Basf A1 2024 10 11 Basf m1 2024 10 11
Ūkis
Kaip sulaukti gausaus ir kokybiško baklažanų derliaus?

Utenos r. Vertėtų auginti tik ankstyvąsias ir vidutinio ankstyvumo baklažanų veisles, o per vegetaciją augalus rūpestingai prižiūrėti. Taip pataria daržininkė Irma Kučinskienė.

Kad paįvairintų daržovių asortimentą, be pomidorų ir paprikų, Irma Kučinskienė egzotiškuosius baklažanus augina nešildomame šiltnamyje po ridikėlių, salotų, špinatų ar kitų ankstyvųjų daržovių, o lauke – daržo lysvėse.

„Per eilę metų jau išbandžiau keletą baklažanų veislių: populiarioji veislė Black Beauty gerai dera šiltnamyje, tačiau gausesnį ir kokybiškesnį derlių karštą vasarą išaugina lauko lysvėse, o derlinga veislė Violetta lunga di Romagna – labiau pasiteisino auginant šiltnamyje. Vaisiai stambūs, apie 20 cm ilgio, tamsiai violetiniai, žymiai švelnesnio skonio, neturi jiems būdingo kartumo“, – sako mėgstanti eksperimentuoti ūkininkė.

Bioversija m7 2024 11 01

Pastarąją veislę derlingumu ir dar stambesniais, pailgais vaisiais lenkia hibridas Giralda H, o veislė Tenda Bianca Sfumata di rosa išsiskiria šviesiai rausvai violetiniais, apvalios formos, puikaus skonio vaisiais.

Daržininkei Irmai Kučinskienei baklažanų veislė Violetta lunga di Romagna labiau pasiteisino auginti šiltnamyje – vaisiai stambūs, apie 20 cm ilgio

Svarbu, kad neperaugtų daigai

Kadangi baklažanai – ilgos vegetacijos, šviesą, šilumą ir drėgmę mėgstančios daržovės, nuo sudygimo iki derėjimo praeina mažiausiai 120 dienų, todėl augintoja jų sėklas sėja kovo pradžioje šildomame šiltnamyje į daigyklas. Tinkami sodinti daigai išauga per 55–65 (70) dienas. Pasėjus anksčiau ir trūkstant gero apšvietimo, daigai perauga, ištįsta.

Baklažanų daigams auginti naudoja universalų durpinį substratą. Išpikuotus augalus ir vėliau, jau persodintus į 12–15 cm skersmens vazonus laisto dumblių ekstraktu „Kelpak“ (1 ml/1 l vandens), kuris pagerina šaknijimąsi ir kartu maisto medžiagų įsisavinimą.

Pasiteisino šiltlysvės

Seniau I. Kučinskienė baklažanus nešildomame šiltnamyje augino durpių substrato maišuose (su skylėmis) ir sulaukdavo gausaus jų derliaus, tačiau stipriai pabrangus durpių maišams, šiemet nusprendė baklažanus sodinti 50 cm aukščio šiltlysvėse.

Kad būtų geresnis drenažas ir neužmirktų lysvės, ūkininkė pradžioje paklojo medžių šakelių, ant jų supylė šiaudų ir kompostuoto avių mėšlo, dar pridėjo šviežiai nupjautos žolės, o ant viršaus per sprindį užpylė universalaus durpinio substrato, į kurį sodino baklažanų daigus.

Pasak I. Kučinskienės, šiltlysvėse baklažanai auga dar geriau nei durpių maišuose, nes gavosi derlingesnis ir šiltesnis žemių mišinys ir kasdien nereikia augalų laistyti nei auginant maišuose.

Paaiškėjo, kad šiltlysvėse baklažanai auga dar geriau nei durpių maišuose

Naudinga tręšti ir per lapus

„Į šiltlysves pasodintus daigus palaisčiau dumblių ekstraktu, kad greičiau vystytųsi šaknynas. Vegetacijos metu augalus pagal išsivystymo tarpsnį tręšiu skirtingomis ekologiškomis kompleksinėmis trąšomis su magniu ir mikroelementais – boru, variu, geležimi, cinku, manganu ir molibdenu per šaknis ir per lapus, taip pat papildomai laistau keletą kartų pelenų skiediniu“, – sako augintoja.

Iš vakaro lapuočių medienos pelenus reikia užplikyti verdančiu vandeniu (1,5 stiklinės pelenų/10 l vandens) ir kitą dieną palaistyti augalus laistytuvu. Į laistymo sistemą pelenų dėti negalima, nes užkimštų.

Vasarą karštu oru, kai augalai iš grunto sunkiau įsisavina maisto medžiagas, naudinga baklažanus pastiprinti kompleksinėmis trąšomis su mikroelementais per lapus, nes taip smarkiai padidėja trąšų įsisavinimo efektyvumas. 

Augintojos teigimu, jei baklažanai pertręšti azoto trąšomis, jie menkiau mezga vaisius, nes tuo metu augalams trūksta ir kitų pagrindinių maistinių elementų – fosforo, kalio ir magnio arba dėl azoto pertekliaus šios maisto medžiagos blogiau įsisavinamos. Baklažanai yra jautresni kalcio, geležies ir magnio trūkumui nei pomidorai.

Laistyti dažniau nei pomidorus

Pasak I. Kučinskienės, baklažanų šaknų sistema gausi, bet išsidėsčiusi paviršiniame dirvos sluoksnyje, todėl juos reikia dažniau laistyti nei pomidorus ir atsargiai purenti. Geriausia laistyti anksti ryte šiltu (+20–24 oC), minkštu vandeniu ir tik šaknų zonoje, jokiu būdu neapliejant lapų, nes sušlapę jie nudega nuo saulės.

Karštomis dienomis, kai temperatūra pakyla virš +30 oC ir dirvoje trūksta drėgmės, baklažanai meta žiedus. Būtina gerai vėdinti šiltnamį. Baklažanams augti optimali oro temperatūra: saulėtą dieną +20–24 oC, apsiniaukusią dieną +18–20 oC, naktį +14–16 (18) oC.

Kad gausiau derėtų

Tam, kad užaugtų gražūs dideli vaisiai,šiltnamyjeauginamus baklažanus daržininkė formuoja 3–4 stiebais. Kai tik augalai pradeda šakotis, silpnesnes šakeles išpjauna. Vėliau išaugančius stiebus tuoj pat pašalina. Ant stipraus kerelio palieka augti po 6–10 vaisius ir išskina lapų perteklių.

Augalus lengviau prižiūrėti, kai stiebai virvelėmis pririšti prie ištemptų viršuje vielų. 

Kadangi baklažanai yra savidulkiai, kaip ir pomidorai, kad geriau megztų vaisius, patartina šiltnamyje apie 11–12 val. pajudinti vielas, tada geriau apsidulkina žiedai ir būna gausesnis derlius. Jeigu auga tik keli augalai, galima atsargiai pajudinti kiekvieną.

Patartina kasdien baklažanus apžiūrėti: ar neatsirado erkučių, amarų, baltasparnių, tripsų, ar neįsimetė puvinys, nes šiltnamyje išplitę kenkėjai ir ligos gali labai sumažinti derlių.

Kuo vertingi baklažanų vaisiai?

Baklažanuose nemažai mineralinių medžiagų, ypač kalio ir fosforo, gausu cukrų, kalcio ir druskų, normalizuojančių organizmo vandens apykaitą, gerinančių širdies veiklą.

Angliavandenių baklažanuose mažai (2,72–4 proc.), tačiau yra net 93,2 proc. vandens ir iki 1,2 proc. ląstelienos. Taip pat yra šiek tiek eterinių medžiagų, kurios suteikia aštrumo ir specifinį kartoką prieskonį. Šios aromatinės medžiagos skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą, todėl gerina apetitą.

Baklažanuose gausu vitaminų C, B1, B6, PP, pektininių medžiagų. Pagrindinės maisto medžiagos yra odelėje, todėl baklažanų nepatartina lupti. Žaliuose, nesunokusiuose vaisiuose yra nuodingos medžiagos solanino. Todėl žali vaisiai maistui netinka, tačiau kepti, troškinti, virti ar įdaryti troškiniuose, apkepuose vieni ar su kitomis daržovėmis baklažanai naudojami įvairiausiems patiekalams.

Autorius: Rūta Antanaitienė
Gudinas -  23 06 14 + prenumerata 2025
Setupad-desktop-po tekstu

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

Apklausa
Kiek jūsų ūkyje yra nuosavos ir nuomojamos žemės?
Visos apklausos