasarinius javus manėme, kad daugiau kviečių bus I-os ar II-os kokybės klasės, tačiau kasdien pastebime, kad kokybė prastėja", - sako Augalininkystės produktų kokybės tyrimų laboratorijos vedėja Vida Timinskienė. Nors ir ne visų kviečių baltymų ir glitimų kiekiai yra pakankamai aukšti, tačiau daugeliu atveju yra mažas saiko svoris ir labai žemas kritimo skaičius (70-200 s), kuris I-ai kokybės klasei turėtų būti ne mažesnis kaip 220 s.
Kaip žinia, grūdų kokybės klasė nustatoma pagal žemiausią kokybės rodiklį, todėl nors baltymų, glitimo ir kiti rodikliai būtų aukščiausios kokybės klasės, jei kritimo skaičius yra žemas, grūdai neatitinka aukščiausios kokybės klasės reikalavimų ir patenka į gerokai žemesnę kokybės klasę.
„Labai tikimės, kad ir šiais metais Lietuvos ūkininkai pasėjo ir užaugino gausų speltų derlių. Kadangi šie grūdai yra gana tvirtuose „apvalkaluose", tikėtina, kad jie bus mažiau užkrėsti mikotoksinais", - sako V. Timinskienė.
Speltų (arba laukinių kviečių), iš kurių Lietuvoje kasmet pagaminama vis daugiau miltų ir kitų miltinių produktų, cheminė sudėtis skiriasi nuo paprastųjų kviečių. Riešutų skonio grūduose gausu lengvai pasisavinamų medžiagų, jų glitimo struktūra visai kitokia negu paprastųjų kviečių. Be to, nustatyta, kad šiuose kviečiuose esantis glitimas žmonėms, jautriems kitų kviečių glitimui, sukelia mažiau alergijų.
Žemdirbiai intensyviai išnaudoja kiekvieną saulėtą dieną derliui doroti. Visu pajėgumu dirba ir džiovyklos, šiemet kaip niekada praverčiančios ūkiuose. Tikimasi, jog lietaus artimiausiu metu bus mažiau, ir šių metų derliaus grūdus, kad ir prastesnės kokybės, ūkininkai ir bendrovės sėkmingai supils į aruodus.
VAT ir MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Ekologiškus šaltalankius lengva auginti, produkcija populiari
2024-11-22 -
Paramos visiškai pakako ketvirtadaliui pareiškėjų
2024-11-21 -
Kaip pasėliai pasitinka žiemą skirtinguose Lietuvos rajonuose
2024-11-21
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)