


Meksikas. Mokslininkai iš Meksikos nacionalinio autonominio universiteto sukūrė valgomą maisto plėvelę, kuri užtikrina supjaustytų vaisių ir daržovių šviežumą bei prailgina tinkamumo vartoti terminą.
Po devynerius metus trukusių tyrimų meksikiečių biotechnologų komanda, vadovaujama dr. Maria de la Luz Zambrano Zaragoza, sukūrė nanodalelių dangą, kuri, galbūt, pakeis įprastą plastikinį produktų įpakavimą.
Fiziškai akimi nematoma plėvelė praturtinta alfa - tokoferoliu ir beta karotinu, o nanodalelių dydis svyruoja nuo 100 iki 500 nanometrų. Meksikos universiteto išradimas žada patrauklesnį būdą, kaip išlaikyti greitai gendantį maistą, įskaitant šviežias daržoves ir vaisius, tinkamu vartoti.
Panardinus šviežius vaisius ar daržoves į specialią dispersiją, veikliosios medžiagos migruoja į produkto vidų ir sudaro apsauginį barjerą. Įrodyta, kad nanodalelės išsisklaido paviršiuje į vienalytį sluoksnį, kuris slopina fermentų aktyvumą ir oksidacijos procesus. Tokiu būdu skinti vaisiai ilgiau išlieka švieži, išlaiko maistingąsias medžiagas ir prekinę išvaizdą. Pavyzdžiui, nanodalelių danga padengti supjaustyti obuoliai negenda ir nepakeičia spalvos iki 25 d., kivi vaisiai - iki 2 savaičių.
Tikimasi, kad išradimas sudomins vartotojus, nes nuolat auga užkandžių (paruoštų vartoti produktų) paklausa, ir paskatins valgyti daugiau vaisių bei daržovių. Be to, daržo ir sodo gerybes pradėjus fasuoti į valgomą dangą, sumažėtų išmetamo maisto ir įpakavimo atliekų kiekis.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Alternatyvūs augalai – sėjomainai pagerinti
2025-09-12 -
Šunys apmokomi ieškoti vabzdžių kenkėjų
2025-09-09 -
Kokio maisto pasiūlys naujos gamybos technologijos?
2025-09-05
Skaitomiausios naujienos
-
Pakruojo r. oficialiai užfiksuotas žieminių kviečių rekordas
2025-08-25 -
Pakeisti išmokų dydžiai už 2024 m. deklaruotus plotus
2025-09-11 -
I. Hofmanas atskleidė, kas siūlė savą žmogų skirti ŽŪDC vadovu
2025-09-05
(0)