Akademija (Kėdainių r.) Jau trys mėnesiai iš Dotnuvos seniūnijoje, Akademijoje įsikūrusios šamų fermos į įvairias prekybos vietas keliauja maždaug kilograminiai šamai. Šamų ferma - verslas, įsukęs dvi šeimas. Mažosios bendrijos „Piscator" vadovė Justina Kočetova su vyru užsiima žuvų auginimu, o moters brolis rūpinasi pirkimais ir pardavimais
„Pats likimas mums pametėjo mintį apie šamų fermą. Kai nusipirkome senus garažus, kurį laiką stovėjusius tuščius, ilgai galvojome, kaip juos išnaudoti. Minčių buvo įvairių, net mąstėme apie avižinių dribsnių gamybą, tačiau vyras prakalbo apie šamus ir mes pasilikome ties tuo siūlymu", - sako J. Kočetova (nuotraukoje).
Senus garažus žuvų auginimui veiklūs akademiškiai pritaikė pasinaudoję Europos Sąjungos parama. Moteris pasakoja, kad be paramos įrengti šiuolaikišką fermą būtų buvę sunkoka. Tačiau „Piscator" suspėjo į žuvininkystės projektų rėmimo traukinį. Teko sutvarkyti ir senąjį pastatą, ten įrengta 20 baseinų.
Šamų fermą veiklūs akademiškiai įkūrė sename garaže
„Turime modernią šildymo, vėdinimo, vandens filtravimo sistemą. Norime auginti sveiką produktą, tad žuvis maitiname kokybiškais daniškais pašarais ir labai stebime jų augimą. Šamai gana lepios žuvys. Joms labai svarbu vienoda temperatūra. Fermoje nuolat palaikome 27 laipsnių oro temperatūrą, o vandens temperatūra baseinuose būna 25 laipsniai. Jei temperatūra pradeda svyruoti, žuvys gaišta, tad stengiamės, kad temperatūros pokyčių nebūtų. Be to, žuvys auga skirtingai ir jas reikia rūšiuoti, kad viena kitos neskriaustų", - šamų auginimo ypatumais dalijosi J. Kočetova.
Kad žuvų auginimas būtų kiek įmanoma lengvesnis ir produktyvesnis, žuvininkai susivienijo su kitais šalies žuvų augintojais ir įkūrė bendrovė „Rainio žuvys". Čia susibūrė penki augintojai iš Vilniaus, Prienų, Rietavo ir Kėdainių. „Susikooperavus yra gerokai lengviau. Vieni rūpinasi mailiumi, kiti - pašarais, treti ieško galimybių geriau ir pelningiau parduoti žuvis", - sakė J. Kočetova.
Akademiškiai pirmuosius šamus, svėrusius maždaug po kilogramą, pardavė Velykų stalui. Dabar kas savaitgalį parduoda maždaug po 50 kilogramų žuvies. Pasak žuvininkų, šamai - delikatesinė žuvis. Jos mėsa bekvapė, jau yra ir nuolatinių valgytojų. „Labai džiugu, kad, nors gyvuojame neilgai, bet jau turime nuolatinių pirkėjų. Neseniai mūsų žuvis ir jų pašarus tikrino veterinarijos specialistai. Gavome atsakymus, jog dirbame pagal visas taisykles ir saugiai, o šamus šeriame itin kokybiškais pašarais be jokių antibiotikų ir hormonų", - pasakoja moteris.
Žuvys „Šamūkyje" auga dvidešimtyje baseinų
Žuvininkai jau artimiausiu metu mažosios bendrijos „Piscator" fermoje planuoja įrengti ir perdirbimo cechą, kuriame bus migdomos ir valomos žuvys, vėliau turėtų atsirasti ir moderni rūkykla. „Norime pasiūlyti pirkėjams kuo platesnę žuvų įvairovę. Vieni perka tik užmigdytas žuvis, kiti nori nusipirkti filė, o treti teiraujasi rūkytų šamukų. Manau, kad greitai galėsime išpildyti visus norus", - optimistiškai į ateitį žvelgia J. Kočetova.
Akademijos šamų ūkis jau antrasis Kėdainių rajone. Kiek anksčiau šamų ferma įrengta ir Surviliškio seniūnijoje Kalnaberžės kaime.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Tikrins, ar laikomasi draudimo tręšti mėšlu ir srutomis
2024-11-26 -
Suskaidyta žemė: kaip optimizuoti valdas
2024-11-26 -
Ekologiškus šaltalankius lengva auginti, produkcija populiari
2024-11-22
Skaitomiausios naujienos
-
Nustatyti tiesioginių išmokų dydžiai už 2024 metus
2024-11-15 -
Žemdirbiai galės įsigyti besiribojančią žemės ūkio paskirties žemę
2024-11-13 -
Skelbiami nauji pelkių ir natūralių pievų žemėlapiai
2024-11-08
(0)