Amsterdamas. Siekiant pagerinti olandiškų salyklinių miežių kokybę ir tvarumą, Nyderlanduose pradėtas mokslinių ir praktinių tyrimų projektas, kuriame dalyvauja visa šios šakos grandinė – selekcininkai, augintojai, grūdų prekybininkai, salyklo gamyklos ir alaus daryklos.
Tyrimui vadovauja Vageningeno universitetas, o finansuoja Nyderlandų salyklinių miežių, salyklo ir alaus instituto fondas (NIBEM). Projekte dalyvauja „Limagrain“, „Syngenta“, „Heineken“ ir kt. įmonės.
Birželiui baigiantis NIBEM oficialiai atidarė salyklinių miežių gamyklą su bandomaisiais laukais. Čia pirmą kartą grūdų kokybei įvertinti taikoma proteomika. Tai reiškia, kad tiriami visi miežių grūdų ir salyklo baltymai, siekiant tiksliai suprasti, kaip jie veikia kartu.
Tikslas – nustatyti specifinius salyklinių miežių baltymus, lemiančius alaus kokybę ir putą. Šias žinias mokslininkai nori panaudoti, atrinkdami optimaliu baltymų ir krakmolo santykiu pasižyminčias miežių veisles.
Kita projekto sritis – tvaresnis salyklinių miežių auginimas, naudojant mažiau azoto trąšų.
Dabar miežių tinkamumo salyklui ir alui nustatymas vis dar iš dalies pagrįstas patirtimi ir senomis žiniomis. Pavyzdžiui, galioja minimalaus ir didžiausio baltymų procento standartas, kuris išliko toks pat dešimtmečius. Naudodami šiuolaikinius metodus tyrėjai nori objektyviai nustatyti, kurie baltymai lemia miežių kokybę, ir žinias pritaikyti tikslingam veislių kūrimui.
Taikant imitacinį modelį, bus tiriamas ir klimato kaitos poveikis salykliniams miežiams. O atliekant pasėlių sėjos datų tyrimus, norima išskirti tinkamiausias auginti veisles besikeičiančiomis sąlygomis.
Kodėl imtasi tokių tyrimų? Nyderlanduose vasarinių miežių plotai per pastaruosius 20 metų sumažėjo maždaug per pusę, iki 25 tūkst. hektarų, iš kurių apie 20 tūkst. ha derlius parduodamas salyklui. Miežiai yra vertingi augalai ir puikiai atitinka Europos bendrosios žemės ūkio politikos tvarumo reikalavimus.
Dėl inovatyvumo projektui buvo suteikta 50 proc. subsidija. Tai reiškia, kad visa alaus gamybos grandinė – nuo selekcininkų, augintojų ir prekybininkų iki salyklo gamintojų ir aludarių – dirba kartu, kad apsaugotų Nyderlanduose užaugintų salyklinių miežių pasiūlą ir ateitį. Siekiama padidinti salyklinių miežių plotą, užauginti aukštos kokybės grūdus, už kuriuos ūkininkai gautų gerą finansinę grąžą.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Ar verta naudoti azoto jutiklius
2024-12-12 -
Pasėlius nuo ligų apsaugos į muilą panašios augalinės medžiagos?
2024-12-11 -
Sorgai ir soros atrandami kaip nauji augalai
2024-12-06
Skaitomiausios naujienos
-
Pradedama mokėti likusi išmokų dalis
2024-12-02 -
Mažins finansinę naštą žemės ūkyje naudojamo transporto valdytojams
2024-12-04 -
Greitaeigis traktorius atstoja vilkiką
2024-12-09
(0)