JAV, birželio 9 d. Nanotechnologijoms jau mindžikuojant prie žemdirbystės durų, mokslininkai praneša apie dideles mūsų žinių spragas. Kol kas nėra žinomas nanodalelių poveikis maistinėms kultūroms, skelbia portalas „EurekAlert!".
Teksaso universiteto chemijos ir aplinkos mokslų dr. Jorgas Džordi-Toresdis (Jorge Gardea-Torresdey) su kolegomis naujame straipsnyje pažymi, kad nanodalelės, 50 tūkst. kartų mažesnės už plauko storį, dabar naudojamos daugelyje sričių nuo medicinos iki kosmetikos. Šios dalelės gali patekti ir į aplinką bei kauptis dirvožemyje, šį procesą tik dar labiau spartina naujo tipo trąšos, augimą greitinančios ir kitos nanodalelių turinčios medžiagos. Kai kurie augalai daleles geba sugerti ir kaupti, tačiau neaišku, ar tai sukels problemų augalams ir jais mintantiems gyvūnams, įskaitant žmones.
Mokslininkai nusprendė atsakymų paieškoti mokslinėje literatūroje šia tema. Jie išanalizavo 100 straipsnių apie skirtingų nanodalelių poveikį valgomiesiems augalams. Paaiškėjo, kad tai, kiek dalelių augalas sugeria ir sukaupia, priklauso ir nuo augalo rūšies, ir nuo cheminės dalelių sudėties.
„Ši literatūros apžvalga patvirtino, kad žinios apie galimą apsinuodijimą dalelėmis per augalus apima tik elementariausius dalykus", - rašoma straipsnio išvadose. Temos svarbą liudija ir besiformuojanti nauja mokslo šaka - nanoekotoksikologija.
MŪ inf.
Taip pat šia tema skaitykite
-
Ar verta naudoti azoto jutiklius
2024-12-12 -
Pasėlius nuo ligų apsaugos į muilą panašios augalinės medžiagos?
2024-12-11 -
Sorgai ir soros atrandami kaip nauji augalai
2024-12-06
Skaitomiausios naujienos
-
Pradedama mokėti likusi išmokų dalis
2024-12-02 -
Mažins finansinę naštą žemės ūkyje naudojamo transporto valdytojams
2024-12-04 -
Greitaeigis traktorius atstoja vilkiką
2024-12-09
(0)