Basf A1 2024 11 19 Basf m1 2024 11 19
Ūkis
Išsigelbėjimo ieško modernizuodami gamybą

Širvintos. Mišraus ūkio savininkai Kasia ir Zbignevas Jankun, pajutę, kad pienininkystėje konkuruoti su kitais gamintojais darosi vis sunkiau, nutarė ne atsisakyti karvių, o modernizuoti ūkį. Jauniūnų seniūnijos, Žibėnų kaimo ūkininkai tikisi, kad taip ištvers sunkmetį.

Jankun, prieš 25 metus ūkininkauti pradėję nuo 8 Kasios paveldėtų hektarų, dabar turi apie 100 ha nuosavos dirbamos žemės bei ganyklų, panašų plotą dar nuomojasi.

Karvių skaičius panašus jau daugelį metų - fermoje šiuo metu yra 80 melžiamų. Per dieną vidutiniškai primelžiama apie 700 litrų pieno, apie pusę šio kiekio patys ūkininkai ir perdirba.

Bioversija m7 2024 11 19

Be galvijų ūkyje dar auginamos ir grūdinės kultūros, tačiau augalininkystė nekompensuoja pieno sektoriuje patiriamų nuostolių. Ūkininkų nuomone taip yra todėl, kad didžioji dauguma derliaus iš ūkio neiškeliauja - sunaudojama pašarams.

Rizikingas sprendimas

Jankun sako, kad mintis atsisakyti pienininkystės jų šeimoje sklandė praėjusį pavasarį. Tokią galimybę apsvarstę visi ūkininkaujančios šeimos nariai - tėvams talkina ir 28 metų dukra Božena su vyru Povilu bei 25 metų sūnus Gžegožas su žmona Inesa. Sprendimas, pasak Kasios, buvo priimtas rizikingas - ne tik neišparduoti karvių,  bet atnaujinti ir įsirengti naujas pieno produktų gamybos patalpas.

„Pasvarstėme, kad reikia pabandyti - juk cechas, kad ir atitinka visus higienos reikalavimus, bet gamybos technologijos tai keičiasi, reikia kažkaip suspėti su jomis. Gal tai ir padės mums išsilaikyti - juk konkurencija tokia, kad produkcijos asortimentą turi dažnai keisti, prisitaikyti lanksčiau", - pasakoja Kasia, tikindama, kad sprendimas nebuvo lengvas, nes norint įgyventi šiuos planus vėl teks imti kreditus.

Šiuo metu ūkyje daugiausia išleidžiama pašarų gamybai, technikos įsigijimui ar remontui ir kitoms būtiniausios ūkio reikmėms. Bet be kreditų, moters teigimu, neišsiverčiama.

„Mes su vyru savamoksliai ūkininkai, visko mokėmės iš praktikos. Juk ketvirtį amžiaus tai ir darėm - karvytes auginom ir produkciją gaminom. Tai kaip čia gali dabar viską imti ir mesti?", - apie šeimos sprendimą kalba ūkininkė.

Rizikingo sprendimo priežasčių, anot moters, yra ir daugiau. Šiuo metu ūkyje yra 12 darbo vietų. „Kaip viską išdraskyti, žmones atleisti? Ir taip jie už minimumus dirba - pagal tokias pieno supirkimo ir produktų kainas tiek ir teišgalim", - sako K. Jankun.

Koją kiša... produktų natūralumas

 „Laikytumėmės tvirčiau, jei sugebėtume parduoti iš viso pieno pagamintą produkciją. Tačiau gaminame tik tiek, kiek rinka reikalauja. Daugiau šiuo metu neparduotume", - tikina Kasia.

Ji guodžiasi, kad smulkiam gamintojui realizuoti savo produkciją kasdien darosi vis sunkiau - šalies rinka perpildyta ir savų stambių gamintojų, ir užsienietiška produkcija.

Ūkyje esančiame pieno perdirbimo ceche šiuo metu gaminami 16 rūšių sūriai, 3 rūšių varškė, grietinė, grietinėlė, jogurtas. Slegiami ir dideli, proginiai sūriai. Tačiau tokie užsakymai labiau sezoniniai.

Atsižvelgiant į pirkėjų pasirinkimą, asortimentas vis koreguojamas. Anot K. Jankun, šiuo metu vienas populiariausių jų gaminių - pagal specialią technologiją iš karvės pieno gaminamas brinzos tipo sūris.

Visa Jankun produkcija parduodama Vilniaus ūkininkų turgeliuose. Sostinėje turi 6 prekybos taškus, kasdien prekiauja vis kitoje vietoje.

„Kažkodėl didžiajai daliai žmonių nereikia turgeliuose parduodamų ūkininkų pagamintų produktų. Žmonės neišmoko dar vertinti produkto natūralumo. Juk jei nepridedi jokių specialių priedų, tai ir tas pienas, ir varškė greičiau rūgsta. Bet gi čia turėtų būti privalumas, o ne trūkumas", - svarsto ūkininkė.

Lygindama pieno produktų kainas, buvusias prieš euro įvedimą ir dabar, Kasia sako, kad jos nukrito: „Kai viskas aplinkui brangsta, ir mūsų sūris, ir varškė dabar kainuoja mažiau nei prie lito".

Moteris sako, kad tenka taikytis prie pirkėjų - padidinus kainas, nemenka dalis jų nubyrėtų. „Galima teigti, kad pagrindinis mūsų pirkėjas yra mažiausias pajamas gaunantis pensininkas. Kiek tas žmogus mokėti gali, taip pat ne paslaptis", - pasakoja ir priduria, kad jog turi net daugiau nei dešimtmetį jų produkcijai ištikimų pirkėjų.

MŪ inf.

    Gudinas -  23 06 14 + prenumerata 2025

    (0)

    Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

    Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

    Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

    Apklausa
    Kiek jūsų ūkyje yra nuosavos ir nuomojamos žemės?
    Visos apklausos