Londonas. Nauji tyrimai rodo, jog įterpus į kiaulių racioną raudonėlio eterinio aliejaus, pagerėja paršelių augimas ir sveikata, sumažėja mirtingumas ir antimikrobinių medžiagų poreikis.
Raudonėlio eteriniame aliejuje gausu biologiškai aktyvių junginių polifenolių (85 proc.), tokių kaip karvakrolis ir timolis. Jie pasižymi antioksidacinėmis ir antimikrobinėmis savybėmis. Moksliniai tyrimai rodo, kad šie polifenoliai veiksmingi prieš tokias bakterijas, kaip E. coli, Salmonella spp., Staphylococcus spp., Bacillus spp. Jie taip pat skatina virškinimo trakto ląstelių regeneraciją, todėl gerėja maisto medžiagų rezorbcija į kraują.
Notingamo Trento universiteto (Jungtinė Karalystė) gyvulininkystės specialistai atliko eksperimentus uždarose, komercinėse kiaulidėse, norėdami išsiaiškinti šių medžiagų pritaikymo gyvulininkystėje galimybes, rašo portalas „Farmers Weekly“.
62 paršavedės buvo suskirstytos į dvi grupes, iš kurių bandomoji gavo specialaus pašaro, savo sudėtyje turinčio raudonėlio eterinio aliejus. Dieta pradėta taikyti, iki paršiavimosi likus 7 dienoms, ir tęsta iki paršelių nujunkymo (vada atskirta 33 gyvenimo dieną). Paršavedės buvo šeriamos rankiniu būdu du kartus per dieną. Likučiai buvo kas kartą pasverti, siekiant išsiaiškinti pašarų suvartojimą. 2 sav. amžiaus paršeliams žindukliams taip pat pasiūlytas pašaras su raudonėlio eteriniu aliejumi, iki nujunkymo likus apie 1 sav. Atskyrus vadas, jaunikliai buvo šeriami įprastu komerciniu pašaru, skirtu penimiems paršams. Iš gyvulių raciono buvo išbraukti visi kiti pašarų priedai, įskaitant cinko oksidą.
Visi tyrime dalyvavę paršai buvo pasverti 10 sav. po atvedimo ir prieš skerdimą. Paršavedžių būklė buvo kontroliuojama reguliariai: perkeliant jas į paršiavimosi gardus, po jauniklių atvedimo ir nujunkymo.
Rezultatai rodo, jog šeriant gyvulius pašarais su raudonėlio eteriniu aliejumi, padidėja paršelių dienos priesvoriai. Baigus penėjimą, bandomosios grupės paršų svoris buvo didesnis nuo 0,6 iki 3,4 kg, palyginti su kontroline grupe. Paršeliai, kuriuos atvedė paršavedės, gavusios raudonėlio polifenolių, sirgo mažiau, todėl išlaidos gydymui sumažėjo 4,2 proc., palyginti su kontroline grupe. Taip pat sumažėjo gaišimo atvejų. Paršelių mirtingumas kontrolinėje grupėje buvo 14,3 proc., bandomojoje – 10,9 proc. Paršavedžių, šertų racionu su raudonėliu, kūno įmitimas po vados nujunkymo buvo didesnis (3,5 balo), palyginti su kontroline grupe (3,0 balo).
Kiaulininkystės įmonės vis labiau skatinamos mažinti antimikrobinių medžiagų naudojimą, todėl didėja susidomėjimas natūraliomis, tvariomis alternatyvomis, kurios padidintų gyvulių sveikatingumą ir penėjimosi efektyvumą.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Ar verta naudoti azoto jutiklius
2024-12-12 -
Pasėlius nuo ligų apsaugos į muilą panašios augalinės medžiagos?
2024-12-11 -
Sorgai ir soros atrandami kaip nauji augalai
2024-12-06
Skaitomiausios naujienos
-
Pradedama mokėti likusi išmokų dalis
2024-12-02 -
Mažins finansinę naštą žemės ūkyje naudojamo transporto valdytojams
2024-12-04 -
Greitaeigis traktorius atstoja vilkiką
2024-12-09
(0)