Vilnius. „Lietuvos pieno sektoriui 2020 metai buvo sudėtingi: nors pieno gamyba ūkiuose išliko stabili, ją palaikė pakankamai aukštos pieno supirkimo kainos, tačiau pagrindinių eksportui skirtų pieno produktų – sūrių ir pieno miltų – pardavimai užsienyje pastebimai susitraukė. Tolesnes prognozes temdo neapibrėžtumas dėl pandemijos“, - sako pienininkų asociacijos „Pieno centras“ vadovas Egidijus Simonis.
2020 metais per 11 mėnesių, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, sūrių eksportas sumažėjo 11,2 proc., iki 50 tūkst. tonų.
Pasak E. Simonio, lietuviškų sūrių pardavimai krito visose pagrindinėse rinkose, į kurias keliauja didžiausia šio produkto eksporto dalis – Italijoje, Latvijoje, JAV ir Kazachstane.
„Kitose šalyse lietuviškų sūrių pardavimai augo, tačiau bendroje įskaitoje pagal eksporto kiekį sudarė nereikšmingą dalį“, - sako E. Simonis.
Sūrių reikšmė ES pienininkystėje yra didžiulė: kartu su sviestu šiems produktams pagaminti sunaudojama du trečdaliai viso iš ūkių surinkto pieno. Minimu laikotarpiu nugriebto pieno miltų eksportas smuko 49 proc., iki 24 tūkst. tonų. Taip pat dešimtadaliu mažiau eksportuota jogurto. Tačiau pernai eksportuotojai užsienyje daugiau pardavė grietinėlės, išrūginių baltymų ir kondensuoto pieno.
E. Simonio teigimu, pernykščiai metai pasaulinei pieno pramonei buvo neįprasti, tačiau pandemijos išbandymus sektorius atlaikė.
„Pieno produktų vartojimas pernai pasaulyje išaugo, tačiau jis nebuvo vienareikšmiškas. Iš vienos pusės kriziniais laikotarpiais, kaip kad šiuo metu išgyvenamas pandemijos periodas, vartotojai pradeda pirkti dar daugiau pieno produktų nei įprastu metu. Iš kitos pusės apribota arba sustabdyta viešbučių ir restoranų veikla pieno produktų vartojimą pastebimai sumažino“, - sako E. Simonis.
Skaičiuojama, kad viešbučiai ir restoranai maisto gamyboje panaudoja penktadalį suvartojamų pieno produktų. Tai reiškia, kad pasaulio mastu pieno gaminių suvartojimas namų ūkiuose išaugo, persverdamas suvartojimo kritimą viešojo maitinimo veikloje, sako ekspertas.
Pandemija taip pat pakeitė europiečių vartojimo įpročius. Pavyzdžiui, pernai Europoje išaugo UHT, t.y. ypač aukštoje temperatūroje apdoroto ir ilgesnio galiojimo, pieno suvartojimas. Taip pat daugiau parduota jogurtų, kuriuos vartotojai sieja su imuninės sistemos stiprinimu per koronaviruso pandemiją. Europiečiai pernai taip pat suvalgė daugiau sūrių.
Tuo pačiu metu sviesto suvartojimo rodikliai Bendrijoje krito. Analitikų vertinimu, šią tendenciją nulėmė uždarytos kavinės ir restoranai. Skaičiuojama, kad kas antras kilogramas sviesto yra suvartojamas būtent restoranuose.
Analitinės agentūros „Gira“ duomenimis, pernai pieno produktų vartojimas pasaulyje padidėjo 5,5 mln. tonų, palyginti su 2019 m.
Pasak E. Simonio, šių metų prognozes dėl vartojimo temdo neapibrėžtumas, kaip pavyks suvaldyti pandemiją.
Pagal „Pieno centras“ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Zita Dargienė: „Dabar dirbu dar aktyviau“
2024-10-03 -
Kokiais žirgeliais lekiame į Seimą
2024-09-26 -
Gedas Špakauskas: „Labiausiai motyvuoja grįžtamasis ryšys“
2024-09-19
Skaitomiausios naujienos
-
Kada ir kokios išmokos bus mokamos
2024-10-08 -
Tiesioginių išmokų avansai – spalio viduryje
2024-10-01 -
Iki laukų su technika – tik pažeidžiant Kelių eismo taisykles?
2024-09-17
(0)