Basf 22 07 19 Lytagra 22 07 04
Mokslas
Ukrainos mokslininkai sukūrė ypatingą kukurūzų veislę

Kijevas. Ukrainoje selekcininkai užaugino ypač saldžius šakotuosius kukurūzus, kurie 20 kartų produktyvesni nei pasaulyje žinomi analogai. Apie tai pranešė Ukrainos augalų selekcijos mokslo institutas, rašo agronews.ua.

„Man visada patiko kukurūzai  Baby Corn. Jie  labai paplitę Europoje ir JAV. Šios veislės kukurūzai subtilaus skonio, turi mažai kalorijų.  Juos galima valgyti žalius, virtus ar kepti ant grotelių“, - pasakojo instituto mokslo tyrimų skyriaus vadovas Miroslavas Parijus (Miroslav Parij).

Pirminė tyrėjų idėja buvo tik mokslinė. Pirmiausia jie nusprendė ištirti procesus, kurie vyksta ląstelėje dalijimosi metu, naudojant atvirkštinės atrankos metodą ir stebėdami chromosomas per mejozę. Tiriant gauta mutacija staiga pasirodė įdomi ne tik mokslo, bet ir žemės ūkio produkcijos gamybos požiūriu.

Bioversija 22 02 02

„Antrasis mūsų tyrimo tikslas buvo padidinti žiedadulkių produktyvumą. Norėjome sukurti augalą su tankiu vyrišku žiedynu. Eksperimento metu nusiminiau, kai pamačiau, kaip augalai formuojasi. Išvaizda buvo tokia, tarsi būtų užsikrėtę grybeliu. Kai vieną išlukštenau, negalėjau patikėti savo akimis - priešais mane buvo neįprasta šakota kukurūzo burbuolė! Visada ragauju naujus kukurūzus, todėl automatiškai išbandžiau ir naujausią. Tik tada supratau, tai yra Baby corn tipo augalas.“ – aiškino M. Parijus.

Vienas iš ypač saldžių kukurūzų panašumų – ilgą laiką laikomi jie nepraranda skonio. Įprastuose saldžiuosiuose kukurūzuose po 12 val. laikymo prasideda krakmolo sintezė – skonis keičiasi ir darosi panašus į paprastų kukurūzų.

MŪ inf.

Gudinas - mobilioji apacia 21.03.14

(0)

Dėmesio! Atsakomybė už komentarų turinį tenka patiems komentuotojams.

Komentuokite atsakingai, gerbkite kitų nuomonę.

Norėdami parašyti savo nuomonę – prisijunkite.

Taip pat šia tema skaitykite
Skaitomiausios naujienos
Verslo informacija
Apklausa
Ar Lietuvos žemės ūkis geba prisitaikyti prie klimato kaitos?
Visos apklausos