


Kaunas. Siekiant išauginti gerą, kokybišką salotų derlių ir mažinti jautrumą biotiniams veiksniams, būtina kontroliuoti salotų ligas ir kenkėjų plitimą, naikinti piktžoles.
Salotos skirtingai jautrios dienos ilgiui, šviesos intensyvumui, temperatūrai, nevienodai atsparios patogenams.
Ankstyvesnių, trumpesnės vegetacijos veislių salotos mažiau jautrios oro temperatūros ir dienos ilgumo pokyčiams, palyginti su vėlyvesnių veislių.
Didesniu atsparumu ligoms, ypač grybinėms, išsiskiria salotos su didesniu chlorofilo kiekiu ir intensyviai žaliais lapais. Taigi, auginant salotas svarbu laiku ir tinkamai taikyti visas technologines rekomendacijas, suplanuoti sėjomainą ir parinkti tinkamos struktūros, gerų agrocheminių rodiklių dirvožemį.
Dažniausios ligos
Baltoji kojelė, arba rizoktoniozė (Rhizoctonia solani). Pažeidžia daigus, bet gali sirgti ir suaugę augalai. Daigų šaknies kaklelis paruduoja, patamsėja. Smarkiau sergantys augalai sukniumba ir nudžiūva, o kartais pradeda pūti dar neprasikalę iš žemės.
Augančių salotų lapai ima ruduoti ir džiūti, o ant lapkočių pamatų ir stiebų žemutinėje dalyje atsiranda įdubusių dėmelių, kurios apsitraukia nešvariai balta, vėliau paruduojančia valktimi.
Kekerinis puvinys (Botrytis cinerea) dažnai atsiranda ant jau esančių pažeidimų, kurių sukelia kitos ligos arba kenkėjai. Tose vietose susidaro gana didelės rudos, vandeningos dėmės. Vėsiu oru jos apsitraukia pilkos spalvos grybo apnašu, kuriame susiformuoja smulkūs juodi skleročiai.
Liga pasireiškia vėlesniais augimo tarpsniais (BBCH 41–49), vasaros antroje pusėje. Jai plisti didelės įtakos turi krituliai, didelis santykinis oro drėgnis ir mechaniniai pažeidimai.
Salotų fuzariozės (Fusarium oxysporum f. sp. lactucae) apimti daigai anksti žūsta. Sergančių augalų lapai gelsta, vysta, ant jų matyti neryškios dėmės su šiek tiek patamsėjusiomis gyslomis. Perpjovus ligotą stiebą arba lapkotį matyti parudavęs vandens indų ratas.
Pažeisti lapai anksti nukrinta, todėl gūžės užauga mažos. Liga pasireiškia per visą vegetaciją (BBCH 13–49), jai plisti palankiausia +20–25 °C temperatūra.
Daugiau apie dažnas salotų ligas ir kenkėjus skaitykite čia.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Greinių ūkio siekis – efektyvumas
2025-07-03 -
Pasėlių deklaravimas: auga ekologinių sistemų ir ūkių populiarumas
2025-07-03 -
Braškių derlius: pavasarinės šalnos padarė daug žalos
2025-06-30
Skaitomiausios naujienos
-
Seimas nusprendė: žemės ūkio technikai draudimo apmokestinimo išimčių nebus
2025-06-17 -
Daugiamečių pievų atkurti nereikės
2025-07-03 -
Miežius kulti pradėję lenkai grūdų kainomis nesidžiaugia
2025-07-03
(0)